DrMartens Opublikowano 14 Października 2012 Opublikowano 14 Października 2012 Witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Kupiłem Audi A4 rocznik 1995, przegląd i ubezpieczenie jest do czerwca 2013. Poprzedni właściciel domaga się abym wypowiedział umowę OC, ponieważ chce dostać zwrot składki, którą zapłacił. W związku z tym mam pytanie: czy mam obowiązek to zrobić i jakie konsekwencje grożą mi jeśli tego jednak nie zrobię? Drugie pytanie: jako że mam dopiero 24 lata, dogadałem się z ojcem (maksymalne zniżki), że przekażę mu 50% wartości pojazdu. Na umowie i w dowodzie (twardy dowód odbieram jutro) pierwszym właścicielem będę ja, współwłaścicielem będzie ojciec. Czy dla ubezpieczalni ma znaczenie kto jest pierwszym właścicielem pojazdu, czy nie ma to znaczenia? Pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc.
Magicbattle Opublikowano 14 Października 2012 Opublikowano 14 Października 2012 ojciec musi byc pierwszy jesli chcesz znizki mozesz lecz nie musisz dac wypowiedzenia zrobi to za ciebie firma w ktorej jest ubezpieczenie
Dev Opublikowano 14 Października 2012 Opublikowano 14 Października 2012 idziesz do tej ubezpieczalni skąd masz kwity przepisują Ci polise ale gośc i tak nie dostanie zwrotu kasy w tej chwili zasady ubezpieczenia aut prz sprzedazy sie zmieniły
DrMartens Opublikowano 14 Października 2012 Autor Opublikowano 14 Października 2012 Dlaczego ojciec musi być pierwszy? Czytam o tym w kilku miejscach i każdy pisze inaczej.
Marko42 Opublikowano 14 Października 2012 Opublikowano 14 Października 2012 Dlaczego ojciec musi być pierwszy? Czytam o tym w kilku miejscach i każdy pisze inaczej. ponieważ pierwszy na umowie jest zawsze właściciel drugi to współwłaściciel tylko pytanie czy jako że masz dopiero 24 lata ojciec przypadkiem będzie dopłacał tzw zwyżkę ze względu na twój wiek podczas ubezpieczania niektóre firmy właśnie tak sobie życzą
sebul Opublikowano 14 Października 2012 Opublikowano 14 Października 2012 Za Oc gosc nie dostanie zadnego zwrotu, wiec jezdzij poki co na nim Chlop ci kity wciska, zeby w razie dzwona nie polecialy mu znizki Wiec lepiej korzystaj, jak przywalisz, to jemu poleca ( chyba, bo nie znam sie na tym)
danielom Opublikowano 14 Października 2012 Opublikowano 14 Października 2012 Jest 30 dni na przepisanie ubezp. na siebie. Znizki poleca nowemu wlascicielowi bo gosc ktory byl wlascicielem wykpi sie umowa kupna sprzedazy. Jesli zmienisz ubezp. to gosciowi moga zwrocic roznice ale jesli zostaniesz w tej samej i tylko zrobia Ci nowa kalkulacje i uzupełnisz roznice to on nie dostanie nic.
sokal Opublikowano 14 Października 2012 Opublikowano 14 Października 2012 Jest 30 dni na przepisanie ubezp. na siebie. Znizki poleca nowemu wlascicielowi bo gosc ktory byl wlascicielem wykpi sie umowa kupna sprzedazy. Jesli zmienisz ubezp. to gosciowi moga zwrocic roznice cale jesli zostaniesz w tej samej i tylko zrobia Ci nowa kalkulacje i uzupełnisz roznice to on nie dostanie nic. Dokladnie, i dodam ze kazdy ze wspolwlascicieli moze zawrzec ubezpieczenie, ba, nawet osoba trzecia nie bedaca wspolwlascicielem pojazdu moze byc ubezpieczajacym bedac jedynie uzytkownikiem pojazdu ja tak mam a znizki sa naliczone wspolwlasciciela najlepiej idz do kogos kumatego z ubezpieczalni niech Ci przeliczy i doradzi najlepsza opcje bo wiadomo ze co ubezpieczalnia to inne przepisy, jak to u nas bywa
Kulesza Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 tak jak sokal pisze idź do kogoś z ubezpieczalni bo co kraj to obyczaj. Dopasujesz najtańsze ubezpieczenie i wtedy będziesz wiedział czego wymagają
DrMartens Opublikowano 15 Października 2012 Autor Opublikowano 15 Października 2012 Więc podsumowując. Nie muszę wypowiadać obecnej polisy, poprzedniemu właścicielowi nic się nie należy. Co do kolejności współwłaścicieli, zdania są podzielone- chyba zależy to od firmy ubezpieczającej.
bojan167 Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 Więc podsumowując. Nie muszę wypowiadać obecnej polisy, poprzedniemu właścicielowi nic się nie należy.Co do kolejności współwłaścicieli, zdania są podzielone- chyba zależy to od firmy ubezpieczającej. W niektórych ubezpieczalniach-jednak nie wszystkich będziesz miał zwyżkę za swój wiek poniżej 25 roku.
sokal Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 Nie musisz wypowiadać, ale nie zdziw się jak dostaniesz rachunek Dlatego podsumowując to powinieneś iść do kogoś ogarniętego w tej ubezpieczalni żeby Ci to wyliczył i powiedział jak to będzie żebyś mógł się zastanowić nad wyborem ubezpieczalni. ---------- Post dopisany at 21:31 ---------- Poprzedni post napisany at 21:30 ---------- Więc podsumowując. Nie muszę wypowiadać obecnej polisy, poprzedniemu właścicielowi nic się nie należy.Co do kolejności współwłaścicieli, zdania są podzielone- chyba zależy to od firmy ubezpieczającej. W niektórych ubezpieczalniach-jednak nie wszystkich będziesz miał zwyżkę za swój wiek poniżej 25 roku. Ba, w niektórych jest to "do 26 roku włącznie"
playa Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 Za Oc gosc nie dostanie zadnego zwrotu, wiec jezdzij poki co na nim Chlop ci kity wciska, zeby w razie dzwona nie polecialy mu znizki Wiec lepiej korzystaj, jak przywalisz, to jemu poleca ( chyba, bo nie znam sie na tym) skoro się nie znasz to dlaczego piszesz głupoty
sokal Opublikowano 17 Października 2012 Opublikowano 17 Października 2012 Sebul ma racje No tak nie do końca... - w momencie gdy sprzedający zgłosił w ubezpieczalni sprzedaż pojazdu jego odpowiedzialność za "dzwony" ustała Art. 40. Odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń, wynikająca z umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, ustaje z chwilą rozwiązania umowy w przypadkach określonych w art. 33. Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu: 4) w przypadkach określonych w art. 31 ust. 1 i 4; Art. 31. 1. W razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, przechodzą prawa i obowiązki poprzedniego posiadacza wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, wypowie ją na piśmie. W przypadku wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, ulega ona rozwiązaniu z dniem jej wypowiedzenia. Przepisów art. 28 nie stosuje się. - jeśli DrMartens zrzeknie się OC które jest aktualne na pojeździe który kupił to sprzedający może się zwrócić do ubezpieczalni o zwrot części składki: Art. 41. 1. Zwrot składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia przysługuje w przypadku: 3) rozwiązania umowy w związku z jej wypowiedzeniem przez posiadacza pojazdu mechanicznego, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu w przypadku określonym w art. 31 ust. 1 – zwrot składki przysługuje posiadaczowi, który przeniósł prawo własności tego pojazdu; - jeśli DrMartens nie zrzeknie się OC które nabył wraz z pojazdem ubezpieczalnia może mu zrobić rekalkulację polisy: Art. 31 2. W razie niewypowiedzenia przez posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego, umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących posiadaczowi, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego, złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania za okres od dnia przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu. Posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego, jest obowiązany podać do wiadomości zakładu ubezpieczeń wszystkie znane sobie okoliczności, których ujawnienie jest niezbędne do dokonania ponownej kalkulacji składki. Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych Uwzględniając Ustawę z dnia 19 sierpnia 2011 r. o zmianie tejże Ustawy (Dziennik Ustaw Nr 205, Poz. 1210)
DrMartens Opublikowano 20 Października 2012 Autor Opublikowano 20 Października 2012 Jeszcze jedno pytanie, czy to prawda, że zgodnie z nowymi przepisami mam czas na wybór ubezpieczenia do końca trwania polisy z którą kupiłem auto? A nie tak jak kiedyś 30 dni? Przez ten czas mogę jeździć na tej polisie?
