Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AKE] Audi A4 2,5TDi kontra Saab 93 2,2Tid

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś z bratem zrobiliśmy mały test.

On swoim saabem 93 z przodu a ja za nim audi.

Uciekł mi saabem jakieś 75m lub może więcej dopiero zacząłem dochodzić go przy 170km/h.

W drugą stone zmiana ról on z tyłu , i znowu audi przegrywało cały czas siedział mi na tyle a nawet nie wciskał do podłogi.

Czy to jest normalne, czy po prostu moje audi nie domaga.

Jego Saab 93 jest z silnikiem 2,2 Tid z 2004r 125KM a audi to B6 2,5tdi Quattro 2002r 180KM.

Trochę mnie zawstydził a to boli.

Dodam że mam tipa i jechałem cały czas na S noga w podłodze.

Opublikowano

To chyba coś nie tak , skoro jest taka róźnica w mocy , a Ty go dojść nie mogłeś :mysli: A4 ma do 100 - 8,4s , a Saab 11,0s.Różnica w wadze to 20kg na plus dla Saaba

Opublikowano

Skoro Saab ma 11 sek do 100 jak Hugo pisze, to nawet ja moim pazdziochem 150 KM powinienem go objechac a co dopiero 180 KM :>

Opublikowano

Też mi się wydaje że powinieneś Saaba łyknąć.Są też 2.2140PS myślę że i to za mało na A4 :wink4:

Opublikowano

Za nic go dojść nie mogłem .

W silnik zainwestowałem prawie 5 koła, rozrząd, hydraulika, wtrysk sterujący a tu cię taka saabina objeżdża.

Czy możliwe żeby automat tak mulił to auto. Jeżdżę nią ponad rok i wydawało mi się idzie super.

Boli mnie to ponieważ jego saab pali mu od 5-8 a moje audi 8-12 a czasem więcej.

To po co mi było 2,5 trzeba było kupić 1,9 podnieść do 160KM

Logów nie będę wrzucał ,bo i tak miałem się wybrać do rogala a teraz to już na pewno, on powie co jest to pudło warte.

Szkoda że automatu nie można wrzucić na hamownię!!![br]Dopisany: 31 Maj 2008, 20:53 _________________________________________________

To chyba coś nie tak , skoro jest taka róźnica w mocy , a Ty go dojść nie mogłeś :mysli: A4 ma do 100 - 8,4s , a Saab 11,0s.Różnica w wadze to 20kg na plus dla Saaba

200kg na plus dla audi

Opublikowano

z tipem i qatro 8,4s do 100?

chyba z gorki :polew:

ma 9,4s

Opublikowano

Też mi się wydaje że powinieneś Saaba łyknąć.Są też 2.2140PS myślę że i to za mało na A4 :wink4:

2.2 nie 140 tylko 136 dokladnie

2,2 w saabie to 4 cylindowka,a one zawsze maja jakis bonus (znajomy ostatnio hamowal A6 2,0TDI i wyszlo 157PS :shocked:),

a 2,5TDI audi czesto nie trzymaja normy,ale i tak co najmniej powinny isc tak samo,jak kolega zainwestowal tyle kasy w silnik,to moze cos nie tak ze skrzynia np.sterownik?

Opublikowano

a 2,5TDI audi czesto nie trzymaja normy

Rozumie, że masz tu na mysli, że nie trzyma normy- może miec mniej...

Jest na Forum 2.5 co powinien miec 155 KM a seria wyszła 170...

Opublikowano

a 2,5TDI audi czesto nie trzymaja normy

Rozumie, że masz tu na mysli, że nie trzyma normy- może miec mniej...

Jest na Forum 2.5 co powinien miec 155 KM a seria wyszła 170...

na tyle 2,5 tylko jednemu sie trafilo?

ma go od nowosci? pewnie nie :gwizdanie:,moze poprzedni wlasciciel robil moda?

poza tym,sa hamownie i "hamownie"

Opublikowano

Bardzo dużo audi ma serię większą niż na papierze...

