Skocz do zawartości
IGNOROWANY

System AirBag oraz Immobiliser

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam nadzieję, że umieściłem temat w odpowiednim dziale bo nie widzę działu przeznaczonego do problemów związanych z systemami bezpieczeństwa np :wink:

1. Wywalony AIRBAG

Otóż niedługo po zakupie odkryłem, że pod zaślepką poduszki pasażera jest.... pusto :shock3: Idąc dalej... kontrolka poduszek się nie świeci, pewnie ktoś wyciągnął bezpiecznik. Jednak samochodem mi się jeździ dobrze i ... chciał bym dać mu "drugie życie" (wyżej wymienione problemy to dopiero początek...)

Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość przywrócenia poduszek to pełnej sprawności? Czy wystarczy kupić poduchę pasażera, podłączyć ją, wykasować błędy w komputerze i wsadzić bezpiecznik? Brać się za to samemu czy może oddać do jakiegoś warsztatu?

2. Immobiliser

Tutaj jest problem z odpaleniem auta... a raczej z tym żeby po odpaleniu nie gasło. Sytuacja wygląda tak, że zapala za pierwszym razem a potem tak jak by "coś" odcinało mu dopływ paliwa... auto gaśnie.

Zauważyłem, że sytuacja ma miejsce tylko w tedy gdy nie zgaśnie pomarańczowa kontrolka kluczyka z autem (miga). Gdy za którymś razem zgaśnie (kontrolka) auto zapala normalnie i nie dzieje się z nim nic złego. Kluczyki mam dwa, na jednym praktycznie nie idzie odpalić a na drugim łapie za drugim, trzecim razem.

Czy te kluczyki trzeba jakoś przeprogramować? Jeśli tak to gdzie mogę udać się z takim problemem i ile powinna kosztować taka usługa? Nie chciał bym go wyłączać :facepalm:

Pozdrawiam i z góry dziękuje za zainteresowanie tematem :wink:

Opublikowano

Ja miałem podobny problem z IMMO ale kluczyków mi nie czytało. Rozebrałem kierownice itp i wtyczka od IMMO była nie dopięta do końca przedmuchałem i od 2 tyg działa odpala na 1

Opublikowano

Już Ci piszę, co i jak. Problem z immobilizerem jest do ogarnięcia w pół godziny - na stacyjce jest umieszczona cewka immo - do niej idą dwa kabelki. Fabrycznie są po prostu zaciśnięte - z czasem połączenie nie jest dobre i są takie jaja, jak u Ciebie - transpondery w kluczykach się nie psują, więc kabelki od cewki immo musisz po prostu odizolować i przylutować - ten problem spokojnie rozwiążesz.

Airbag - na lewej podłużnicy masz tensometr, czyli czujnik zderzenia. Zerknij, czy styki w nim nie są luźne - jeżeli wszystko jest na swoim miejscu, to pozostaje włożenie poduszki pasażera oraz skasowanie Crash Data w sterowniku Airbag umieszczonym na tunelu środkowym auta. Jeżeli nie masz nikogo, kto ogarnia kasowanie Crash Data, kup używany sensor o tym samym numerze, podłącz poduszki i skasuj błędy oraz włóż kontrolkę Airbag na swoje miejsce, bo z pewnością jest wyjęta. Jak będziesz potrzebował pomocy - pisz;]

Opublikowano

czy na zaślepce masz napis airbag? bo jesli nie to możliwe że twoje audi wyjechało z fabryki bez poduszki pasażera

co do nieświecącej kontrolki to sprawdziłbym czy żarówka jest dobra, jeśli nie to ją wymień, podepnij vaga i sprawdz błędy bo do instalacji airbag nie ma bezpiecznika,

Opublikowano

najprostszy sposób sprawdzenia kontrolki to odpięcie jakiejś poduchy albo czujnika ;)

Opublikowano
najprostszy sposób sprawdzenia kontrolki to odpięcie jakiejś poduchy albo czujnika ;)

lepiej sprawdzić to za pomocą vaga. wchodząc w sterownik airbag kontrolka się zapala, a odpinając poduchę i tak trzeba podpiąć vaga żeby usunąć błąd

Opublikowano

Jeśli poduszki były juz odpalone może być także problem z pasami kierowcy i pasażera, one też automatycznie działają wraz z przednimi poduszkami kierowcy i pasażera

Opublikowano

najprościej podłącz vaga i zobaczysz co niesprawne