Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie sposób dogrzać silnik - wskazówka max na 70 stopni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Kilka dni temu kupiłem A4 B6 1,9tdi 130km AVF 2004r.

Auto pali od strzała rano (-10st.) Problem w tym, że silnik nie chce się dogrzać. Pokręciłem się po mieście, potem dystans 40km trasa, a wskazówka ledwo się ruszyła z 50 stopni. W środku auta ciepło. Na trasie 100km wskazówka wskazywała max 70 stopni. Oczywiście poczytałem dużo na ten temat. Zbiorniczek wyrównawczy zimny, węże zimne. Wymieniłem wczoraj termostat na nowy Wahler + oring. Zalałem G12 i dalej to samo. Zostawiłem auto na postoju z odpalonym silnikiem na 30 minut i wskazówka nie drgnęła. Trzymałem mu ok 2000obr/min na postoju, to po kilkunastu minutach wskazówka poszła na 90 stopni i wtedy zbiorniczek, węże były ciepłe, a chłodnica parzyła. Zrobiłem trasę 30km starając się rozgrzać silnik i max 70 stopni na blacie. Nie wiem już co dalej robić.. myślałem o sprawdzeniu czujnika temp. Vagiem, ale przecież po trasie 30km powinno się coś nagrzać (zbiorniczek, węże, chłodnica) ? Proszę o pomoc, bo nie wiem co robić.. ??

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja obstawiam walnięty termostat. Sprawdź jeszcze czy rura która idzie do termostatu jest ciepła czy zimna. Jeśli ciepła = uwalony termostat.

Opublikowano
  • Autor

turzol,

"Wymieniłem wczoraj termostat na nowy Wahler + oring. Zalałem G12 i dalej to samo."

Poza tym stary termostat nie był otwarty. - osobiście go wyciągałem.

Opublikowano

co zimę te same tematy.... - chyba Diesle tak maja w zimę... :eusathink:

Opublikowano
turzol,

"Wymieniłem wczoraj termostat na nowy Wahler + oring. Zalałem G12 i dalej to samo."

Poza tym stary termostat nie był otwarty. - osobiście go wyciągałem.

Wahler to loteria, z resztą jak każdy zamiennik. Pisze się nie raz - Termostaty , czujniki temp kupujemy tylko oryginalne w serwisie.

Opublikowano
  • Autor

hm.. ale o ile dobrze rozumuję, to termostat powinien być "zacięty i otwarty", wtedy od razu działałby duży obieg i nie pozwalał na zagrzanie silnika, a skoro termostat był normalnie zamknięty? Dobrze myślę?

Opublikowano

Ale przy 60 stopni może się otwierać a powinien przy 87. Ja jak wymieniałem u siebie to też poleciałem na wahlera i po zmontowaniu okazało się, że nie działa jak powinien (do 75 stopni tylko się nagrzewał). Pojechałem oddałem i kupiłem z ASO i problem się skończył.

Opublikowano

Dobrze by było jeszcze jak byś sprawdził vagiem jaką masz temperaturę na zegarach i na ecu silnika. Nie wykluczone że czujnik odmawia posłuszeństwa. Uważam że trzeba mieć pecha by trafić na wadliwy termostat Wahlera, ja nie mogę złego słowa o nim powiedzieć a zamontowałem dwa lata temu:wink:

Opublikowano
  • Autor

Czy sprawdzenie czujnika coś da, skoro wszystko jest zimne przy dotyku? Gdy grzałem go dość długo trzymając 2000obr na luzie w końcu osiągnął 90st i wtedy było gorące wszystko.

W sklepie namawiali mnie na verneta mówiąc że co do jednej sztuki Wahlera ludzie oddają, bo są wadliwe (mają środek plastikowy/gumowy). Termostat, który wymontowałem był Wahlerem właśnie z elementem plastikowym, ale ten który wczoraj kupiłem (w innym sklepie) i założyłem, jest cały metalowy.

Opublikowano
co zimę te same tematy.... - chyba Diesle tak maja w zimę... :eusathink:

mój długo sie nagrzewa w zimę ale się nagrzewa do ~90 st C., ciężej ma się olej nagrzać bo tem oleju mi w zimę długo nie drgnie. Co do problemu właściciela postu to wg mnie nie realne żeby na starym termostacie i na nowym miał ten sam problem i takie same objawy. Może układ się zapowietrza..., najprościej Vagiem sprawdzić póki co a dalej będziemy myśleć

Opublikowano
  • Autor

Kupiłem kilka dni temu kabel Vag. Proszę w takim razie o wskazówki jakim programem, w jaki sposób i co sprawdzić - lecę od razu do auta i sprawdzam. Będę bardzo wdzięczny

Opublikowano

Od zakupu kabla do momentu ogarnięcia Vaga jeszcze długa droga przed Tobą.

