Opublikowano 26 Grudnia 20187 l mam vcds i jedyna dostępna wartość to 128, może jakiś manual jak to zrobić ? Dwumasa i sprzęglo nowe, poduszki całe jeszcze oryginalne a nadal trzęsie. Kumpel ma A4B6 1.8t BFB z 2002 r. i u niego cisza.
Opublikowano 26 Grudnia 20187 l Musisz sie udać do ogarniętego tunera. sam vcdsem tego nie zrobisz. Potrzebna ingerencja w sofcie aby odblokować możliwość regulacji przez vcds. Ewentualnie mogę wykonać taką modyfikacje na podesłanym do mnie wsadem z waszych ECU. Jaką dwumase zalozyles? tzn jakiej firmy? Edytowane 26 Grudnia 20187 l przez soul87
Opublikowano 26 Grudnia 20187 l Ta wartość możesz zmienić na 127 lub 129?jak możesz to zrobić to każda jednostka 1=10obr
Opublikowano 26 Grudnia 20187 l w BFB od pewnego rocznika tej wartości nie można zmienić. O czym pisałem powyżej dlaczego tak jest.
Opublikowano 26 Grudnia 20187 l tylko w bfb czy po prostu od jakiegoś rocznika nie da rady ruszyć obr ?
Opublikowano 27 Grudnia 20187 l U mnie tuner zrobił to bez problemu. VCDSem się nie dało. Okazało się jednak że dwumasa była już do wymiany (luźno obracały się jej części względem siebie). Przebieg 187tys i jedyne co odczuwałem to te drgania przy 720rpm i przy przyspieszaniu w zakresie około 1800-2600 rpm.
Opublikowano 27 Grudnia 20187 l Softem owszem mozna to zrobic, ale za kazdą zmianą musisz jezdzic do tunera zeby grzebał w sofcie A mozna to zrobic tak że mozna odblokowac w sofcie to raz to żeby dalo się regulowac przez VCDS do woli . Zmiana obrotów w sofcie jest prosta i kazdy umie to zrobic, gorzej jest z opcją odblokowania regulacji do VCDS Ileż można pisać Czytanie ze zrozumieniem sie kłania ?????? wymiana dwumasy pomogła na drgania????? Edytowane 27 Grudnia 20187 l przez soul87
Opublikowano 27 Grudnia 20187 l Wymiana dwumasy pomogła na drgania w zakresie 1800-2600. Teraz jest bardzo gładko. Przy 720 to nie wiem bo mam teraz minimum 920 ale żeby było idealnie gładko to nie powiem. Audi 80 1.8 z 1991r bez dwumasy chyba pracuje bardziej gładko na jałowym.
Opublikowano 28 Grudnia 20187 l W dniu 26.12.2018 o 22:54, krzysiekml napisał: tylko w bfb czy po prostu od jakiegoś rocznika nie da rady ruszyć obr ? Z tego co patrzyłem to w softach w b7 to zablokowane jest i trzeba odblokować zeby była możliwośc regulacji vagiem.
Opublikowano 9 Stycznia 20197 l Panowie, czy ktoś z okolic Tarnowa mogłby mi pomóc w wyregulowaniu poduszek silnika oraz odboju przedniego w 1.8t 150km? mam niestety drgania na jałowym , najwidoczniej poprzedni właściciel oddał auto do wymiany rozrządu , gdzie po montazu nie wyregulowali odboju przedniego zawieszenia silnika... nie chce jechać do typowego mechanika bo mnie pewnie wyśmieje albo zrobi na odwal sie...
Opublikowano 15 Stycznia 20197 l i jest pięknie, kolega soul87 odblokował regulację obrotów a także kuniów dorzucił, teraz zaczyna to w końcu jeździć. Polecam, wszystko robi zdalnie, ty mu wysyłasz on ci odsyła i gra gitara.
Opublikowano 18 Czerwca 20206 l Witam! Odgrzewam kotleta w związku z problemem poduszek w silniku 1.8t bfb. Problem znany, oryginał prawie 5 stówek szt. Używek praktycznie nie ma sprawnych, 99% na allegro to złom, śledzę temat kilka miesięcy. Kolega @soul87 kilka stron wcześniej pisał, że montował poduszki febi z b5 1.8t, koszt ok. 100zł/szt., natomiast febi do b6 koszt ok 200zł/szt. Niestety nie udało mi się znaleźć różnic tych poduszek, ani nawet najważniejszych wymiarów - długość. Wydaję mi się, że jednak jako alternatywa od ORI lepsze będą dedykowane do b5 1.8t niż do b5 s4, gdzie są całkiem inne silniki, a przy tym dużo cięższe. Czy ktoś również montował te z b5 1.8t? Są o połowę tańsze niż do b6, a wyglądają identycznie, choć jak pisałem wymiarów nie znalazłem. pozdro
Opublikowano 31 Lipca 20205 l Można Podwyższyć w 1.8t w wpisując wartość 133 w silnik->adaptacja - > blok 001
Opublikowano 20 Sierpnia 20205 l meyle dedykowane do 1.8t tez daja rade. Ale te silniki mają coś takiego w sobie że niektóre na ORI poduszkach beda sie telepać a niektóre zawieszone na betonowych podstawkach będa aksamitnie pracować w kabinie .... Mam juz 3 auto z 1.8t i wiele takich zagazowałem i wiem co mowie w temacie Edytowane 20 Sierpnia 20205 l przez soul87