Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[AJM] Bulgotanie w nagrzewnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy tym co bulgota czy macie swiece dogrzewajace ? w swoich 1.9 tdi

3szt z bloku od podszybia na dole groby waz tam jest

W AJM tych świec nie ma

Potwierdzam co kolega wyżej napisał, świeczki są i robią robotę:wink:

---------- Post dopisany at 16:25 ---------- Poprzedni post napisany at 16:18 ----------

Czekam na WASZE opowiesci jak spadnie temperatura

Jeżeli uważasz że to z winy świec to powiedz dlaczego nie w każdą zimę było słychać ten dzwięk?

Ja na chwile obecną przystanę przy tym że w moim przypadku powodem był nieszczelny zbiorniczek/korek. Po wymianie oringu w korku i uszczelnieniu tej cienkiej rurki na zbiorniczku bulgotanie ustało. Przyjdzie zima to się zobaczy co będzie:decayed: grunt że uszczelka trzyma, płynu nie ubywa i weże nie sa twarde.

Opublikowano

W AJM tych świec nie ma

Potwierdzam co kolega wyżej napisał, świeczki są i robią robotę:wink:

---------- Post dopisany at 16:25 ---------- Poprzedni post napisany at 16:18 ----------

Czekam na WASZE opowiesci jak spadnie temperatura

Jeżeli uważasz że to z winy świec to powiedz dlaczego nie w każdą zimę było słychać ten dzwięk?

Ja na chwile obecną przystanę przy tym że w moim przypadku powodem był nieszczelny zbiorniczek/korek. Po wymianie oringu w korku i uszczelnieniu tej cienkiej rurki na zbiorniczku bulgotanie ustało. Przyjdzie zima to się zobaczy co będzie:decayed: grunt że uszczelka trzyma, płynu nie ubywa i weże nie sa twarde.

Tez mialem odpowietrzone nowy korek co2 sprawdzone i h..w d.. ale mnie to juz nie przeszkadza autko smiga i tak ma byc nie szukam dziury w calym bo szkoda czasu i paliwa na odpowietrzanie itd

Po odpowietrzeniu nastepnego dnia zawsze bylo to samo i na rozne sposoby i wszystko slicznie a jak tylko swoeczki zaczynaly dzialac ponizej 5 st to bulgotalo odpiolem nie bulgota wiec uwazam ze to to i tak zostaje i mysle ze ten typ tak ma

Bawcie sie dobrze byle jakies browary przy rezaniu byly bo nudno bedzie czekac az ta cholera sie zagrzeje co graniczy z cudem przy minus 10 zeby sie otworzyl caly obieg na postoju

:hi:

Opublikowano

Ale ja nic nie odpowietrzałem, samo się odpowietrzyło i nic nie bulgocze:wink: Nie szukam na siłem problemów, śmigam i nie narzekam:decayed:

A może są różne rodzaje tych świec i tylko niektóre tworzą pęcherzyki powietrza w płynie?

Opublikowano

Nie wiem czy w ogóle takie 3 świece doprowadza do wrzenia płyn chłodniczy który szybko przepływa i chlodzi te świeczki.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

A widziales z jak predkoscia plynie ten plyn na wolnych obrotach ? na zamknietym ? Jak krew z nosa - a jak te swieczki potrafia sie rozgrzac ?

Nie wazne

moze ktos wkoncu wykmini czemu tak sie dzieje i bedziemy wszyscy szczesliwi

:hi:

Opublikowano

Koledzy ciekawa jest ta teoria z świecami żarowymi podgrzewania płynu chłodniczego.

Przypominając sobie fakt skojarzyłem iż nie bulgotało w nagrzewnicy do momentu pierwszego przymrozku. Po przymrozku bulgocze do tej pory.

Jeśli zaś chodzi o odpowietrzanie to byłem u mechanika który mówił iż układ chłodzenia w Audi po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów sam się odpowietrza.

