Skocz do zawartości
IGNOROWANY

AFN 216tki brd FMIC - jakie sprzęgło?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Przeszukuje forum na temat sprzęgła do AFN'a po modach, auto jeszcze nie ma programu zrobionego, obecnie jeździ na jakimś no name (podobno 140KM)

a sprzęgło zaczyna się ślizgać,,, niestety nie mogę doczytać konkretnych odpowiedzi, jest sporo namieszane w tematach na ten temat.

Jedni piszą o wzmocnionym inni o sprzęgle od awx'a, jedno mas dwumasa,,,

A ja nie wiem za co sie brać..

moje pytanie to co z tym sprzęgłem od AWX'a? podchodzi do afn beż problemu? co z dwumasą, pasuje od afn?

Czy może wystarczy kupić nowy komplet do Afn?

w aucie jest zamontowane turbo brd, wtryski 216,ic od Q5

Prosiłbym o konkretne odpowiedzi co i jak zrobić co kupić,

Opublikowano

co do sprzęgła AWX to nie wiem ale wiem że możesz zapodać jdanomas + wzmocnioną tarczę z dociskiem(radzikowski lub inne) z silnika 1Z....na komforcie stracisz, ale mocniejsze będzie.

Opublikowano

Przy takim zestawie sprzęgło z awx-a powinno ogarnąć temat. Pasuje do AFN.

Opublikowano

No ja wolałbym zostać przy dwumasie, a te sprzęgło z awx'a pasuje bez żadnych przeróbek? pod afn'owski dwumas?

Opublikowano

pasuje zakladaj

bedzie z tego 160/350 płaskie:wink: pomyśl o zmianie mapsensora na 051C, zawsze to granica trybu awaryjnego sie przeskoczy, bo pewnie bedzie sz miał doładowanie 1,5-1,6b, a t awaryjny masz przy 1,57, chociaz podobno BRD sie nie zapieka:eusathink:

Opublikowano

tylko że ja mam map sensor w kompie, a z tego co widzę Ty masz na rurze dolotowej tak? musiałbym kompa zmieniać rurę i nie wiem co z czujnikiem temp powietrza? To mówisz że z awx'a spokojnie mogę kupować i zakładać :)

Opublikowano

tak, wiekszość forumowych projektów VP lata na takim sprzegle

Opublikowano

a powiedz, jeśli możesz ;) luk czy sachs i czy o te chodzi co na etce znalazłem?

Untitled.jpg

sorry ze tak truję ale wole 3 razy zapytać i być pewnym ;)

Opublikowano

Ja kupiłem takie LUK

sprzgo3_zps2799f3e7.jpg

sprzgo1_zpsb5733e1b.jpg

sprzgo5_zpsd15fa99a.jpg

takie samo jak krzysiek23, a u niego setup ~200ps na VP

Opublikowano

Kup na forum u TOM77 on bedzie wiedział o które dokładnie chodzi, jak sie powołasz na hasło sprzegło AWX do AFNa takie jak u krzyśka i kowiego:wink:

:decayed:

Opublikowano

ok tak zrobię :)

dzięki za pomoc :) już nie mogę się doczekać aż to wszystko ogarnę i lalunia będzie zapier,,,ć :D

Opublikowano

Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc odgrzeje kotleta.

Sprzęgło z AWX do AFN pasuje bez problemu, a jak z dwumasem ? Też bez żadnych przeróbek będzie pasował ?

Opublikowano

Ja duwmasu nie zakładałem, ale na forum lata opinia że pasuje P&P:wink::wink:

Opublikowano

z tego co wiem to cenowo tak samo wychodzi, więc skoro mam soft w swoim AFN to bez sensu działać na granicy wytrzymałości dwumasu i sprzęgła. Lepiej włożyć chyba od AWX i długo się cieszyć niezawodnością ?

Opublikowano

no raczej:wink:

Opublikowano

z tego co wiem to dwumas jest taki sam w awx i afn tylko tarcza i docisk sie różni w awx 240mm a w afn 228mm

Opublikowano
z tego co wiem to dwumas jest taki sam w awx i afn tylko tarcza i docisk sie różni w awx 240mm a w afn 228mm

nie wprowadzaj ludzi w błąd:wink:

wszystko jest P&P kompletne sprzegło AWX 228 i dwumas pasuje do starego VP w B5 jak jest skrzynia 5 biegowa

Opublikowano

Tarcza z AWX-a nie ma sprężynek tłumiących jak z resztą widać na zdjęciu.

Tarcza od AVG:

P4110088.jpg

Zaś sprzęgło z małysza z 6 skrzynia bodajrze AVF-a nie podejdzie do AFN.

Smiało można powiedzieć ze cały komplet tj Dwumas,tarcza,docisk pasi P&P z AWX do AFN-AVG

AWX i AFN/AVG ma tą samą średnicę 228 możliwe że AVF ma 240.

Opublikowano

no dokladnie jak jest skrzynia 5 biegowa to w takim razie w afn tez jest 228mm w takim razie dlaczego jest mocniejsze awx, rozni sie mocniejszym dociskiem?