Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Demontaż tapicerki przednich drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Chciałbym rozebrać przednie drzwi od strony wewnętrznej - tapicerka.

Wszystko w celu sprawdzenia co w nich hałasuje - była kiedyś wymieniana szyba i podejrzewam że ma to jakiś związek z tymi hałasami.

Chodzi mi o praktyczne wskazówki jak się zabrać za zdjęcie tapicerki, może gdzieś jest jakiś opis, zdjęcia... ?

Opublikowano

Zmień temat np. na taki "[A4-B6] Demontaż tapicerki przednich drzwi"

A co do tematu to myślę, że mocowania powinny byc niemal identyczne jak w A4-B5, więc dwa małe wkręciki (z przodu i z tyłu drzwi (przy uszczelkach)), potem jednen przy rączce, ściągasz tą zaślepkę i pod spodem masz dwie głowne śruby, nastepnie ciągniesz do góry na ok. 2cm i do siebie, odpinasz cięgno klamki oraz kostki i odstawiasz na bok.

Opublikowano

dwie główne śruby pod zaślepką i jedna mała śrubka na samym środku na dole a poza tym żadnych śrub przy uszczelkach tylko pod listwą!! Listwe musisz wyjąć podważając od dołu a potem przesunąć całą listwe do wewnątrz .

SUGERUJE NIE ROZBIERAć DRZWI JEŻELI NIE MASZ MIN 2-3 SPINEK DO DRZWI!!

u mnie wymieniliśmy 5

u Adamoo żadna nie poszła a ten sam rocznik auta

u Bienia też ze 4 poszły

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki za info.

A gdzie mogę kupić spinki i jaki to zgrubsza koszt?

Opublikowano

przyjedź na spota to Ci sprzedamy :mrgreen: i wyrezamy co trza..

Opublikowano

nie pamiętam , coś koło 80 groszy

• 2 lata później...
Opublikowano

o jakich spinkach mówicie i czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę żeby nie pourywać czegoś :wallbash:

Opublikowano

4e2491f9668f5444.png

1 - Nakrętka zatrzaskowa (4x)

2 - Śruba (4x)

3 - Śruba (2x)

4 - Osłona ozdobna

5 - Dolna część podłokietnika

6 - Śruba

7 - Nakrętka rozprężna (4x)

8 - Osłona drzwi

t Wymontowanie:

– Zdjąć część dolną podłokietnika -5-.

– Wykręcić śrubę -3- (2x) z osłony drzwi -8-.

– Wykręcić śrubę -6- z osłony drzwi -8-.

– Odczepić osłonę ozdobną -4-.

– Zdjąć osłonę ozdobną -4- do przodu.

– Wykręcić śrubę -2- (4x) z osłony drzwi -8-.

– Odczepić osłonę drzwi -8- → Rys.

– Unieść osłonę drzwi -8- ok. 20 cm w górę i wyjąć z ramy głównej drzwi.

– Odczepić cięgło elastyczne opancerzone wewnętrznej klamki drzwi → Rys.

– Rozłączyć elektryczne złącza wtykowe → Rys.

t Zamontowanie:

Zamontowanie odbywa się w odwrotnej kolejności. Zwrócić przy tym uwagę na:

– W celu zamontowania muszą być zamocowane nakrętki zapadkowe -1- (4x) dla nakrętek rozprężnych -7- (4x).

– Przy zamontowaniu należy wcisnąć osłonę drzwi pośrodku do głównej ramy drzwi.

Opublikowano

Powiedzcie jeszcze koledze ze bez duzej siły nie zerwie tej tapicerki :naughty:

Po odkręceniu wszystkich śrubek pozostaje wyrwanie tapicerki z wcisków, przy temperaturze jaka teraz panuje ocaleje moze 1 wcisk/spinka. Zeby ściągnąć tą tapicerke potrzeba duzej siły bo te wciski solidnie trzymają.

Nie bój się tego dzwięku jak juz ją ostro pociągniesz, przypomina dzwięk łamiącego się plastiku :naughty:

Koszt jednego wcisku/spinki 1,45zł bez rabatu w ASO. Tam dostaniesz je od ręki.

Opublikowano

dzięki wielkie chłopaki na weekendzie będę się brał za rozbieranie, bo wiązka chyba mi poszła, nie zamykają mi się drzwi pasażera z centralnego.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

i jak, udało się bezboleśnie zdjąć boczek? ile spinek potrzeba? może jakieś zdjęcia z demontażu? pytam bo mam zamiar dokonać rozbiórki w celu lepszego spasowania tapicerki. ktoś wcześniej rozbierał i chyba źle złożył, muszę poprawić. boję się, że coś połamię, ale trzeba spróbować. dzięki za wskazówki

Opublikowano

Z tymi wskazowkami nie powinno byc problemow.Ja nie mialem.I nawet udalo mi sie niepolamac,zadnej sponki.Koszt niewielkie,wiec lepiej zaopatrzyc sie w kilka.Powodzenia :)

Opublikowano

pozwole sobie podpiac sie pod temat-czujnik zamkniecia drzwi-cos mi szwankuje bo pokazuje mize drzwi mam otwarte a sa zamkniete-gdzie go szukac-czy wlasnie pod tapicerka gdzies??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

czy łamiące się spinki przy demontażu to coś takiego jak na zdjęciu?

394268671e82bbcfm.jpg

bo w ASO do końca nie wiedzieli i sprzedali mi coś takiego po 1,30 zł za sztukę, czekam na odpowiedź

Opublikowano

czy łamiące się spinki przy demontażu to coś takiego jak na zdjęciu?

394268671e82bbcfm.jpg

bo w ASO do końca nie wiedzieli i sprzedali mi coś takiego po 1,30 zł za sztukę, czekam na odpowiedź

Tak :hi:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Te spinki powyzej maja numer czesci: 8E0 868 243. W tapicerce drzwi sa jeszcze 2 spinki (troche mniejsze w kolorze bialym) na samej gorze, numer czesci 8E0 867 276. To tak dla potomnych zeby latwiej bylo kupic :wink4:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A czy przy tapicerce w tylnych drzwiach sytuacja wyglada podobnie? Tzn. z lokalizacja wszytskich srub itp?

Opublikowano

A czy przy tapicerce w tylnych drzwiach sytuacja wyglada podobnie? Tzn. z lokalizacja wszytskich srub itp?

Jeśli chodzi o B6:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=76790.0.html

Ale zgodnie z profilem to masz B5 to nie wiem jak jest u Ciebie. Temat dot. B6.

pozdr

Opublikowano

Hej Panowie,

mam pytanie "pomocnicze" - muszę wymienić osłonę głośnika (średnioton) .....czy muszę zdejmować tapicerkę drzwi...bo po wstępnych oględzinach uznałem, że owszem i boję się że jak ją odkręcę to już nie skręcę:-))))))

Opublikowano

Hej Panowie,

mam pytanie "pomocnicze" - muszę wymienić osłonę głośnika (średnioton) .....czy muszę zdejmować tapicerkę drzwi...bo po wstępnych oględzinach uznałem, że owszem i boję się że jak ją odkręcę to już nie skręcę:-))))))

Demontowałem to u siebie bo mi niełączył ten głośniczek i tak trzeba zdemontowac całą tapicerke bo głośniczek jest przytwierdzony do tej osłonki a cała osłonka jest na zatrzaskach które trzeba odczepic od środka tapicerki.

pozdr