Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odgrzybianie Klimatyzacji od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyłączasz klimę tak na minutę/dwie przed zgaszeniem silnika, żeby parownik wysechł?

Opublikowano

Czasem się zdarza ale nie zawsze pamiętam. No ale wg mnie to nie jest rozwiązanie...

Opublikowano
W dniu 17.04.2018 o 17:50, tom5151 napisał:

Czy ktoś orientuję się jak dużo trzeba rozebrać żeby wymienić ten parownik? Konsola środkowa czy cała deska która jest przy szybie czołowej?  

cała orkiestra :) konsola, decha, wiązki, nagrzewnica

Opublikowano

to teraz napisze Wam ciekawostkę: w golfie ojca 98r. mamy go 10lat nigdy nie był robiony żaden przegląd klimy, żadne odgrzybianie, żaden granat, raz tylko wymiana filtra i klima chłodzi jak ta lala i dodam nie śmierdzi :D

Opublikowano
4 godziny temu, tobias napisał:

to teraz napisze Wam ciekawostkę: w golfie ojca 98r. mamy go 10lat nigdy nie był robiony żaden przegląd klimy, żadne odgrzybianie, żaden granat, raz tylko wymiana filtra i klima chłodzi jak ta lala i dodam nie śmierdzi :D

Jedna wymiana filtra kabinowego przez 10 lat? To nie wiem czy jest sie czym chwalić? U mnie w aucie filtr po roku jeżdżenia wygląda tragicznie

Opublikowano
6 godzin temu, tobias napisał:

W A3 8l parownik miałem zawalony,dosłownie zarośnięty syfem. Mimo wszystko nie śmierdziało przy używaniu klimy,jedynie lekko było czuć po wyłączeniu kompresora. W A4 mam parownik czysty jak z fabryki,a mimo wszystko śmierdzi jak klima jest w użyciu. Czary na kiju.

Opublikowano
5 minut temu, pila24 napisał:

W A3 8l parownik miałem zawalony,dosłownie zarośnięty syfem. Mimo wszystko nie śmierdziało przy używaniu klimy,jedynie lekko było czuć po wyłączeniu kompresora. W A4 mam parownik czysty jak z fabryki,a mimo wszystko śmierdzi jak klima jest w użyciu. Czary na kiju.

No wiesz, to tak jak w lodówce, syfu nie widać i nie śmierdzi nic- jak jest niska temperatura w środku. A po rozmrożeniu syf i malaria. Normalna sprawa, że jak śmierdzi to po podniesieniu temperatury parownika

Opublikowano
3 godziny temu, misiek95 napisał:

Jedna wymiana filtra kabinowego przez 10 lat? To nie wiem czy jest sie czym chwalić

no własnie jest czym się chwalić, wsiadasz, jedziesz, cieszysz się chłodem i nic nie śmierdzi. 

Opublikowano

Panowie, przede wszystkim klima i nawiew to nasze zdrowie. Myślę że nie ma co się czaić i wymieniać filtry itp co 10 lat, gdyż to wszystko wdychamy. Jako ciekawostkę powiem, iż w poprzednim aucie po wymianie elementów klimy: chłodnica, skraplacz, osuszacz itd zwlekałem z tydzień z odgrzybieniem (teraz robię to 2x do roku na wiosnę i jesień) a po wymianie całości zaczęło mi śmierdzieć. I co? Wysypka na klatce piersiowej. Lekarz od razu zdiagnozował przyczynę - klimy, nawiewy itp. Od tamtego czasu robię to tak jak wspomniałem 2x do roku bo to wszystko się wdycha i odbije się jak nie od razu (natychmiastowa wysypka itd) to w przyszłości.

Pozdrawiam oszczędnych :)

Opublikowano

zgadzam się w pełni, ja tylko napisałem o przypadku nie dbania o klime a mimo wszystko działa i nie śmierdzi, czasem to nie idze w parze. ludziska dbają, serwisują, odgrzybiają na wszystkie sposoby a tu tak czy siak zonk, takie zycie.

