Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Helikalna antena CB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Potrzebuję porady, posiadam CB radio Uniden 520 XL i do niej antene helikalną president indiane- zamontowaną na podstawie magnesowej. wszystko jest super jednak mam niski garaż a nie chce jej ściągać za każdym razem jak wjeżdżam/ wyjeżdżam z garażu. moja antena ma 125 cm długości. jestem z niej mega zadowolony.

moje pytanie - czy są jakieś krótkie anteny helikalne na magnes ? no i oczywiście w normalnych pieniążkach ??

szukam takiej anteny ponieważ jak wiadomo teraz ITD, staż miejska i do tego policja na drodze... nie zależy mi na dużym zasięgu - jak jadę w trasę to zakładam Indiane, jednak na dojazdy do pracy i w okolicy domu jakąś małą potrzebuje,

proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zmierz sobie najpierw dokładnie jaka antena Ci "wjedzie" do garażu :wink:

A czemu helikalna? :przebiegly:

Opublikowano

jak by nie patrzeć FLORIDA to też rodzaj helikalnej anteny

Opublikowano

no wiem właśnie że florida.. zastanawiam się nad nią...

jutro zmierzę jaka mi wejdzie i napisze :)

najlepsza helikalna bo nie trzeba stroić, stawiam gdzie chce i śmiga...

mam helikala ( indiane) i jestem z niej bardzo zadowolony jedynie co to za długa jest - a nie chce autka szpecić uchwytem i montować jej na stałe - np. do klapy bagażnika... po za tym antena powinna mieć ekran w postaci najlepiej dachu :)

---------- Post dopisany 12-12-2012 at 12:44 ---------- Poprzedni post napisany 10-12-2012 at 21:21 ----------

Hej wszystkim,

wczoraj zmierzyłem ile mam od dachu do bramy garażowej i wychodzi na to że mam max 60 cm od dachu do bramy...

także większa antena niż 60 cm nie wchodzi w grę.

Opublikowano

To może pirat? Sam się nad nią zastanawiałem ale w końcu wybrałem "tradycyjną" metrówkę.

Opublikowano

Miałem kiedyś anteny Pirat. Fajnie się sprawdzały ale miały dwie wady.

1. W okolicy 80-110 km/h gwizdały (było je słychać w aucie)

2. Gniły podstawy magnetyczne (co prawda w Aninie importer je wymieniał ale zawsze "małe ale"

Ostatnio zastanawialem sie nad sirio t3 27 (helikalna). Też podobno je słychać ale w necie jest opis na ich tunning. I już prawie kupiłem. Prawie bo brat mnie namówił na podróbkę president missouri czyli premier delta ze sklepu Feuvert za 79 pln. I jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Polecam - chociaż troche dłuższa niż 60 cm - ale zgina się na sprężynie (ma 69 cm). Magnes pozwala na jazde do 200 na godzine. Ale chyba to nie helikal

Wysyłane z mojego A510 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Ja się chyba zdecyduję na Floride, helikala.

obecnie mam presidentra indiane, jest ona helikalem i przy wiekszych predkosciach nie slychac jej za bardzo - albo juz sie przyzwyczailem :P

poczytam na temat sirio t3

Opublikowano

5 lat jeżdżę z ori floridą i godząc się na pewne ograniczenia jest to dobra antena. Na plus zaliczył bym trwałość i solidny magnes, ja kilka razy przewiozłem ja na dachu przy prędkości 220km/h. Na minus zdecydowanie jest zasięg. W mieście jest kiepsko na trasie obleci ale szału niema. Odbiór jest bardzo dobry. Ja używam jej z radiem johnny II ASC i fajnie to się sprawdza bo zestaw nie łapie tylu zakłóceń co dłuższe anteny.

Opublikowano
5 lat jeżdżę z ori floridą i godząc się na pewne ograniczenia jest to dobra antena. Na plus zaliczył bym trwałość i solidny magnes, ja kilka razy przewiozłem ja na dachu przy prędkości 220km/h. Na minus zdecydowanie jest zasięg. W mieście jest kiepsko na trasie obleci ale szału niema. Odbiór jest bardzo dobry. Ja używam jej z radiem johnny II ASC i fajnie to się sprawdza bo zestaw nie łapie tylu zakłóceń co dłuższe anteny.

Dzięki kolego za recenzję.

ja tak jak pisałem mam Indiane ale mam niski garaż a nie uśmiecha mi się za każdym razem zdejmować i zakładać anteny... raz postawie i od mycia do mycia będzie stała.

a myślę o takiej antenie ponieważ codziennie jeżdżę około 25km w jedną stronę do pracy, 90 % drogi to krajowa 17 a ITD oraz policja coraz więcej ma nieoznakowanych, jak do tej pory nie zapłaciłem jeszcze mandatu za prędkość ale wole wiedzieć czy gdzieś się nie kręcą w okolicy mojej drogi do domu/ pracy.

po za tym często zdarzają się wypadki i zawsze coś ktoś powie i będę mógł uniknąć stania w korku ( ostatnio 2h prawie 10 km 1 i bez gazu)...

do tego jeszcze jadę przez miejscowość Boguchwała a tam Straż miejska co chwile wystawia swój mały przenośny aparacik...

pewnie kupię floridę i sam ja sprawdzę - ja mam radyjko Uniden 520 XL jestem z niego bardzo zadowolony.

