carpa84 Opublikowano 17 Października 2012 Opublikowano 17 Października 2012 Witam. Mam dość nietypowe pytanie a mianowicie przyjechałem na stałe z Hiszpanii swoją A4 i chciałbym przed zimą wymienić wszystkie płyny gdyż do tej pory używałem płynów nieprzystosowanych do warunków panujących w zimie w Polsce. I chciałbym się zapytać jakie płyny muszę wymienić i jakich firm najlepiej szukać.
MarianekZg Opublikowano 17 Października 2012 Opublikowano 17 Października 2012 G12 + płyn do spryskiwaczy zimowy
powaguspisz Opublikowano 17 Października 2012 Opublikowano 17 Października 2012 Możesz sprawdzić w jakim stanie masz płyn hamulcowy to co prawda niema nic wspólnego z zimą, ale jak już się zabierasz za płyny to nie zaszkodzi, chyba że wymieniałeś. Temperatura wrzenia dobrego płynu powinna wahać się w okolicach 260 stopni, ewentualnie dwa lata. I jak już tak z grubej rury to płyn od wspomagania.
julo23 Opublikowano 17 Października 2012 Opublikowano 17 Października 2012 Płynu od wspomagania sie nie wymienia, tak przynajmniej mówią w ASO.
darko Opublikowano 17 Października 2012 Opublikowano 17 Października 2012 Płynu od wspomagania sie nie wymienia, tak przynajmniej mówią w ASO. Każda ciecz z czasem traci swoje właściwości.Ostatnio wymieniłem u Siebie olej w manualnej skrzyni biegów-też się nie wymienia,po odkręceniu korka spustowego wylał się czarny żur a nie olej.
raffik Opublikowano 17 Października 2012 Opublikowano 17 Października 2012 Płynu od wspomagania sie nie wymienia, tak przynajmniej mówią w ASO. Każda ciecz z czasem traci swoje właściwości.Ostatnio wymieniłem u Siebie olej w manualnej skrzyni biegów-też się nie wymienia,po odkręceniu korka spustowego wylał się czarny żur a nie olej. Niestety kolego muszę Ciebie zmartwić iż po tygodniu czasu Twój nowy płyn w skrzyni też będzie wyglądał jak w/w "czarny żur" ) ---------- Post dopisany at 20:46 ---------- Poprzedni post napisany at 20:44 ---------- Płynu od wspomagania sie nie wymienia, tak przynajmniej mówią w ASO. Słuszna racja,tak jak w skrzyni TYLKO SIĘ DOLEWA! Pozdrawiam!
Fr0styyy. Opublikowano 17 Października 2012 Opublikowano 17 Października 2012 Płynu od wspomagania sie nie wymienia, tak przynajmniej mówią w ASO. Każda ciecz z czasem traci swoje właściwości.Ostatnio wymieniłem u Siebie olej w manualnej skrzyni biegów-też się nie wymienia,po odkręceniu korka spustowego wylał się czarny żur a nie olej. Niestety kolego muszę Ciebie zmartwić iż po tygodniu czasu Twój nowy płyn w skrzyni też będzie wyglądał jak w/w "czarny żur" ) ---------- Post dopisany at 20:46 ---------- Poprzedni post napisany at 20:44 ---------- Płynu od wspomagania sie nie wymienia, tak przynajmniej mówią w ASO. Słuszna racja,tak jak w skrzyni TYLKO SIĘ DOLEWA! Pozdrawiam!
powaguspisz Opublikowano 17 Października 2012 Opublikowano 17 Października 2012 Nikt nie każe, można robić to co ASO mówi, ASO tak mówi bo inaczej by nie zarabiało, jeden drugi nasłucha się i niestety później jak nie TY to ktoś kto kupi kiedyś będzie musiał zmienić oby tylko zmienić płyn, Serwisy nie są po twojej stronie i nigdy nie były, zawsze będą robić tak byś do nich przyjechał. Olej np. w skrzyni po 10 latach jakie on ma właściwości ?? zlej go i zobacz jak wygląda. Będziesz wtedy wiedział czy wato zmieniać czy nie.
Wajsik86 Opublikowano 18 Października 2012 Opublikowano 18 Października 2012 Płyn chłodniczy g12 generalnie każdy spełnia normy.Poszukaj koncentratu maxgear w środku jest to samo co w płynach febiego a cenowo jeden z tańszych na rynku:wink:
carpa84 Opublikowano 18 Października 2012 Autor Opublikowano 18 Października 2012 Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie jak spuścić cały płyn z chłodnicy ? Czy jest jakiś kurek spustowy i czy robić to na rozgrzanym silniku ?
MarianekZg Opublikowano 18 Października 2012 Opublikowano 18 Października 2012 jest kurek patrząc od przodu autka po prawej stronie na dole przy chłodnicy - nie można nie zauważyć
daarek1969 Opublikowano 18 Października 2012 Opublikowano 18 Października 2012 Koledzy wszystkie płyny eksploatacyjne prędzej czy pózniej tracą swoje właściwości więc wymienia się wszystko pozdro :hi:
powaguspisz Opublikowano 18 Października 2012 Opublikowano 18 Października 2012 No na rozgrzanym nie, chyba że chcesz się poparzyć i nie dojść do auta przez pewien czas. Polecam również Pan Samochodzik / Vacaro to również jeden i ten sam produkt co Febi z tym że cena zdecydowanie mniejsza.,
Rekomendowane odpowiedzi