majuDJ Opublikowano 20 Października 2012 Opublikowano 20 Października 2012 Ja mam pytanie już tak 5 lat ubezpieczam auta z tatą, że ona na umowę pierwszy a ja współwłaściciel. Kiedy jakieś zniżki przejdą na mnie ?
sokal Opublikowano 21 Października 2012 Opublikowano 21 Października 2012 Jeszcze jedno pytanie, czy to prawda, że zgodnie z nowymi przepisami mam czas na wybór ubezpieczenia do końca trwania polisy z którą kupiłem auto? A nie tak jak kiedyś 30 dni? Przez ten czas mogę jeździć na tej polisie? Krótko mówiąc możesz jeździć na tej polisie do końca jej trwania ale pamiętaj że ubezpieczalnia zrobi rekalkulację i może kazać Ci coś dopłacić. Nie zapomnij tylko że z końcem tej polisy sam musisz zadbać o wykupienie nowego ubezpieczenia na następny rok ponieważ w tym przypadku nie ma miejsca "automatyczne przedłużenie" i polisa po prostu wygasa, jeśli nie zadbasz o nową to możesz mieć problemy z Funduszem Gwarancyjnym. Oczywiście ubezpieczyciel może sam się odezwać z jakąś propozycją ale nie ma takiego obowiązku. Ja mam pytanie już tak 5 lat ubezpieczam auta z tatą, że ona na umowę pierwszy a ja współwłaściciel. Kiedy jakieś zniżki przejdą na mnie ? Jako współwłaścicielowi również naliczane są Ci zniżki, o ich wysokość zwróć się do swojej ubezpieczalni.
DrMartens Opublikowano 22 Października 2012 Autor Opublikowano 22 Października 2012 Dzięki bardzo za odpowiedź.
M@peT Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Hej Panie i Panowie mam pytanie bo mnie trafi za chwilę. Kupiłem Audi z OC ważnym do października 2013 roku. Sprzedający nie zgłosił sprzedaży do TU i mówił, że mogę jeździć na jego ubezpieczeniu do końca jego trwania. Zadzwoniłem dziś do Proama i mówię, że kupiłem samochód z OC i chciałbym przepisać na siebie umowę. Kobieta mi mówi, żebym wysłał skan umowy i numer telefonu zrobią rekalkulację i jeżeli nie mam zniżek będę musiał im dopłacić lub zmienić TU. Wchodzę na Proame i obliczam składkę ( mam całe 0%zniżek chociaż jak ubezpieczałem VW POLO to dostałem od AXA 30% zniżek ale wydaje mi się, że te zniżki obowiązują tylko w AXA) i co ? Mega konkurencyjna cena w Proama wynosi 1900 zł za OC na rok a w Compensa (czy jakoś tak ) jedyne 3580 zł - ja się pytam czy ich nie pojebało ? I teraz jak im to zgłoszę to przeliczą mi składkę i będę im musiał dopłacić różnice? Nie ma czegoś takiego jak gwarancja ceny dla kupującego? I dopiero po zakończeniu trwania umowy będą robili jakieś rekalkulację ?
Rekomendowane odpowiedzi