Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AVG vs AFN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytałem kilka wątków w sieci odnośnie różnic w budowach tych motorów ale w żadnym nie ma konkretów.

Jakie tak naprawde są różnice? Napewno różni się elektronika ale jaka to jest różnica?

Jak wyglada sprawa ciśnienia wtrysków, taka sama?

Bo pompa, turbo i inne podzespoly to wiem że takie same.

Opublikowano

nie ma żadnych istotnych

Opublikowano

AVG steruje nowszy model ECU, bodajże EDC-15 16-to bitowy, a AFN-na chyba jeszcze 8-mio bitowiec, ale ręki za to nie położe.

Opublikowano

avg aluminiowa miska afn metalowa

Opublikowano
AVG steruje nowszy model ECU, bodajże EDC-15 16-to bitowy, a AFN-na chyba jeszcze 8-mio bitowiec, ale ręki za to nie położe.

do tego przy tym edc 15 w avg jest pamięć przebiegu, mechanicznie róznic niema, ustawianie kata wtrysku za pomoca kręcenia pompą

Opublikowano

Z tym przebiegiem słusznie prawisz, kiedyś byłem w posiadaniu takowego, jak go kupiłem to na szafie było 180 kkm, a ECU jak wół wyświetlał 360 kkm :)

Opublikowano

obydwa mają 16bit:wink: AFN ma róznice zalezne od rocznika, starsze AFNy mają mapsensor w ECU, nowsze rocznikowo AFNy chyba od 98 mają mapsensor tam gdzie AVG:wink:

Co do miski to nie wiem, ja mam AFN 99' i numer miski jest taki 058103603, ale z czego ona wykonana to niewiem

Opublikowano

AVG ma inną pompę ( regulacja kąta za pomoca fasolek a nie sama pompą) i jak sie nie myle ma juz klape gaszacą. Ja mam AFN-a i mam miske alu z sensorem oleju.

Opublikowano
AVG ma inną pompę ( regulacja kąta za pomoca fasolek a nie sama pompą) i jak sie nie myle ma juz klape gaszacą. Ja mam AFN-a i mam miske alu z sensorem oleju.

mylisz sie

regulacje fasolkami ma tylko AHH:wink: a klapa gasząca to wytwór w PD

pompa w obydwu jest ta sama z wysoką falą

Opublikowano
  • Autor

Dokladnie pompa jest taka sama, niektóre źródła mówią tylko o innym kącie nachylenia pompy

Opublikowano

jeśli porównać AFN po lifcie z AVG

AVG ma nowszy sterownik silnika - inne wtyczki, zapisuje przebieg i można chipować po kablu.

AVG ma inny filtr paliwa niż AFN, (chociaż początkowe roczniki AVG mają jeszcze taki sam jak w AFN)

w AFN po lifcie na początku były metalowe miski oleju, pod koniec wkładali już aluminiowe takie jak w AVG

pompa, wtryski, turbo itd to samo w AFN i AVG

Opublikowano

koncowki wtryskow minimalnie inne sa afn niz avg oczywiscie oba 205 190/300

Opublikowano
a klapa gasząca to wytwór w PD
Klapa gasząca to nie jest wytwór tylko w PD, lecz również w nowszych silnikach na pompie, np ASV, AHF, ALH itp.
Opublikowano
a klapa gasząca to wytwór w PD
Klapa gasząca to nie jest wytwór tylko w PD, lecz również w nowszych silnikach na pompie, np ASV, AHF, ALH itp.

ale nie w AFN/AVG, wszystko jest zalezne w jakim aucie siedzi dany silnik, bo poprzeczny AFN z golfa ma klape:wink:

A w A4 klapa gasząca pokazał sie dopiero w PD:wink:

Opublikowano

w avg jak sprawdzic przebieg jaki jest faktycznie? Vagiem?

Opublikowano

vagiem nie sprawdzisz, vcds-em tak

Opublikowano

a powie ktos jak wyrzucic mapsensor z ecu i zastapic go mapem w rurce?:decayed:

Opublikowano

a czy przypadkiem avg nie ma innego filtra oleju?? większa średnica o 0,5mm??

Opublikowano
  • Autor

filtr oleju taki sam jak w AFN

Opublikowano

z tego co pisał mi Dzik są dwa rodzaje, tylko juz n pamietam czy chodziło o roczniki czy własnie o symbol silnika i na 100% piał o dwóch różnych i róznicy w cenach 10zł i własnie o tym 0,05mm