Tak na początek to

http://a4-klub.pl/diagnostyka-vag-32/all-vag-com-kupic-2749/

http://a4-klub.pl/diagnostyka-vag-32/tdi-diagnostyka-aktualizacja-20-viii-2012-a-12031/

Jak już zdobędziesz program i uda Ci się połączyć ze sterownikiem silnika to dopiero się zacznie, to wciąga:decayed:

Opublikowano
  • Autor

machina, źle się wyraziłem. Bawiłem się już kiedyś trochę kablem vag. Miałem bardziej na myśli które kanały, gdzie wejść i co jak sprawdzić.

Opublikowano

termostat oraz G2/G62

niniejsza procedura ma na celu określenie źródła niemożności uzyskania przez silnik temperatury roboczej.

w razie wymiany termostatu zaleca się zakup oryginału w ASO.

w razie wymiany czujnika G2/G62 zaleca się zakup oryginału w ASO.

czujniki związane z badaniem termostatu:

G62: czujnik określający temperaturę na potrzeby ECU;

G2: czujnik określający temperaturę na potrzeby wskaźnika na desce rozdzielczej.

do przeprowadzenia niniejszej diagnostyki konieczne jest dokonanie pomiarów w grupach:

01-Engine: 007;

17-Instruments: 003.

pomiar dokonywany będzie dwuetapowo - na zupełnie zimnym silniku oraz na w pełni rozgrzanej jednostce napędowej.

1. pomiar na zimnym silnku*.

*najlepiej jest dokonać pomiar rano przed rozruchem silnika.

a. dokonujemy analizę grupy 007 w grupie 01-Engine - temperatury paliwa, powietrza oraz płynu chłodzącego [G62] powinny być zbliżone do siebie.

jeżeli temp. płynu chłodzącego odbiega od dwóch pozostałych - możliwe uszkodzenie czujnika G62.

temperatury należy zanotować.

b. dokonujemy analizę grupy 003 poz. 1 w grupie 17-Instruments - poznamy odczyt z czujnika G2.

wartość powinna być zbliżona do wartości z punktu 1a.

jeżeli jest różna przy założeniu, że temperatury z pkt. 1a są zbliżone do siebie - możliwe uszkodzenie czujnika G2.

93130902my6.th.jpg

2. pomiar na w pełni rozgrzanym silniku.

a. dokonujemy analizę grupy 007 w grupie 01-Engine - temperatury płynu chłodzącego [G62] - zazwyczaj poz. 4.

temperaturę należy zanotować.

b. dokonujemy analizę grupy 003 poz. 1 w grupie 17-Instruments - sprawdzamy odczyt z G2 - powinien być niemal identyczny jak ten z pkt. 2a.

jeżeli odczyt z G2 i G62 jest jednakowy - uszkodzeniu uległ termostat.

jeżeli odczyt z G2 i G62 różni się - uszkodzeniu uległ jeden z tych czujników [zazwyczaj G2 i G62 są połączone ze sobą].

31841718rj8.th.jpg

Opublikowano
  • Autor

Właśnie wróciłem z samochodu. Dokonałem pomiarów przy pomocy programu Polski Vag. Spisane w kolejności wyświetlania.

zimny silnik - na fisie +0,0st

silnik: blok 7

9,9st

14,4st

-4,5st

licznik: blok 3

7st

silnik ciepły (wskazówka ~70st)

silnik: blok 7

72

34,2

51,3

licznik: blok 3

69st

nie do końca wiem, która temperatura w przypadku silnika blok7, dotyczy czego.

Kto pomoże zinterpretować pomiary?

Przy temperaturze 70st - zbiorniczek wyrównawczy, węże i chłodnica - ciepłe

Opublikowano

zasłon cała chłodnice i sie przejedz

silniki audi maja bardzo wysoką sprawnosc cieplna i dlatego tak sie dzieje

Opublikowano
  • Autor

a co z tym czujnikiem? sprawny/niesprawny? Auto 4h temu przejechało 1km, więc zbytnio się nie nagrzało. Dlaczego takie rozbieżności temperatur?

Opublikowano

Rozbieżność 2-3*C to nic :wink:

Opublikowano

Czujnik jest dobry. Wygląda to jednak na niesprawny termostat. Dla przykładu; w temp -10 stopni przejeżdżam 15 km, silnik osiąga 85stopni otwieram maskę i rura do chłodnicy oraz do zbiorniczka wyrównawczego są zimne

Opublikowano
  • Autor

Czyli termostat za szybko się otwiera, jeśli dobrze rozumiem?