Poprzedniej zimy sam odpowietrzałem nagrzewnicę w standardowy sposób ( nie tak jak kolega maestrus) i faktycznie po odpowietrzeniu jeden dzień nie bulgotało a na kolejny dzień gdy były silne mrozy po odpaleniu znowu zaczęło bulgotać. Pierwszą myślą była UPG :kwasny: zajechałem do mechanika który wykluczył ten fakt :wink:

Przejeździłem poprzednią zimę na bulgotaniu to i przejeżdżę kolejną jednakże przyczyna bulgotania bardzo mnie nurtuje :wink:

Opublikowano
Koledzy ciekawa jest ta teoria z świecami żarowymi podgrzewania płynu chłodniczego.

Przypominając sobie fakt skojarzyłem iż nie bulgotało w nagrzewnicy do momentu pierwszego przymrozku. Po przymrozku bulgocze do tej pory.

Jeśli zaś chodzi o odpowietrzanie to byłem u mechanika który mówił iż układ chłodzenia w Audi po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów sam się odpowietrza.

Poprzedniej zimy sam odpowietrzałem nagrzewnicę w standardowy sposób ( nie tak jak kolega maestrus) i faktycznie po odpowietrzeniu jeden dzień nie bulgotało a na kolejny dzień gdy były silne mrozy po odpaleniu znowu zaczęło bulgotać. Pierwszą myślą była UPG :kwasny: zajechałem do mechanika który wykluczył ten fakt :wink:

Przejeździłem poprzednią zimę na bulgotaniu to i przejeżdżę kolejną jednakże przyczyna bulgotania bardzo mnie nurtuje :wink:

A widzisz mie tez irytuje ale ...

Nie no tak serio to wlasnie czemu bulgota jak jest zimno ?

Ja na climatroniku nawet zima jak wsiadam to max 22-23st ustawiam odpalam chwile chodzi jak rano np.ide psa zlapac brame otworze i wsiadam przygazowka bulbububul a jak cieplo cicho a swiece raz odpiolem i cicho to co .....innego

Ale smigam i nie mam zamiaru sie w tym grzebac jest ok

Pozdro 3mta sie ziomki:hi:

Opublikowano

Ważne że to nie uszczelka pod głowicą :wink: więc jest luzik :wink:

Koledzy dalej jeździć i się cieszyć :wink:

Opublikowano

W AJM tych świec nie ma

Kolego w AJM te świeczki są :wink: poszukaj dokładnie :wink:

Na pewno w autach z Tiptronikiem nie ma. Przepraszam za wprowadzenie w błąd bo nie wiem jak sprawa wygląda w manualu.

Opublikowano

W AJM tych świec nie ma

Kolego w AJM te świeczki są :wink: poszukaj dokładnie :wink:

Na pewno w autach z Tiptronikiem nie ma. Przepraszam za wprowadzenie w błąd bo nie wiem jak sprawa wygląda w manualu.

Świece w AJM są. Widziałem je w weekend na własne oczy. Otóż jak pisałem wyżej:

1. Przyszło zimno, zaczęło się bulgotanie, zajrzałem pod maskę i dolałem 0,7l (mówię nic, tylko nieszczelność ale wszędzie sucho... więc jeżdźę dalej)

2. Drugi dzień i bulgotanie... wkurzyłem się więc...

3. Powrót po pracy i odpowietrzanie... 2h pracy, układ zapowietrzony jak talala

4. Przelatałem kilka dni w sumie blisko 900km - płynu nie ubywało i nic nie bulgotwało aż tu nagle w piątek...

5. Zaglądam i widzę, ze zbiornika ubyło ze 100ml-150ml... szukam...

6. Skrzynia między grodzią silnika a silnikiem mokra, kilka kropel też na osłonie silnika...

7. Wyjechała pompa VACUM do góry i cały osprzęt...

8. Wymiana oringu na króćcu, z którego ewidentnie ciekło i "brało" powietrze....

9. Trafiła się traska - 1,5k w jedną stronę i z powrotem. Po trasie mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że nareszcie wszystko jest jak być powinno - nic nie bulgocze i płynu nie ubywa! (płynu wcześniej nie ubywało regularnie tylko tak "od czapy" - raz jak pisałem ok 700ml a drugi raz jak w pkt. 5) potem mogłem jeździć i długo mogło być dobrze.

