soolek Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 Drodzy Koledzy, a może raczej Koleżanki, pomóżcie Za chwilę zamontują mi w domu płytę indukcyjną a ja nadal nie mam garnków do niej Poradźcie co kupić, bo już mam taki mętlik w głowie z tym wszystkim, że do garów nie mam już zdrowia. Chciałbym jakiś zestaw 4-cześciowy (dwa garnki, rondelek i patelnię). Muszą to być jakieś dobre gary i najlepiej jeszcze niedrogie (jakbym się w 500 zetach zmieścił, to byłbym szczęśliwy ). Wyczytałem w instrukcji obsługi, że garnki powinny mieć średnicę dna jak pola na płycie - jak bardzo mam się do tego dostosować? Brać miarkę i co do milimetra mierzyć przy zakupie? Jakby ktoś mógł mi jeszcze polecić w Wawie (Targówek/Białołęka) kogoś z uprawnieniami do podłączenia tego cuda, to byłbym już w pełni happy.
pre_pl Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 dobre gary to AMC ino się nie zamkniesz w tej kwocie, ale jak lubisz dobrze zjeść, to warto (można na raty, nieźle co ? garnki :> ) http://www.pl.amc.info/
soolek Opublikowano 14 Lipca 2008 Autor Opublikowano 14 Lipca 2008 Kurde, ale ja chciałem tylko zwykłe garnki do indukcji a tu jakieś znowu systemu i znowu czytać, czytać.. Na gary jestem w stanie jakiegoś tysiąca wydać, ale jak popatrzyłem na alledrogo, to tam jakieś 20 cześciowe zestawy za pińcet sprzedają i już zgłupiałme całkowicie
Flyer Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 Ja u siebie nie mam gazu w mieszkaniu, wiec tez mnie czeka indukcja. Ale zeby do tego specjalne gary kupowac, to nie wiedzialem
pre_pl Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 FLyer, możesz przecież "zwykła" ceramiczną....
Hugo Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 Ja u siebie nie mam gazu w mieszkaniu, wiec tez mnie czeka indukcja. Ale zeby do tego specjalne gary kupowac, to nie wiedzialem Trzeba trzeba.Całe ciepło jest wytwarzane w garnku
Flyer Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 Nie, u mnie bedzie tez indukcja, juz postanowione
Wihajster Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 przeciez indukcja dziala w ten sposób ze tam gdzie garnek polozysz to pod nim grzeje a nie obok wiec wielkosc denka nie ma znaczenia.no chyba ze cos nie czaje
soolek Opublikowano 14 Lipca 2008 Autor Opublikowano 14 Lipca 2008 przeciez indukcja dziala w ten sposób ze tam gdzie garnek polozysz to pod nim grzeje a nie obok wiec wielkosc denka nie ma znaczenia.no chyba ze cos nie czaje Niby tak, ale jak garnek będzie dopasowany to grzeje podobno najlepiej i najszybciej. Ale jak postawisz za duży garnek, to podobno nie chce grzać ??? O ile dobrze wyczytałem w instrukcji
Wihajster Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 Korzystam z indukcji od łądnych paru lat. Teraz w nowym domu , za Chiny Ludowe nie złożę indukcji. Przy obecnej technologii płyt elektrycznych których studzenie jest bardzo szybkie. Dlaczego? No własnie dlatego, że biegałam jak walnięta po sklepach z garami, przyczepiałam do spodu mały magnesik i jak magnesik łapał tzn że gar nadaje się do indukcyjnej. Kolejna wada gar o bardzo małej średnicy ( takie malutkie np 1/4 litra) wogóle nie nadają się do indukcji nawet jek magnes łapie, bo jest za mała powierzchnia dna i nie wytarza się pole. 1. Jak Ci zamontuję kuchenkę poproś o magnes, mają takie malutki i zabierasz go ze sobą w poszukiwani garów, co łapie magnes to się nadaje 2. Z mojego doświedczenia najlepsze gary do indukcji to najzyklejszy badziew aluminiowy, żade Zeptery czy jnne z podwójnym dnem- zwykłe aluminiowe kilka zł za stukę 3. Wszystkiego najlepszego życzę przy kupowaniu patelni np z Tefala, znalezienie takiej z grubszym dnem co łapie magnes graniczy z cudem i to sie nazywa doswiadczenia życiowe ps.wiec jak Brynia pisze.zastanów sie jeszcze nad kupnem
pre_pl Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 o brynia dobrze podsumowała, ja w domu mam zwykłą ceramiczną i nie mogę złego słowa powiedzieć. A równiez nad indukcją się zastanawialismy..... Zresztą, pomierzcie sobie co najwięcej prądu zużywa w domu (jesli indukcja jest brana pod uwagę ze względu na prąd), wcale nie jest to płyta. choć trudno przekonywać kogoś kto już zaplanował....
milo222 Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 nie do końca bo w indukcji grzeje pole magnetyczne i bez specjalnych garnków nie da się nic ugotować - wystarczy przyłożyć magnes do spodu garnka i jak się przyczepi to będzie działał na płycie. Z tego co pamiętam Berghoff ma garnki do indukcji a firma nawet godna pollecenia - mam zresztą do ceramiki i chwale Najlepsze jest, iż w pierwszych płytach ( może i teraz też) nie było ekranowania i jak była pod kuchenką szuflada z metalowymi sztućcami lub innymi rzeczami to się przyklejały do spodu płyty
soolek Opublikowano 14 Lipca 2008 Autor Opublikowano 14 Lipca 2008 Płyta już kupiona, więc musi zostać Magnesik jakiś mam i...będę działał. Znalazłem na jakimś forum, że w Ikei są garnki po 29 zeta (z takich mniejszych) i poodbno chodzą na indukcji - zobaczymy...
T-żółw Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 ja polecam płytę indukcyjna, jest garnek grzeje się tylko tam gdzie trzeba :> a nie cały razem z rączkami, płyta nie jest rozpalona do czerwoności, można ją śmiało delikatnie dotnąć po gotowaniu poza tym żadnego specjalnego, nowego zestawu granków nie kupowaliśmy, zwykłe z IKEA garnki, które wcześneij były używane za zwykłej kuchence gazowej, trzeba porzadnei specjalnym preparatem wyszorowac dno. żadnej zwyżki w rachunakch za prąd też nie ma
soolek Opublikowano 14 Lipca 2008 Autor Opublikowano 14 Lipca 2008 No właśnie żonka dzisiaj wypatrzyła w Ikei jakąś nową wersję garnków do indukcji - 4 sztuki za 200 zeta Za taką kasę... trzeba je wypróbować.
Kaśka Opublikowano 16 Lipca 2008 Opublikowano 16 Lipca 2008 Też mam płytę i z garnkami ferromagnetycznymi był kłopot bo są drogie, ale są w Ikei, zestaw za 29 zł i po kłopocie. Wielkiego obiadu na nich nie ugotujesz, ale na początek są o.k. U mnie nie wypróbowałam jeszcze, bo się dopiero wprowadzam, ale u mojej koleżanki sprawują się bez zarzutu. Ja sobie chyba jeszcze kupię garnki Fisslera zestaw o nazwie Fiamma, bo można go myć w zmywarce i wkładać do piekarnika.
Rekomendowane odpowiedzi