Pan-Paluch Opublikowano 23 Czerwca 2013 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Witam, w ostatnich dniach zauważyłem że mam wyciek oleju w tylnej części silnika, plama oleju zaczyna się pod zaworem o numerze 06B131101, podobno jest to zawór EGR I tu moje pytanie, wie ktoś jak go wymontować bo coś ciężko z podejściem i skąd może cieknąć? Czy to może być jakaś uszczelka czy zawór... Może ktoś już tak miał, proszę o info:hi:
german81 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Opublikowano 23 Czerwca 2013 cieknie najprawdopodobniej z pod nastawnika zmienych faz rorzadu ,a ten zawór to nie egr w 1.8t nie ma egr to jest zawór kombi od układu SAI
Pan-Paluch Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2013 Ok, tam idzie pod ten nastawnik jakaś uszczelka? Trzeba go wyciągać żeby wymienić? I może głupie pytanie ale co to jest ten układ SAI?
pioteros Opublikowano 23 Czerwca 2013 Opublikowano 23 Czerwca 2013 SAI to cos jak EGR w tdi chyba, takie zbedne ekologiczne dyrdymaly, mozna to pousuwac tak naprawde tylko trzeba wiedziec jak co do uszczelki, pod napinaczem jest polksiezyc gumowaty, i metalowa uszczelka pod caloscią napinacza, mozna to wymienic bez wyjmowania go tylko trzeba miec ściągacz do napinacza, do tego musisz zdjąć pokrywe zaworow wiec i nową uszczelke pod pokrywę i świece
Pan-Paluch Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2013 Ok przyjrzę się temu jeszcze dzisiaj, bo chyba innego miejsca skąd może cieknąć olej nie ma w tym miejscu?
Jaras12345 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Ja właśnie dzisiaj wymieniałem uszczelkę nastawnika/ napinacza łańcuszka rozrządu:-) udało mi się i jestem zadowolony. jest czysto a tez miałem brudny silnik z tyłu
Pan-Paluch Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2013 I co ciężko idzie wymiana? Skąd miałeś ściągacz?
Jaras12345 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Nie używałem żadnego ściągacza:-) odkręciłem 4 śruby torx napinacza i ręką wcisnąłem "tłoczek" napinacza. następnie płaskim śrubokrętem podważałem napinacz do góry do momentu gdy miałem ok 2 cm luzu. należy uważać na tulejki by nie wpadły do środka silnika. a i oczywiście należy zwracać uwagę na to by nie ruszyć walków rozrządu:-0 naznaczyłem sobie punkty na łańcuszku i zębatce
predki74 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Opublikowano 30 Czerwca 2013 A SAI to jest układ wtórnego powietrza pompa włącza się na parę sekund .
Konradzio Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu A ten zawór kombinowany AGR jest sterowany olejem?
przem8 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Combi zawór nie ma niz wspólnego z egr i jest sterowany podcisnieniem. Jeśli cieknie olej z tyłu głowicy to tylko spod dekla albo napinacza łańcucha.
Rekomendowane odpowiedzi