Opublikowano

Znam ten bul, jak bym miał wyższy wjazd do garażu to pewnie bym inna antenę kupił. Też nie widzi mi się codzienna gimnastyka.

Nie kupuj podróbek, tylko ori.

Opublikowano
Znam ten bul, jak bym miał wyższy wjazd do garażu to pewnie bym inna antenę kupił. Też nie widzi mi się codzienna gimnastyka.

Podróbki na pewno nie kupie - nauczony problemami znajomych z podróbkami- wole dołożyć kilka zł i mieć pewność że mam dobrą antenkę.

Opublikowano

nic bardziej mylnego im antena "mniej szumi " tym jest gorsza bo ma słaby z zysk (czułość) i ściąga tylko bliskie stacie.

W dodatku rozczaruje was antenę Florydę też się stroji jak każdą inną do danego auta i miejsca w samochodzie.

co do odbioru strojenie niema znaczenia ale jest znaczące podczas nadawania , zasięgu słyszalności naszego nadawania .

---------- Post dopisany at 13:07 ---------- Poprzedni post napisany at 12:55 ----------

Podróbki na pewno nie kupie - nauczony problemami znajomych z podróbkami- wole dołożyć kilka zł i mieć pewność że mam dobrą antenkę.

Na twoim miejscu bardziej rozważył bym już zakup anteny President Missouri .

Miałem obie i wiele innych krótkich i długich do testów począwszy od takich po 15cm a skończywszy na takich o długości ponad 200cm i takich co wyginały dach przy dużych prędkościach nawet zamocowane na magnesie na niektórych Japończykach czy Tik-Takach.

Bawiłem się w QSL -ki i to przez kilka lat a nawet mam jeszcze stacjonarkę

[h=3][/h]

Opublikowano

Co do pirata - nowy pirat nie buczy

Może omega pochylona byłaby dobrym pomysłem?

ewentualnie sirio T3 27

Opublikowano

nic bardziej mylnego im antena "mniej szumi " tym jest gorsza bo ma słaby z zysk (czułość) i ściąga tylko bliskie stacie.

W dodatku rozczaruje was antenę Florydę też się stroji jak każdą inną do danego auta i miejsca w samochodzie.

co do odbioru strojenie niema znaczenia ale jest znaczące podczas nadawania , zasięgu słyszalności naszego nadawania .

---------- Post dopisany at 13:07 ---------- Poprzedni post napisany at 12:55 ----------

Na twoim miejscu bardziej rozważył bym już zakup anteny President Missouri .

Miałem obie i wiele innych krótkich i długich do testów począwszy od takich po 15cm a skończywszy na takich o długości ponad 200cm i takich co wyginały dach przy dużych prędkościach nawet zamocowane na magnesie na niektórych Japończykach czy Tik-Takach.

Bawiłem się w QSL -ki i to przez kilka lat a nawet mam jeszcze stacjonarkę

Jak masz możliwość to podepnij sobie froridę i sprawdź SWR ruszając tym pierścieniem. Jak coś ci się zmieni to ci wyślę zgrzewkę browara. Bo tak się składa że sprawdzałem i niema żadnej różnicy. Nawet producent to podaje w opisie anteny. Ale że jest trochę racji w twojej wypowiedzi to dodam że inne anteny inne anteny takie jak np. pirat są już normalnie strojone, choć po przełożeniu na inne auto wielkich różnic niema.

Opublikowano

A sprawdzałeś analizatorem antenowym a nie tzw "swr miarką "? są różnice :naughty: małe ale są

Opublikowano

to wszystko zależy od anteny przy starszych (francuskich albo Philipines) różnica była kolosalna zależy od auta , miejsca na dachu

Te nowe antenki made in china są drętwe i nie mają takiej różnicy ale i tak samo jest a największe zło to podkładki magnetyczne pod antenę

załóż sobie SWR - miarkę dopasuj ja i sprawdź bez i z podkładka

DV-helikalna miała dodatkowy pierścień co się nim kręciło i zmieniał się SWR. a jak nie dawało rady to trzeba było zmienić miejsce na aucie wystarczyło czasem parę centymetrów .

Podobnie jest z Undenami 520/510 Philipines a późniejsze PRC nie mówiąc już o M-techach co każdy mówi że to to samo tylko inna nazwa.

Kto miał oba to wie o czym mowa.

Opublikowano
Co do pirata - nowy pirat nie buczy

Może omega pochylona byłaby dobrym pomysłem?

ewentualnie sirio T3 27

Zły pomysł :wink: Antena powinna być najbliżej pionu, sprawdzałem na swojej omedze i faktycznie jest różnica :wink:

Gdybym miał garaż to pewnie kupiłbym coś z serii Turbo od Sirio, złożenie jej to 1,48 sekundy :hi: