Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie sposób dogrzać silnik - wskazówka max na 70 stopni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Lucas_D twój post kompletnie nic nie wnosi

- przeczytaj poprzednie posty - został założony oryginalny termostat

- nasze termostaty są inne :) mój oryginalny kosztuje 111zł i nie ma żadnego czujnika

zaśmiecanie tematu nie prowadzi do rozwiązania problemu. Temat rozrósł się na 4 strony a nie ma w nim praktycznie żadnych przydatnych porad.

Opublikowano

Ja tylko dodam od siebie kolego że u mnie pomogła wymiana termostatu na ory z ASO, właśnie dziś założony i od razu lepiej. Szybiej sie nagrzewa i trzyma idealnie na 90*C.

Ty już wymieniłeś i nie pomogło... ale może spróbuj jeszcze zamienić od kogoś ten termostat na próbę.

Mój pacjent wyleczony.

Powodzenia w diagnozie.

Opublikowano

Według mnie generalnie AVF tak już ma że strasznie wolno łapie temperaturę.Gdy kupiłem moje auto dość długo stało i na początku myśleliśmy że to czujnik bo jak ją bujałem w trasie łapała 80 i spadało na 50, wymieniłem czujnik i termostat i jest cacy, ale różnie łapie 90, raz po 8km raz po 15km, jak wyłączę klimatronica łapie temperaturę po 3km z powrotem włączam grzanie ale max 18 i jest cacy. W mojej starej B5 nie miałem takich problemów po 4km łapała 90 stopni, ale te b6 chyba tak mają. Generalnie w tym modelu termostat lubi się psuć dość często nawet nowy, przed instalacją należy go sprawdzić w szklance z wodą :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

Panowie jestem na dobrej drodze wydaje mi się. - Zrobiłem dzisiaj test wskazówek licznika (test wyjść) i wszystko było ok.

Kupiłem zatem Ori czujnik temperatury (złodziejstwo 105zł). Wymieniłem. Odpowietrzyłem układ. Zagrzałem na postoju do 90st i przejechałem się trasą ok 5km, trochę po mieście i temperatura 90st i ani drgnie. Jak już zaparkowałem na parkingu, włączyłem na maxa temp i nadmuch na klimatronicu, ale to nie ochłodziło pracującego silnika. Na dniach okaże się, czy będzie dobrze - mam ogromną nadzieję. W sobotę znowu trasa 100km to przebadam sobie to konkretnie.

Szukałem dzisiaj tego imbusa do odpowietrzania i nigdzie nie mogłem znaleźć - gdzie on jest? Odpowietrzałem przez dziurkę w przewodzie nagrzewnicy. Chciałbym zauważyć, że ciągle takie małe bąbelki leciały i na jałowym biegu ciśnienie tego płynu przez tą dziurkę było bardzo małe - płyn się delikatnie sączył.. więc w sumie nie wiedziałem, czy już leci płyn, czy powietrze bo ten płyn jakby "pluł" przez tą dziurkę. Ale odpowietrzałem dobre 30 minut, także musi być dobrze.

Opublikowano

A to czasem sie samo nie odpowietrza ?

Kamil, ja też jestem dobrej myśli, przejechałem akurat pare kilometrów dziś ale już widzę poprawę.

Ale musze potestować jeszcze.

Opublikowano
  • Autor

no niby czytalem ze samo sie odpowietrza.. ale jak czlowiek kombinuje i nic nie pomaga to zaczyna robic wszystko "za dokladnie", bo tylko to pomaga w obiektywnej ocenie stanu rzeczy.. no bo niby samo sie odpowietrza a jednak jest dziurka w przewodzie nagrzewnicy i imbus do odpowietrzania i zastanawiaj sie czy sie odpowietrzylo czy nie.. a moze to przez zapowietrzenie zle dziala itd.. spac nie mozna przez to wszystko. miejmy nadzieje ze juz z naszymi audiczkami bedzie wszystko dobrze :)

Opublikowano

U mnie przy zmianie termostatu cały płyn został złapany - poziom był na MAX a teraz jak dolałem i nie jest do konca odpowietrzony - to jest troszkę więcej.

Myśle że jak sie samo odpowietrzy to poziom płynu wróci do stanu jaki był przed zmianą.

Dziś przejechałem 4km bo tyle mam do pracy - niestety to zbyt krótki odcinek aby coś stwierdzić. Za to ogrzewanie ostro zaczęło dmuchać po 3km przy ustawieniu ECON - 20*C.

Opublikowano

Powinien się sam odpowietrzyć w momencie otwarcie termostatu, wieć wystarczy odpalić i zagrzać. Jeżeli wyminiłeś termostat i czujnik G62 to powinno być ok

Opublikowano
  • Autor

ja dzisiaj przejechalem ok 4km do pracy i wskazowka podniosla sie na ok 60st. takze zdaje sie ze bedzie dobrze. co do ogrzewania wewnatrz to ja jak u siebie wylacze tryb econ to bardzo szybko dmucha cieplem bo jest elektryczna grzalka ktora grzeje i niby tez troche ciepla oddaje do nagrzewnicy. podejrzewam ze sa one gdzies obok siebie. jest temat na forum o tej grzalce (taka aluminiowa chlodnica) z kostka

Opublikowano

Ja też mam 4km do pracy ale lece z górki, więc jak hamuje silnikiem to tak się nie nagrzewa. Ale wydaje mi się że zaczynała się już podnosić na 55. :polew:

Opublikowano

4 km to szkoda brac auto:) można zrobić sobie spacerek i sie dotlenić:)

Opublikowano
  • Autor

kkam masz racje, ale 2 tyg temu kupilem auto i trzeba posprawdzac jak to dziala i czy cos sie nie sypie :P

Opublikowano

zobacz czy czujnik temperatury jest dobry napewno. Ja ostatnio mialem u siebie tak ze sie silnik zagrzewal normalnie, dmuchal goracym powietrzem a wskazowka lezala albo troche sie podnosila, uklad odpowietrzony...okazalo sie ze czujnik temperatury zle pokazywal. Wyminilem i wszystko gra;D

Opublikowano
  • Autor

czujnik wymieniony zostal wczoraj na nowy ori z salonu i juz wszystko ok. szybko pojawia sie 90st. wymiana termostatu i czujnika na ori daje mnostwo radosci :) miejmy nadzieje ze na dlugo

Opublikowano

Ja też sprawdziłem dziś - zrobiłem 90km.

Najpierw z 5 km przez miasto w żółwim tempie, postój 10min. Po kolejnych 4km zagrzał sie do 90*C.

NA zew. +2*C.

Wskazówka się nie opuściła, cały czas 90*C.

70*C stopni łapie chyba po 4km.

Teraz to jest jazda :wink:

Opublikowano

Czyli wychodzi na to że to był czujnik temperatury, a nie termostat.

Opublikowano
  • Autor

Grzelo można wyciągnąć taki wniosek. Aczkolwiek mam teraz ORI termostat (był wahler z elementami plastikowymi - niby wadliwe) Mam nadzieję, że teraz dłuugi czas nic się nie posypie :)

Opublikowano

Ja dziś potestowałem, temp. zew. 1*C

Po 4 km - 50*C (wskazówka minimalnie sie podniosła)

po 5 km - 60*C

po 6 km - 70*C

po 10km - 90*C

Klima wyłączona - (tryb ECON)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam serdecznie!

Na wstepie przepraszam za brak polskich liter ale mam tylko angielska klawiature :thumbdown:

Czy moglibyscie doradzic cos w moim przypadku?

Nie mam na razie dostepu do VAG-a[a autko mam dopiero kilka tygodni] wiec postanowilem sprawdzic uklad chlodzenia w czasie jazdy.zaslonilem na wszelki wypadek chlodnice tektura[wiem ze to nic nie daje ,ale jednak...:grin:].Klimatronik na 19 stopni,temperatura na zewnatrz ok.2 stopni.wyjechalem z pracy i wolno przez miasto 4km[na blacie ok.55 stopni,dmucha cieple powietrze].pozniej obwodnica 4km [70 stopni na blacie],zawrot i z powrotem do domu 4km[nadal 70 stopni].postoj kilka minut z silnikiem pracujacym[minimalnie ponizej 70 stopni].pod maska-gorny waz goracy,dolny od termostatu wlasciwie zimny,chlodnica praktycznie zimna,zbiorniczek wyrownawczy goracy[po wsadzenie w niego palucha mozna wytrzymac kilka sekund wiec pewnie jest te 70 stopni].wentylator szybko sie obraca ale mozna go zatrzymac.Poniewaz mialem tez wlozony w gniazdo zapalniczki wskaznik napiecia to wiem ze uklad dogrzewania nadal dzialal-wiec nie dostal sygnalu ze jest temp. cieczy wyzsza od 70 stopni.Kilka dni temu zrobilem trase 30 km i tez wskaznik nie podniosl sie powyzej 70stopni.zas do owych 70 stopni potrzebuje zazwyczaj ok 5-6 km trasy niezaleznie w sumie od temperatury zewnetrznej.

I teraz zmierzam do mojego pytanie-uwalony czujnik czy termostat ?

Opublikowano

Termostat:wink: