Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak sprawdzić ciśnienie sprężania? filmik podczas pracy silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w "Sam naprawiam" jest napisane żę do sprawdzania potrzeba temp. około 30 stopni, ale różnie ludzie piszą sprawdzać na zimnym inni na 90st. Najbardziej mnie zastanawia co z paliwem podczas sprawdzania czy trzeba odpinać wtryski, bezpiecznik z pompy paliwa, ogólnie prosił bym o jakąś instrukcję dokładniejszą

Opublikowano

wykrecasz swiece po kolei w miejsce gniazda wpychasz manometr. Druga osoba kreci rozrusznikiem. Odczytujesz cisnienie na manometrze

Opublikowano

paliwem sie nie przejmuj , poleci w cylindry. Mi jak auto nawalilo i nie chcialo odpalic to sprawdzalem na zimnym i cisnienie bylo prawidlowe powyzej 12 na kazdym cylindrze.

Opublikowano
Witam, w "Sam naprawiam" jest napisane żę do sprawdzania potrzeba temp. około 30 stopni, ale różnie ludzie piszą sprawdzać na zimnym inni na 90st. Najbardziej mnie zastanawia co z paliwem podczas sprawdzania czy trzeba odpinać wtryski, bezpiecznik z pompy paliwa, ogólnie prosił bym o jakąś instrukcję dokładniejszą

pisze o temp. oleju 30C.Kiedyś czytałem,że silnik powinien mieć temp.roboczą.Wszystkie świece wykręcone,czujnik wkręcony,gaz do dechy i kręcimy rozrusznikiem.

Opublikowano

a jak po odpinam kostki z wtrysków to coś się stanie?

Opublikowano

pisze o temp. oleju 30C.Kiedyś czytałem,że silnik powinien mieć temp.roboczą.Wszystkie świece wykręcone,czujnik wkręcony,gaz do dechy i kręcimy rozrusznikiem.

dokładnie jak kolega piszę... wyjmij bezpiecznik od pompy paliwa i do roboty ja tak robiłem

też będę nie długo mierzył kompresje z ciekawości 1 raz mierzyłem po kupnie zobaczymy ile spadła

Opublikowano

Przestańcie nic nie trzeba odpinać ani rozłaczac:doh:Wykrecasz wszystkie świece i po kolei mierzysz. Moje auto przy 190tys trzyma prawie 13 na każdym cylindrze:kox:

Opublikowano

jak ktoś nie chce smrodu to lepiej odpiąc wtyczki

ciśnienie sprawdza sie na zimny silnik z max otwartą przepustnicą

Opublikowano

po co motor ma byc zalewany przez wtryski? lepiej odpiac przekaznik pompy i miec z glowy, gaz w podloge i heja rozrusznikiem

Opublikowano
Witam, w "Sam naprawiam" jest napisane żę do sprawdzania potrzeba temp. około 30 stopni,

a dwa zdania dalej jest napisane żeby odłączyć czujnik Halla.

Opublikowano
jak ktoś nie chce smrodu to lepiej odpiąc wtyczki

ciśnienie sprawdza sie na zimny silnik z max otwartą przepustnicą

Ja mierzyłem i zero smrodu później. Ale jak może tak być to dobrze wiedzieć że wtyki można odpiąć:good:

Opublikowano

w ostatnim zdaniu jest napisane "Podłączyć złącza wtykowe modułu wzmocnienia zapłonu i wtryskiwaczy lub czujnika halla" o co tu chodzi, wcześniej nie pisało nic żeby odłączyć wtryski chyba że jeżeli odłączy się czujnik halla to nie będą podawać paliwa

---------- Post dopisany at 14:41 ---------- Poprzedni post napisany at 12:32 ----------

kurde pojechałem do znajomego i się okazało że za krótki miernik, ale nagrałem filmik z jakimś rzężeniem, może ktoś coś wykuma na słuch

Opublikowano

pewnie lancuch ociera o obudowe

Opublikowano

albo słabe ciśnienie podaje pompa oleju na góre silnika co ma wpływ też z tym napianczem....od łanucha

ja po kupnie jak mierzyłem wysżło mi 14 13.8 14. 13.8

też byłem w szoku 2 razy mierzyłem teraz na wiosne 3 lata po i 60 000 tys p[rzelatane zoabczymy ile wypluje....bo km napewno mają mniej jak ktoś z łodzi chce sobie zmierzyć to posiadam to cudo można wypić piwko i pomierzyć

Opublikowano
albo słabe ciśnienie podaje pompa oleju na góre silnika co ma wpływ też z tym napianczem....od łanucha

ja po kupnie jak mierzyłem wysżło mi 14 13.8 14. 13.8

to jak w nowym aucie

Opublikowano

wręcz za duże... a jak jest za duże to znaczy że silnik może minimalnie ciągnąć olej prawdopodobnie przez uszczelniacze, bo norma dla 1.8 to ok 12-13

Opublikowano

oleju pije ok 0.8l na 12 000 tys z tym że poci mi się miska na łączeniu i tradycyjnie uszczelka w rogu pod deklem wyminiłem już 3 od kąd mam i ciągle tam się poci więc tą opcję bym odrzucił

nie mniej mnie to ucieszyło bo silnik pracuje bdb ale na wiosnę zmierzę przy wymianie oleju jeszcze raz

Opublikowano

u mnie napinacz sztywny ale może łańcuch się rozciągną i klekocze 2s jak dłużej nie jeżdżę

Opublikowano
wręcz za duże... a jak jest za duże to znaczy że silnik może minimalnie ciągnąć olej prawdopodobnie przez uszczelniacze, bo norma dla 1.8 to ok 12-13

Nie jest za duże,w książce pisze,że w nowym silniku 9-14 a minimalne 7,5 ,choć to górna granica,może kolega ma zalanego jakiegoś motodoktora

Opublikowano

nie praktykuje takich świństw do silników w autach które miałem i będę miał...

Nie jest za duże,w książce pisze,że w nowym silniku 9-14 a minimalne 7,5 ,choć to górna granica,może kolega ma zalanego jakiegoś motodoktora