Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek w okolicach EGR jaka przyczyna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzisiaj byłem u mechanika zmieniać olej,po ściągnięciu pokrywy silnika(tego plastika) obok EGR jest wyciek.

Czym to jest spowodowane lub też jakie mogą być tego skutki?

Foto zamieszczam poniżej:

1: 122sry.jpg

Uploaded with ImageShack.us

2. 121bdr.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

Zachlapanie olejem pod grzybkiem siłownika zaworu EGR z dwóch otworków pod nim ale i również na łączeniu : obudowa EGR-kolektor ssący. Pierwszy wyciek spowodowany jest wyrobieniem się tulei, w której porusza się trzonek zaworu a drugi zapewne rozwulkanizowaną gumową uszczelką - oringiem. Te wycieki nie niosą za sobą negatywnych następstw dla silnika poza jedynie nieestetycznym wyglądem.

Opublikowano
  • Autor

Hmmm właśnie też pytałem mechanika to mówił że z tego powodu będzie turbina do wymiany bo niby jak coś tam pęknie w tym EGR to olej zassie do silnika( nie wiem dlaczego to powiedział ponieważ turbo ładnie pompuje,nie wpada w tryb awaryjny) to prawda?

Opublikowano

cieknący EGR to jedna z większych przypadłości Tdi i trzeba z tym żyć :wink:

a opinie czy zostawiać czy wywalać są różne - ja jeżdżę i też cieknie. Jak bardzo Ci to przeszkadza to poszukaj nowego - tylko to koszt ok. 350 zeta :facepalm:

Opublikowano

Nikt nie wspomnial ze od tak mocno cieknącego EGR'a przepala sie "plecionka" wydechu na ktora kapie olej, takze trzeba sie uwijac z rozwiazaniem problemu.

Opublikowano
  • Autor

Bitch please :D żartuje :)

Czyli w/w wyciek i zdjęcia mówią o tym że mogę dalej jeździć nic się nie stanie żaden olej nie przecieknie do silnika czy tam gdzie indziej? I silnikowi nic się nie stanie?

---------- Post dopisany at 16:10 ---------- Poprzedni post napisany at 16:09 ----------

Nikt nie wspomnial ze od tak mocno cieknącego EGR'a przepala sie "plecionka" wydechu na ktora kapie olej, takze trzeba sie uwijac z rozwiazaniem problemu.

TZW złącze elastyczne?

Opublikowano

Wymienilem ostatnio EGR, bo wyciek byl dosc spory i od dluzszego czasu. Polecam operacje. Nie poznaje auta, plynnie przyspiesza, mniej trzesie na wolnych, gasnie bez trzesienia buda.:hi:

Opublikowano
  • Autor
Wymienilem ostatnio EGR, bo wyciek byl dosc spory i od dluzszego czasu. Polecam operacje. Nie poznaje auta, plynnie przyspiesza, mniej trzesie na wolnych, gasnie bez trzesienia buda.:hi:

Ale co też miałeś taki wyciek jak ja w/w na foto?

Trzęsło budą na jałowym biegu?

Opublikowano

Wrzuce zdjecia EGR wieczorem.

Delikatnie telepalo

Opublikowano

możesz podesłać źródło gdzie kupiłeś nowy EGR i jak cena dokładnie za ten bajer w dieslu :facepalm:

Opublikowano
Bitch please :D żartuje :)

Czyli w/w wyciek i zdjęcia mówią o tym że mogę dalej jeździć nic się nie stanie żaden olej nie przecieknie do silnika czy tam gdzie indziej? I silnikowi nic się nie stanie?

---------- Post dopisany at 16:10 ---------- Poprzedni post napisany at 16:09 ----------

TZW złącze elastyczne?

Dokładnie, złącze elastyczne :)

Opublikowano
  • Autor

Czyli panowie podsumowując NIE MARTWIĆ SIĘ w.w WYCIEKIEM?

Opublikowano
Wrzuce zdjecia EGR wieczorem.

Delikatnie telepalo

a to telepanie to może też być wina poduszki pod silnikiem i nie koniecznie egr wina

a co do wycieku to jak chcesz mieć spokój to wymień egr i na jakiś czas po kłopocie masz :wink:

Opublikowano

uszczelka poszła, ojciec tydzień temu wymieniał ;/ jak będziesz zakład to daj silikonu na nią przy okazji żeby lepiej trzymało :)

Opublikowano
Czyli panowie podsumowując NIE MARTWIĆ SIĘ w.w WYCIEKIEM?

Nie martw się zbytnio...Ja u siebie rozebrałem EGR'a wyczyściłem powymieniałem uszczelki i...d*pa haha po około 2mies to samo:facepalm::facepalm: teraz myślę nad zaślepieniem go:decayed:

Opublikowano

W przypadku B6 to miłobyłoby gdyby ta rura miała klapę gaszącą.

Odnoszę wrażenie, że ludzie zrobią każde g... i wydłubią wszystko żeby tylko auto się toczyło i miało znaczek Audi na masce. A co w środku? drut i sznurek

Opublikowano

Odnoszę wrażenie, że ludzie zrobią każde g... i wydłubią wszystko żeby tylko auto się toczyło i miało znaczek Audi na masce. A co w środku? drut i sznurek

Witaj

A czy moglbys troszke dokładniej?

Czyli co, mam rozumiec ze to jest nic nie warte...?

Przynajmiej w moim przypadku tzn. silnik AFN

Opublikowano
Hmmm właśnie też pytałem mechanika to mówił że z tego powodu będzie turbina do wymiany bo niby jak coś tam pęknie w tym EGR to olej zassie do silnika( nie wiem dlaczego to powiedział ponieważ turbo ładnie pompuje,nie wpada w tryb awaryjny) to prawda?

Mechanik tak powiedział bo nie ma zielonego pojęcia skąd się tam ten olej bierze i jak zbudowany jest zawór EGR a pęknie to mu zapewne gumka w majtkach. Kolejną rzeczą jest też to, że turbo może puszczać na uszczelniaczach sporo oleju do dolotu a mimo to będzie pięknie dmuchać powietrze wg wartości zadanych i nie powodować przeładowań lub niedoładowań. Moją turbosprężarkę musiałem wymienić bo co z tego, że pompowała tyle ile było zadane jak żarła mi od 1.5 do 2.0 litrów oleju na 2000 km. Jak zatem widać prawidłowe logi turbodoładowania nie są świadectwem sprawności turbosprężarki. W tym pomaga stała okresowa kontrola poziomu oleju w silniku a nie tylko w dolocie bo jeśli padnie uszczelnienie wałka po stronie wydechowej to w dolocie będzie jedynie film olejowy na jego ściankach a cały gubiony z silnika i turbo olej pójdzie bezpośrednio w wydech.

Opublikowano

Witaj

A czy moglbys troszke dokładniej?

Czyli co, mam rozumiec ze to jest nic nie warte...?

Przynajmiej w moim przypadku tzn. silnik AFN

U Ciebie wystarczy zaslepic egr, w AFN'ie nie ma klapy gaszacej i rzadko kiedy jest tam wyciek.