Opublikowano

Dokładnie tak jest.Audi to za***ista firma i dlatego gifty też za***iste są :th:

Opublikowano

No tak panowie ale moim zdaniem audi jest ok, nic się nie muli tylko 4,5tyś bieg w gore i tak po kolei trwa to moment tylko co z tego jak podniosę głowę i spojrzę przed siebie to saaba już nie ma. Bardzo chętnie przejechałbym się identyczną audicą wtedy to by było najlepsze porównanie.

Saab ma na bank 125KM i jest w manualu, jednak jak nim jeżdżę to powiem że zwija się nieźle. Jak ktoś często śmiga z warszawy do gdańska lub odwrotnie to chętnie mogę się umówić na mały test saabem i audi wtedy porównamy. Mieszkam 100km od warszawy.

Opublikowano

Mysle, ze pies pogrzebany jest w TIPie, ktory strasznie zamula auto.

Jak ktoś często śmiga z warszawy do gdańska lub odwrotnie to chętnie mogę się umówić na mały test saabem i audi wtedy porównamy. Mieszkam 100km od warszawy.

Raz na jakis jezdze przez Mlawe, ale jak do Plonska (60km) jest Ci blisko to zapraszam :cool:

ps. Do W-wy masz troche wiecej niz 100 :tongue4:

Opublikowano

Dokładnie tak jest.Audi to za***ista firma i dlatego gifty też za***iste są :th:

bonusy w silnikach TDI grupy VW to normalka,ale 1,9 i 2,0 ,a nie 2,5

napisal Rogal:

Ja pisze o realnych wartościach po modyfikacji. Często ale to bardzo często te silniki nie trzymają serii. W tym tygodniu robiłem 163ke i na oryginale miała 306Nm !!.

Co do pomp są konkretne modele.. info na PW.

Pozdrawiam

// MR Motors - W-WA ul. Mineralna 26 - 0-694-046-807 //

Opublikowano

zgadze się bo koleś ma A6 2.5tdi180km Quattro w tipie i nie ma ze mną szans :hi:
Opublikowano

Jak ktoś często śmiga z warszawy do gdańska lub odwrotnie to chętnie mogę się umówić na mały test saabem i audi wtedy porównamy. Mieszkam 100km od warszawy.

Raz na jakis jezdze przez Mlawe, ale jak do Plonska (60km) jest Ci blisko to zapraszam :cool:

ps. Do W-wy masz troche wiecej niz 100 :tongue4:

Bardzo chętnie

Napisz kiedy i gdzie dokładnie to podlece.

Jestem wolny codziennie od 17.

[br]Dopisany: 01 Czerwiec 2008, 17:26 _________________________________________________

zgadze się bo koleś ma A6 2.5tdi180km Quattro w tipie i nie ma ze mną szans :hi:

Czyli jedyne dla mnie wyjście abym sie nie wstydził to nikt inny jak Rogal, a jesli się po tym rozleci to trudno.

Opublikowano

Dorzucę swoje 3 grosze. Tak jak koledzy pisali pewnie problemem jest skrzynia. Miałem parę aut,w manualu i automacie i wiem jedno, automat jest nie na wyścigi, chyba że DSG (nie miałem, ale wierząc opiniom jest OK). Poprzednio miałem VOLVO S60 170 PS w automacie i było to wozidełko, cociaż jak "obczaiłem" skrzynię nie było tak źle. Swoja sztuką (AKE Q) nie mam problemów z większościa aut, chyba że start z jedynki. Jej długość a w zasadzie krótkość :) dobija mnie, zanim wygrzebię się z fotela i zagłówka żeby wbić 2 "mijają wieki", ale jak przebrnę 1 i 2 to już sama przyjemność.

W twoim przypadku nie zaszkodziłoby sprawdzić auta, odczucia odczuciami, ale może troszkę niedomaga. Przy tej różnicy mocy to i tip powinien dać rade.

Opublikowano

Hołk, zapraszam :) Codziennie jestem po 18 w Płońsku (do konca czerwca, pozniej W-wa), wiec ktoregos dnia mozemy zrobic malego "spota" :).

A w weekendy dowolna godzina byla nie po 16 ;) Napisalem Ci tez PW.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...