Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprawdzony ocieplacz do akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś z Was posiada taki ocieplacz do akumulatora? Myślę nad zakupem takiego ocieplacza do nowego Boscha S5 77aH przed zimą chyba warto zakupić a może macie lepsze pomysły?

POKROWIEC- OCIEPLACZ NA AKUMULATOR - KAŻDY ROZMIAR (2698667789) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Opublikowano
Witam,

Czy ktoś z Was posiada taki ocieplacz do akumulatora? Myślę nad zakupem takiego ocieplacza do nowego Boscha S5 77aH przed zimą chyba warto zakupić a może macie lepsze pomysły?

POKROWIEC- OCIEPLACZ NA AKUMULATOR - KAŻDY ROZMIAR (2698667789) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

...jak masz wolną kasę kupić można, pewnie nie zaszkodzi i zawsze to o parę stopni odizoluje akku - zwłaszcza, jeżeli auto stoi dłużej w mrozach po -20*C bo wtedy liczy się każda amperogodzina. Żaden ocieplacz jednak nie pomoże, jeżeli akumulator nie jest doładowywany osiągając właściwą gęstość elektrolitu, dlatego bardziej skupiłbym się nad tym by w okresie zimowym akku był zawsze naładowany a w razie potrzeby regularnie go doładowywał,szczególnie przy jeździe na krótkich dystansach....

Opublikowano

Na pewno nie zaszkodzi :wink:

Opublikowano

Są i tańsze ocieplacze ale z punktu widzenia są w gorszej jakości. Moje auto będzie stało pod chmurką nawet jak będą mrozy np. przy -20*C i muszę mieć pewność czy rano odpalę auto do pracy tym bardziej, że mam nowy aku.

Opublikowano

ja kiedys w dieslu jak stal na mrozie -30 to go steropianem oblozyem 5 chyba i obkrecilem izolacja aby sie nie rozlecial i to duzo dawalo

Opublikowano

jest tez alternatywa rozwiązania:)obłożyć akk.styropianem o grubości 2cm:)moza np.taki styropian obkleic folia żeby to jakoś wyglądało tzn góra i boki :)

Opublikowano
jest tez alternatywa rozwiązania:)obłożyć akk.styropianem o grubości 2cm:)moza np.taki styropian obkleic folia żeby to jakoś wyglądało tzn góra i boki :)

Miałem tak kiedyś co roku w Felicii :decayed: Tzn raz nie miałem i bateria nie dała rady przy dużym mrozie a tak to zawsze trzymała się dzielnie. Może kwestia przypadku, może faktycznie coś tam daje takie izolowanie (choć im większy mróz tym mniejsze prawdopodobieństwo), gwarancji nikomu to żadnej jako tako nie da że aku wydoli po nocnym mrozie ale jak już wspomniałem - na pewno nie zaszkodzi :wink:

Opublikowano

Oprawić dookoła akumulatora styropianem? Nie wiem czy wyglądało by to takie estetycznie chyba, że znajdę gdzieś czarny styropian, a macie może foto jak u Was wygląda? I to jest dużo lepsze rozwiązanie jeśli chodzi o termoizolacyjność niż sam ocieplacz?

Opublikowano

Mi jakos to w niczym nie przeszkadzalo. czarnego steropianu nie znajdziesz. jest jeszcze taki steropian zielony twardy co sie podbija nim miedzy krokwiami w oborze. moze byc nawet lepszy od tego standardowego

Opublikowano

zawsze możesz go obkleic:)czymś nie wiem folia jakaś żeby wiochy nie było:grin:mozna jeszcze od spodu wsadzic np.cienszeszy styropian pod akk bezposrednio:)

---------- Post dopisany at 19:42 ---------- Poprzedni post napisany at 19:41 ----------

jest twardy styropian tzn to nie styropian co syntetyczne cos...nazywa sie styrodur tym takze idzie docieplic i jest twardsze..styrodur najczesciej idzie znalesc gdy ktos ociepla fundamenty to takie cos niebieskie :decayed:

Opublikowano

o wlasnie to mialem na mysli ocieplalismy tym dach na oborze u klientatylko zapomnialem kurde nazwy. hehe ale tez to jest dobre.

Opublikowano

...albo poliuretanowy...bardzo twardy i gęsty! Jego przepuszczalność jest prawie dwa razy mniejsza niż zwykłego...jedyna wada to taka, że ciężko go dostać...w budowlanych raczej tylko na zamówienie...

Opublikowano
Oprawić dookoła akumulatora styropianem? Nie wiem czy wyglądało by to takie estetycznie chyba, że znajdę gdzieś czarny styropian, a macie może foto jak u Was wygląda? I to jest dużo lepsze rozwiązanie jeśli chodzi o termoizolacyjność niż sam ocieplacz?

styrodur to najleprze rozwiazanie.

styropian czarny tez jest

ja w tym roku tez docieple aku styrodurem.

Opublikowano

no pewnie ze tak po co placic za os co mozna samemu zrobic i tak tego nie bedziesz wozil caly rok bo po co

Opublikowano

Ją zostawiłem sobie z a3 ori ocieplenie moze nie jest tak wydajny jak styropian ale daje rade.

Opublikowano

a styropian jest 10 x wydajniejszy niz taki ocieplascz.

Opublikowano

No to kupię styrodur tylko jakie wymiary brać pod aku ile potrzeba styroduru?

Opublikowano

styrodur kupicie w zwykłym budowniczym...w paczkach...lepiej od kogos kto ociepla sciany\fundamenty sobie wziasc...mało budów jest?:polew: jak chcecie to moge wam powysyłac jak nie macie skad wzioasc ja mam tego full:kox:

Opublikowano

oo to ja bym poprosił jak masz tego dużo ile chcesz za to? :P

Opublikowano

nie no zaruje przeciez ni bede wysyłał:polew::grin: no ale jesli to tylko przesyłka nic wiecej;>:decayed::kox: