kamien85 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Czytałem kilka wątków w sieci odnośnie różnic w budowach tych motorów ale w żadnym nie ma konkretów. Jakie tak naprawde są różnice? Napewno różni się elektronika ale jaka to jest różnica? Jak wyglada sprawa ciśnienia wtrysków, taka sama? Bo pompa, turbo i inne podzespoly to wiem że takie same.
piotrsob1 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Opublikowano 4 Stycznia 2013 AVG steruje nowszy model ECU, bodajże EDC-15 16-to bitowy, a AFN-na chyba jeszcze 8-mio bitowiec, ale ręki za to nie położe.
kudalty66 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Opublikowano 4 Stycznia 2013 AVG steruje nowszy model ECU, bodajże EDC-15 16-to bitowy, a AFN-na chyba jeszcze 8-mio bitowiec, ale ręki za to nie położe. do tego przy tym edc 15 w avg jest pamięć przebiegu, mechanicznie róznic niema, ustawianie kata wtrysku za pomoca kręcenia pompą
piotrsob1 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Z tym przebiegiem słusznie prawisz, kiedyś byłem w posiadaniu takowego, jak go kupiłem to na szafie było 180 kkm, a ECU jak wół wyświetlał 360 kkm
Kowi87 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Opublikowano 4 Stycznia 2013 obydwa mają 16bit:wink: AFN ma róznice zalezne od rocznika, starsze AFNy mają mapsensor w ECU, nowsze rocznikowo AFNy chyba od 98 mają mapsensor tam gdzie AVG:wink: Co do miski to nie wiem, ja mam AFN 99' i numer miski jest taki 058103603, ale z czego ona wykonana to niewiem
wojtek26 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Opublikowano 4 Stycznia 2013 AVG ma inną pompę ( regulacja kąta za pomoca fasolek a nie sama pompą) i jak sie nie myle ma juz klape gaszacą. Ja mam AFN-a i mam miske alu z sensorem oleju.
Kowi87 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Opublikowano 4 Stycznia 2013 AVG ma inną pompę ( regulacja kąta za pomoca fasolek a nie sama pompą) i jak sie nie myle ma juz klape gaszacą. Ja mam AFN-a i mam miske alu z sensorem oleju. mylisz sie regulacje fasolkami ma tylko AHH:wink: a klapa gasząca to wytwór w PD pompa w obydwu jest ta sama z wysoką falą
kamien85 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2013 Dokladnie pompa jest taka sama, niektóre źródła mówią tylko o innym kącie nachylenia pompy
MASATO Opublikowano 4 Stycznia 2013 Opublikowano 4 Stycznia 2013 jeśli porównać AFN po lifcie z AVG AVG ma nowszy sterownik silnika - inne wtyczki, zapisuje przebieg i można chipować po kablu. AVG ma inny filtr paliwa niż AFN, (chociaż początkowe roczniki AVG mają jeszcze taki sam jak w AFN) w AFN po lifcie na początku były metalowe miski oleju, pod koniec wkładali już aluminiowe takie jak w AVG pompa, wtryski, turbo itd to samo w AFN i AVG
vauxhall95 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Opublikowano 4 Stycznia 2013 koncowki wtryskow minimalnie inne sa afn niz avg oczywiscie oba 205 190/300
Robson04 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Opublikowano 4 Stycznia 2013 a klapa gasząca to wytwór w PDKlapa gasząca to nie jest wytwór tylko w PD, lecz również w nowszych silnikach na pompie, np ASV, AHF, ALH itp.
Kowi87 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Opublikowano 5 Stycznia 2013 a klapa gasząca to wytwór w PDKlapa gasząca to nie jest wytwór tylko w PD, lecz również w nowszych silnikach na pompie, np ASV, AHF, ALH itp. ale nie w AFN/AVG, wszystko jest zalezne w jakim aucie siedzi dany silnik, bo poprzeczny AFN z golfa ma klape:wink: A w A4 klapa gasząca pokazał sie dopiero w PD:wink:
Rafal1988Lodz Opublikowano 5 Stycznia 2013 Opublikowano 5 Stycznia 2013 w avg jak sprawdzic przebieg jaki jest faktycznie? Vagiem?
xxxSzYbAxxx Opublikowano 5 Stycznia 2013 Opublikowano 5 Stycznia 2013 a powie ktos jak wyrzucic mapsensor z ecu i zastapic go mapem w rurce?
tobi665 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Opublikowano 5 Stycznia 2013 a czy przypadkiem avg nie ma innego filtra oleju?? większa średnica o 0,5mm??
kamien85 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2013 filtr oleju taki sam jak w AFN
tobi665 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Opublikowano 5 Stycznia 2013 z tego co pisał mi Dzik są dwa rodzaje, tylko juz n pamietam czy chodziło o roczniki czy własnie o symbol silnika i na 100% piał o dwóch różnych i róznicy w cenach 10zł i własnie o tym 0,05mm
Rekomendowane odpowiedzi