endriuu Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 ozonowanie nieraz niewiele pomaga. ja uzylem finalnie tego środka: http://www.autokosmetyki.pl/carplan_kleen_air_bezinwazyjny_odgrzybiacz_klimatyzacji_rewelacja,p412.html zadzialal rewelacyjnie.
lukaszr Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 ozonowanie nieraz niewiele pomaga. ja uzylem finalnie tego środka: http://www.autokosmetyki.pl/carplan_kleen_air_bezinwazyjny_odgrzybiacz_klimatyzacji_rewelacja,p412.html zadzialal rewelacyjnie. Kiedyś użyłem takiego czegoś renomowanej i polecanej firmy i zupełnie nic mi to nie dało.
endriuu Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 ozonowanie nieraz niewiele pomaga. ja uzylem finalnie tego środka: http://www.autokosmetyki.pl/carplan_kleen_air_bezinwazyjny_odgrzybiacz_klimatyzacji_rewelacja,p412.html zadzialal rewelacyjnie. Kiedyś użyłem takiego czegoś renomowanej i polecanej firmy i zupełnie nic mi to nie dało. moze miales maślaki, które wystawaly juz z kratek nawiawow? wtedy tylko szpachelka do farby pomoze...
Yaqb Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Rozumiem, ze ten korek znajduje sie pod plastikowa oslona od strony lewej nogi pasazera (zakladam, ze mowimy o samochodach z kierownica po wlasciwej stronie ). A czy ta oslona nie jest przypadkiem zablokowana od gory wlasnie przez schowek? Bo cos nie chce puscic,a szarpac sie z nia nie chce zeby nie pekla. I jeszcze jedno pytanie. Czy faktycznie wstrzykiwanie pianki z tej strony jest duzo skuteczniejsze niz przez wlot od strony filtra kabinowego? od strony pasazera, tak trzeba schowek wyciagnac. wydaje mi sie ze jest skuteczniejsze bo pianke rozpylasz prosto do parownika( tam zazwyczaj robi sie grzybek). polecam rowniez sprawdzic odplywy podszybia, czasami sie zatykaja i woda i caly grzybek tam rosnie.
lukaszr Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 moze miales maślaki, które wystawaly juz z kratek nawiawow? wtedy tylko szpachelka do farby pomoze... Tak, cały przegląd grzybów ... nie przesadzajmy. Jedyne co pomogło to ozonowanie więc jak ktoś mi mówi, że to nie pomaga, to albo nigdy tego nie robił i powtarza bzdury, albo źle zostało mu to zrobione. Ewentualnie wchodzi w grę ileś tam letni nieczyszczony układ klimatyzacji, bo wtedy to może być różnie.
Frimuś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Tak tez moze byc.......ale jeszcze raz sprobuje uzyje srodka do odgrzybiania i polacze to z kolejnym ozonowaniem!!
piotreki Opublikowano 9 Lutego 2010 Opublikowano 9 Lutego 2010 Czy w B7 bedzie podobny dostep do parownika ? juz ost jesieni troszke "inaczej" pachnialo na ECON i chcialbym sie przygotowac na walke z grzybkami
szyba Opublikowano 7 Czerwca 2010 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Witajcie. Wczoraj odgrzybiałem klimatyzacje i postanowiłem przy okazji zrobić 2 zdjęcia, może akurat komuś się przyda. Na 1 zdjęciu pokazane są miejsca w których znajdziemy śruby (klucz 8). Po odkręceniu schowek ładnie wychodzi. Na 2 zdjęciu dokładne położenie gumowego korka, wystarczy go wyciągnąć żeby ujrzeć parownik Potem wtryskujemy to co mamy do parownika i postępujemy zgodnie z instrukcją
mkris Opublikowano 8 Czerwca 2010 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Panowie a co powiecie o firmie Liqui Moly? Przebywam w niemczech i szukam juz drugi dzien i nie moge znalesc tego produktu do kupienia Würth'a Pozdrawiam
czarny Opublikowano 8 Czerwca 2010 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Witajcie. Wczoraj odgrzybiałem klimatyzacje i postanowiłem przy okazji zrobić 2 zdjęcia, może akurat komuś się przyda. Na 1 zdjęciu pokazane są miejsca w których znajdziemy śruby (klucz 8). Po odkręceniu schowek ładnie wychodzi. Na 2 zdjęciu dokładne położenie gumowego korka, wystarczy go wyciągnąć żeby ujrzeć parownik Potem wtryskujemy to co mamy do parownika i postępujemy zgodnie z instrukcją użyłeś cos takiego? http://allegro.pl/item1050419490_clima_fresh_srodek_do_czyszczenia_klimatyzacji.html i jak dało rade?
