Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie sposób dogrzać silnik - wskazówka max na 70 stopni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja jak wymieniłem na zamiennik termostat, samochód dalej nie trzymał odpowiedniej temperatury wywaliłem zamiennik i wsadziłem orginał z ASO i wszystko wróciło do normy

Opublikowano
Czyli termostat za szybko się otwiera, jeśli dobrze rozumiem?

Kup oryginalny, jak widać jest przez wiele osób zachwalany i jak będziesz miał szczęście to będzie ok:wink:

Opublikowano

Ja mam Wahlera i dziala jak zloto. Zaczyna mnie juz smeiszyc powoli to " kup ori , bo zamienniki to kontorli jakosci nie przechodza" . Gdyby tak bylo to by firma upadla juz dawno....opanujcie sie.

Opublikowano
Ja mam Wahlera i dziala jak zloto. Zaczyna mnie juz smeiszyc powoli to " kup ori , bo zamienniki to kontorli jakosci nie przechodza" . Gdyby tak bylo to by firma upadla juz dawno....opanujcie sie.

Tobie działa, autorowi tematu jak widać nie pracuje poprawnie. U żony w aucie miałem 3 pod rząd walniete termostaty tejże firmy i dla mnie to bubel

Opublikowano

mam identycznie w swoim AVF musze coś pomyśleć bo więcej pali przez niedogrznie

ile kosztuje orginał termostat?

Opublikowano

ok 130zł

a pali w ...uj wiecej

Opublikowano
  • Autor

Dzwonilem do ASO audi w lubinie - ori termostat 103zl + 7,8zl za oring. najprawdopodobniej dzisiaj albo jutro wymienie i dam znac czy cos sie zmienilo. Wadliwego wahlera normalnie powinni mi przyjac na reklamacje/oddac kase ?

Opublikowano
Dzwonilem do ASO audi w lubinie - ori termostat 103zl + 7,8zl za oring. najprawdopodobniej dzisiaj albo jutro wymienie i dam znac czy cos sie zmienilo. Wadliwego wahlera normalnie powinni mi przyjac na reklamacje/oddac kase ?

Tak, od tego jest gwarancja :wink:

Opublikowano

ja tam w gwarancje nie wierzę zawsze znajdą jakiś powód żeby towaru nie wymienić albo nie zwrócić pieniędzy

Opublikowano
  • Autor

termostat już jest. Idę wymieniać - dam znać co i jak. Jeszcze się okaże, który będę oddawał :D

---------- Post dopisany at 20:06 ---------- Poprzedni post napisany at 15:13 ----------

A więc Panowie wszystko jasne - zamontowany oryginalny termostat i po przejechaniu ~5km temperatura na zegarze troszkę ponad 70st. Po przejechaniu ok 10km temperatura prawie 90st. Także myślę, że to o to chodziło :) Nie wiem jak ma się do tego temperatura na dworze (~0st) a wczoraj było ~ -5st.. ale jest widoczna duża zmiana. Podejrzewam, że jak się już wszystko ładnie odpowietrzy i doleję G12 (muszę dokupić bo troszkę brakło) to wszystko będzie dobrze.

Taka mała ciekawostka - po włożeniu starego termostatu do garnka z wodą - zaczął się otwierać dopiero przy ~ 90st. Pomiar dokonany czujnikiem temp. z multimetrem METEX.

Jeśli chodzi o takie moje naoczne porównanie 3 termostatów, to stary wymontowany Wahler (z elementem gumowym) i nowy Wahler (bez gumowych elemetów; który źle działał) udało mi się ręcznie otworzyć. Oryginalny termostat z ASO (Bosch) stawiał dużo większy opór i zbytnio mi się nie udało (nie chciałem nic pogiąć).

Tak więc wnioski chyba nasuwają się same :) Dzięki wszystkim za pomoc :) Za kilka dni napiszę, jak to wszystko działa.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja właśnie dziś też zamówiłem, niestety przez pośrednika, więc będzie troszkę drożej ale za to ory z ASO.

Zacząłem w ciemno od termostatu. Wydaje mi się że to jest winowajca.

Jezdziłem 2 dni temu prawie cały dzień i cały czas 70*C, dopiero jak mu przyłożyłem to momentalnie miał 90*C ale zaraz temp. spadała do 70*C jak uspokoiłem jazdę. temp na zew. była ok -7

Dziś było -2*C, i miał temp. 85*C cały czas. Przy spokojnej jeździe.

Takie objawy u pacjenta :grin:

Opublikowano
  • Autor

u mnie wogole nie sposob bylo go zagrzac. Jechalem trase 100km i nie mial wiecej niz 70st. zobaczymy w sobote. Znowu bedzie trasa 100km to sprawdze ten nowy termostat, ale wydaje mi sie ze bedzie dobrze, a napewno jest o wiele lepiej

Opublikowano

hmmm.... do tej pory tez mialem w trasie na autostradzie caly czas ~ 70*C i myslalem ze to norma, bo przeciez w trasie to sie nie da go dobrze dogrzac przez ped powietrza, ale mowicie ze to nie jest normalne i powinien miec 90? Wymienic termstat ?

w sumie dawniej spalal mi nawet 4,5 - 5,5 l na trasie, a teraz praktycznie nie spada ponizej 6,5.... kupuje termostat!

Opublikowano

Zmieniaj termostat.

Opublikowano

tak zrobie, zobaczymy co bedzie ze spalaniem

Opublikowano
  • Autor

powiem wam, że dzisiaj (+5st) zrobiłem dystans 10km trasa, trochę po mieście i znowu 10km trasa i podczas powrotu auto miało ok 80st na wskazówce.. Czy ja je za delikatnie traktuje? (120km/h na 6 biegu) Czy tak po prostu ma być? Co ma jeszcze na to wpływ?

P.S. Oddali mi kasę za niesprawnego Wahlera. Powiedziałem im co i jak, że auto nie osiągało temperatury i pokazałem dowód zakupu oryginalnego i to chyba było kluczowe posunięcie, bo już chcieli wyskakiwać z "reklamacją gwarancyjną". Oddali kasę, a termostat znowu trafił na półkę (widziałem) i czeka na kolejnego szczęśliwca :) - zwyczajne hamstwo

Opublikowano

Jak masz ustawiony klimatronic w tym czasie? Jeździsz z włączony/wyłączonym ECON?

Opublikowano
  • Autor

hm.. klimatronic miałem dzisiaj ustawione na 16st a przycisk ECON włączony, czyli świeciła dioda.

Opublikowano

z załączonym ECON nie działa elektryczny dogrzewacz zamontowany w Twoim aucie. Pojeździj bez załączonego ECON i sprawdź jak się będzie nagrzewać - daje sobie ręke uciąć że 90st na vag i na blacie złapiesz w 8-10minut jazdy

Opublikowano
  • Autor

dlaczego tak mało ludzi tak się zna.. pojadę dzisiaj na przejażdżkę, żeby sprawdzić. Może niepotrzebnie termostat w ogóle wymieniałem? Chociaż i na włączonym ECON widać różnice.. turzol, możesz coś więcej napisać o tym dogrzewaczu elektrycznym? Co to za ustrojstwo? Jak się w takim razie ma do tego przycisk ECON? Ekonomiczniej na niższej temperaturze silnika jeździć (więcej pali) czy z dogrzewaczem, który włącza się poprzez wyłączenie trybu ECON ?