Opublikowano

Panowie a ja sobie w końcu poradziłem z klimatyzacją:) zmontowałem urządzenie do czyszczenia klimy na podstawie info na YT. Zalewam płyn i rozpylam. Wcześniej IPA ale kiepsko dawał sobie radę. Teraz kupiłem środek w płynie, pod działaniem ciśnienia piękna piana się z niego robi. Nigdy więcej jakiś granatów, ozonowania czy pianek. Pozdrawiam :D

20160526_181207.jpg

Opublikowano
W dniu 31.07.2008 o 11:07, Yaqb napisał:

Odgrzybialem klimatyzacje w swoim autku (A4 B6 AWX kierownica z prawej strony) ale podejrzewam ze wszystkie B6-tki maja tak samo. zadanie zaczalem od odkrecenia schowka ( nasadka 8mm) trzy srubki u gory schowka ( po odwarciu) w obu rogach i na srodku, oraz dwie srubki ponizej schowka (od spodu)w rogach. w tej chwili zrobilbym to bez demontazu schowka. otoz za schowkiem ( u mnie z prawej stron, u wiekszosci z was to bedzie z lewej strony) znajduje sie gumowy korek ( zdjecia ponizej), po wyciagnieciu ktorego widzimy parownik :naughty:. wkladamy tam rureczke i wpsikujemy pianke. u mnie na srodku do deznfekcji bylo napisane zeby psikac pianke przez 15 sek. tam gdzie jest parownik, odczekac pare min. (ok.15) odpalic klime na LO i powinno byc :good: (ale oczywiscie stosujcie sie do wskazowek waszego srodka). oczywiscie pianke wpsikujemy rowniez do kratek. nie przestaszczie sie jak po odpaleniu klimy pianka zaczenie wylatwac kratkami :wink4:.

(sorki za jakosc zdjec ale akurat komorke mialem pod reka)

swieze powietrze rulez hehe ?:wink4:

Długo sie tym swierzym powietrzem nie nacieszysz poniewaz owy korek o ktorym piszesz znajduje sie za parownikiem a cały syf zbiera sie przed parownikiem od strony wentylatora i zeby skutecznie go wyczyscic nalezy zdemontowac wentylator i wtedy wprowadzic rurke od tej magicznej pianki:)

Edytowane przez Autoklima Belsk Duzy

Opublikowano

Albo zrobic sobie dziure w kanale? i po problemie. 

Opublikowano

Ktoś używał preparatu do czyszczenia klimy z wurth’a ? 

B12713DD-BF63-4944-AF68-F27D803200E0.jpeg

Zawiera izopropanol... dzisiaj może zrobie test :) 

co do ozonowania to ono tylko zabija grzyby ale niestety nie usowa brudu dlatego zapach dalej się utrzymuje... 

Edytowane przez Norbas

Opublikowano

Ja używałem w zeszłym roku. Dość dobrze sobie poradził z brzydkim zapachem z klimy ale zaznaczam,że nie było jakoś bardzo źle przed czyszczeniem .

Opublikowano

Każda pianka zawiera izopropanol

Opublikowano

Może i każda ale zalezy ile procent... im więcej tym lepiej. Trzeba by sprawdzić SDS na stronie producenta ...

Opublikowano

Lepiej czysty izopropanol pryskać :D

Opublikowano

Jego tez tam trochę popsikalem plus cała puszka tego preparatu do czyszczenia klimy... zobaczymy po tygodniu jak się będzie sprawować :) 

mialem jeszcs pod ręka ostatnio  preparat liqu molly do czyszczenia... nie posiada on izopropanolu jak wurth i wcale lepiej po nim nie było ? 

Opublikowano
W dniu 6.06.2018 o 12:54, Bilder napisał:

Teraz kupiłem środek w płynie, pod działaniem ciśnienia piękna piana się z niego robi.

Jaki to środek ?