U mnie diagnozą był oring na króćcu z którego idą przewody do nagrzeniwcy właśnie i stąd tyle powietrza w układzie....

Powodzenia!

Opublikowano

I w końcu konkretne rozwiązanie problemu:thumbup1:

Sam wymieniałeś oring? długo się zeszło z wyjęciem pompy tandem?

Opublikowano
I w końcu konkretne rozwiązanie problemu:thumbup1:

Sam wymieniałeś oring? długo się zeszło z wyjęciem pompy tandem?

W moim przypadku myślę, że konkretne. Sam wymieniałem. Roboty na 4-5h. Problemów większych nie było. Powoli wszystko demontowałem bo teraz pewnie zrobił bym to w 2-3h :-) Jako, że nie znam w okolicy dobrych mechaników większość problemów usuwam samodzielnie i zazwyczaj za pierwszym razem schodzi się długo :-(

Opublikowano

Jakim kluczem odkręciłeś tandem? Ja tam kiedyś próbowałem dopasować imbusa i za cholerę nie dałem rady chociaż czas mnie gonił i odpuściłem:grin:

Opublikowano

Mozesz dokladniej opisac ktory oring itd dla potomnych napewno sie przyda Jakas fote wrzuc

Zawsze to juz cos i oby tak dalej samemu mozna prawie wszystko

Ja tez nie znam w mojej okolicy dobrego mechanika ....a choc 1 znam Kur,,, siebie bo sobie ufam

Pozdro

Opublikowano
Mozesz dokladniej opisac ktory oring itd dla potomnych napewno sie przyda Jakas fote wrzuc

Zawsze to juz cos i oby tak dalej samemu mozna prawie wszystko

Ja tez nie znam w mojej okolicy dobrego mechanika ....a choc 1 znam Kur,,, siebie bo sobie ufam

Pozdro

W weekend sprawdzę rozmiar klucza, którego używałem i postaram się opisać to co robiłem po kolei. Niestety zdjęcie będzie ciężko teraz jakiekolwiek wrzucić - tym razem nie fotografowałem kolejnych stageów całej pracy :-(

Opiszę co robiłem i podeprę to znalezionymi w wujku Google jak się uda zdjęciami na których zaznaczę to co trzeba. Chwilę cierpliwości tylko - u mnie po wczorajszej trasie warszawa-zgorzelec wszystko w normie nic też nie bulgocze!

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam. Koledzy mam ten sam problem bugotanie/przelewanie w podszybiu. Troche mnie to irytuje. Plynu nie ubywa, termostat ori z aso wrzucony ostatnio i dalej bulgotanie. Jak to ugruzc? Jak sprobowac odpowietrzyc? Dodam ze jezdze juz z tym nie caly rok... w koncu przydaloby sie to ogarnac. Licze na jakas pomoc

Opublikowano

u mnie też od czasu do czasu bulgocze. Nieszkodliwe zjawisko raczej, ale chętnie sie dowiem dlaczego to właśnie AJM

y tak bulgoczą :))

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam was Koledzy i nie wiem czy to takie nie niepokojące zjawisko, mój problem oczywiście jest bardzo podobny czyli mam owe bulgotanie tzw: "kamyczki" w okolicach podszybia czyli raczej chodzi o nagrzewnice. Po ostatnich mrozach (ok. -22'C w nocy) kolo południa odpaliłem auto (w sumie nie ruszałem auta ponad tydzień) i odpalił po chwili zawahania się z pierwszego, wszystko było git, po lekkim nagrzaniu silnika pod domem chciałem ruszyć w drogę, lecz w czasie dodania gazu usłyszałem wyraźnie "bulgotanie" czy też 'kamyczki" w każdym razie chyba przelewanie wody w okolicach wyżej wymienionych, i cały czas tak jest bez względu czy zimny po nocy czy ciepły zawsze w zakresie 1300-1900 obr/min. słychać ten denerwujący i irytujący dźwięk. Owe bulgotanie pierwszy raz w ogóle usłyszałem właśnie wczoraj (mam moje A4 niecałe 1,5 roku pieszczę je jak mogę, olej regularnie co rok i poniżej 10 tyś km, zanim ruszę w drogę chwile pochodzi, zanim nie złapie 90'C nie przekraczam 2000-2200 obr. miedzy zmianami biegów i czekam dobre kilkanaście sekund zanim go zgaszę po zakończeniu jazdy).

Poza tym z moim 1.9 TDI afn wszystko wydaje się być w normie, choć zrobiłem ok. 15km i gazowałem na postoju to w zbiorniczku płynu chłodniczego spokój... nawet żadnej fali nie ma a o bombelkach nie ma mowy i to bez względu czy zimny po nocy czy nagrzany do 90'C, ciśnienia również nie ma w układzie podczas odkręcania nawet psss jest aby na ułamek sekundy z racji rozszerzenia się płynu po nagrzaniu. Opadania czy podnoszenia również nie zauważyłem, a sam płyn jest czysty.  Dymu też nie puszcza,

Wydaje mi się jakby odrobinkę trudniej kręcił niż zwykle...

szanuje jak trza... a tu taki zonk :/ czy to naprawdę mogła by być uszczelka pod głowicą??  miałem golfa 3 i passka B5 w AFN-ie po blosko 2 lata każdy i nic się nie działo takiego... a teraz zagadka :/

Opublikowano

Na 100% upg mam ajm tak samo się obawiałem dopiero jak parę razy mi się przegrzala to wymieniłem uszczelke i mam spokój już 2 lata

Edytowane przez arek199pl

Opublikowano

kurczę... Dla mnie to szok... Bo zrobilo się to praktycznie z dnia na dzien :/ żeby bylo cokolwiek słychać wczesniej minimalnie to bym może i to inaczej przyjął... Dzwoniłem do mechanika i raz miał taki przypadek i mowil ze to raczej nie uszczelka... Ale emocje. Dzis jadę na test CO2 to chyba jedyne wyjście,

dam znać gdy juz bede cos wiedział.

...

Bylem u znajomego mechanika... A wiem ze zna się na rzeczy wiec razem obszukaliśmy dokładnie, i wytknął mi ze przewody od chłodnicy u dołu są zimne i ze płyn z tej cienkiej rureczki przy zbiorniczku nie płynie, a powinien... Werdykt- nieprawidłowy obieg płynu chlodzacego

wykluczona pompa- w aucie wnętrze nagrzewa się sprawnie i prawidłowo.

co do przewodów, to zimne są przewody biegnące od chłodnicy u dołu, u góry przewód ciepły lecz przy styku z chodnica u góry ok.2-3cm przy chłodnicy chłodny, zaś chłodnica zimna w dolnej części jak i górnej.

temperatura wzorowo rośnie do 90 stopni po czym spada do 78 i następnie wraca do 90 i tak zostaje do zakończenia jazdy, czas nagrzewania jest jakby trochę szybszy, ale po 10-15 minutach na zgaszonym silniku spada do 75 stopni (dość szybko.. Tak mi się wydaje)

i tak snując wnioski to albo termostat padł, albo może chłodnica się zatkała... Tak czy siak zamawiam i czekam na termostat

co o tym myślicie?

Edytowane przez Yokerman