Yaqb Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2010 Panowie a co powiecie o firmie Liqui Moly? Przebywam w niemczech i szukam juz drugi dzien i nie moge znalesc tego produktu do kupienia Würth'a Pozdrawiam szczeze mowiac nie uzywalem tego srodka, ale o firme LM moge swobodnie polecic.(jezdze na oleju LM)
czarny Opublikowano 21 Czerwca 2010 Opublikowano 21 Czerwca 2010 witam kupiłem preparat K2 pro klima doctor i zrobiłem czynność 3-4 razy i lipa pierwsze dwa były do kratek wszystkich oraz do parownika natomiast kolejne dwa tylko do parownika, wpuściłem tę pianke odczekałem od 15-20 minut , włączyłem pojazd, cyrkulacja wew. najniższa temp oraz najmocniejszy ciąg, i dziś odpaliłem samochód włączyłem klimę i dalej nie przyjemny zapach się wydobywa, filtr kabinowy zmieniałem na początku maja i od tego momentu zrobiłem z 300 km. co zrobić?
szyba Opublikowano 21 Czerwca 2010 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Przy odgrzybianiu powinno sie zmianiać filtr kabinowy, nawet jeżli masz filtr w miare nowy ale wymieniłeś go kiedy klima była zagrzybiona to zebrały się już w nim te wszystkie syfy. Teraz przy odgrzybianiu pomaga pewno na chwilę a później i tak grzyby pojawią się bo siedzą w filtrze. 1
Weekendowy Opublikowano 28 Czerwca 2010 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Poszukałem trochę po internecie i na kilku forach ludzie używali środka: CRC Airco Cleaner (link) Używaliście może takiego środka? Dugie pytanie: czy przy czyszczeniu klimy aplikowaliście środek również do kratek nawiewów? Jarod
fireman tom Opublikowano 28 Czerwca 2010 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Podpinam się pod pytanie czy pchać piankę w kratki nawiewów bo słyszałem opinię, że później to wszystko się klei w środku i jest lipa
czarny Opublikowano 28 Czerwca 2010 Opublikowano 28 Czerwca 2010 ja juz nigdy sam nie będę żadnych pianek stosował itp, jutro jadę na odgrzybianie do serwisu kilimy, miałem piankę i jeszcze gorzej śmierdziała później
tolek85 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Hmmm ja właśnie przed chwilą zastosowałem piankę, do nawiewów i do odparownika. Kupiłem piankę plak za 21 zł w tesco. Chciałem kupić przynajmniej to i na „już coś zastosować, zanim zakupie filtr kabinowy i kupię jakieś porządne środki. U mnie przy załączeniu klimy nie czuć, ale jak dam na ECO, to jest już gorzej. Jutro dam znać, czy troszeczkę to pomogło na okres przynajmniej tymczasowy, czy pogorszyło się jak u czarnego.
rafik84 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Opublikowano 28 Czerwca 2010 ja juz nigdy sam nie będę żadnych pianek stosował itp, jutro jadę na odgrzybianie do serwisu kilimy, miałem piankę i jeszcze gorzej śmierdziała później u mnie było identycznie rozpyliłem środek w kabinie miało zabić grzyb i zapach ale czuć dalej po włączeniu na econ
tolek85 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Opublikowano 29 Czerwca 2010 U mnie po jednej nocy nie jest źle, na pewno to nie pogorszyło sytuacji, aczkolwiek dużo lepiej też nie jest. Po wejściu do samochody, jest nawet przyjemny (cytrynowy) zapaszek. Po włączeniu klimy też jest ok. Ale po ECO dalej jest nieprzyjemny zapach, ale jakby zmniejszony o jakieś 20%. W moim przypadku, nie jest najgorzej, wydaje mi się, że lepsze to, niż nic, z tego względu, że auto przywiozłem z niemiec i nie wiem kiedy Klima była ostatnio robiona. Stosowanie takich środków, prędzej półśrodków, jako efekt tymczasowy wydaje mi się być w miarę rozsądny. Aczkolwiek, jak zakupię filtr kabinowy to idzie to do ludzi, którzy się na tym znają i robią robotę na pewno lepiej, niż tam jakieś „szpraje”.
Rekomendowane odpowiedzi