Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprawdzenie poziomu oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aż w koncu złapie panewe i mu się odechce opróżniania magistrali

Slyszałeś o takiem zjawisku jak zapowietrzenie magistrali...?

To jak już aż jak się nad tym spuszczasz to zdemontuj pokrywe wałków i tam pozbieraj kolejną ćwiartke oleju

Opublikowano

Przesadzasz,kilka sekund na wolnych obr nie zerwie filmu olejowego,dużo gorsze warunki ma motor podczas kazdego porannego rozruchu.

Opublikowano

Polecam jeszcze demontaż miski i pompy tam też kilka ml oleju się znajdzie :)

Opublikowano

Denerwuje mnie po prostu szybkie ciemnienie oleju w dieslu,użytkując przez 5 poprzednich lat benzynowe 1.8T spuszczałem zawsze klarowny olej a tu syf na bagnecie po 500 km.Kolego Sotom-o zapowietrzeniu magistrali nigdy nie słyszałem ,tak jak nie słyszał o tym żaden myślący użytkownik forum.

Opublikowano

Dla chcącego myślącego użytkownika forum nie problem znaleźć infor. -O czym ten sotom pisze... Przynajmniej zapamiętasz na całe życie i przestaniesz stosować swoje nie dozwolone i ryzykowne metody...magistrala to kanały olejowe.

Niestety w benzynie są małe ciśnienia zprężania i olej jest tylko przepracowany a w dizlu ciśnienie jest 2x wieksze i dodatkowo olej pochłania sadzę...

Edytowane przez SotoM

Opublikowano

500km? wystarczy ,że po wymianie zrobisz rundę koło domu i już olej będzie czarny, tak jak wyżej napisali m.in to sadza. Nie przejmuj się tym ,"ropniaki" tak mają, stare /nowsze ect ...

Opublikowano

Wiem co to jest magistrala olejowa-tylko pojęcie jej zapowietrzenia jest mi obce .Wiadomo,że olej przy spuszczeniu schodzi z kanałów kadłuba,częściowo z wału,jedynie olej w głowicy utrzymuje zawór zwrotny aby skrócić czas napełnienia popychaczy-to podstawowa wiedza znana każdemu mechanikowi-ale zapowietrzenie magistrali to raczej skrót myślowy-raczej określiłbym to jako opróżnienie kanałów.

Powody ciemnienia oleju doskonale znam-jedynie nad tym ubolewam i nie ma tu nic do rzeczy ciśnienie sprężania takie czy siakie a jedynie kontakt oleju z produktami spalania paliwa w cylindrze orz dobrodziejstwo EGR.

Opublikowano

Twoja fura rób sobie jak chcesz z tym olejem.ogolnie mi to lata...zadaleś pyt.więc o3małes odp. oczekiwaleś pozytywnych odp..? Teraz się wykręcasz i robisz z nas baranów i mnie probujesz maglować.Wątpię aby jaki kolwiek producent miał w technologii naprawy pojazdu aby przy operacji wym.oleju silnikowego wykonać czynność taką jaką ty robisz...jest to ryzykowne i tyle.

Edytowane przez SotoM

Opublikowano

Ryzyka tu żadnego nie dostrzegam-3-4 sek to betka,rano olej potrzebuje ok.5 sek aby wszędzie dotrzeć.Dyskusję proponuję zamknąć bo niczego nowego się nie dowiedziałem.

Opublikowano

Jaki Ty masz problem. Wylewasz olej wlewasz olej i jedziesz. Wymyślasz jakieś latanie ze "strzykawkami" i odsysanie to tu to tam. Po co ? Jaki to ma cel ? Będzie lepiej ? Nie będzie. Będzie tak samo.

Opublikowano

Chmielu-jakie strzykawki,jakie odsysanie?Przeczytaj ze zrozumieniem kilka ostatnich postów.

Opublikowano

Cudzysłów nie jest tam bez powodu :) ale jak nie rozumiesz to o czym tu mowić :)

Opublikowano

Ja tam wymieniam olej po prostu co 10 tyś i nie będę autem trzepał żeby zleciała setka oleju. W perspektywie prawie 4 l to jakby nasrać do jeziora i twierdzić że cała woda jest do kitu ;-)

Opublikowano

Główny składnik zanieczyszczeń naszego oleju to sadza czyli węgiel-w tej postaci jest on czystym złem ale jego inna postać alotropowa- grafit już jest dobrodziejstwem dla silnika-oczywiście zmodyfikowany,podobnie działa dwusiarczek molibdenu stosowany przez liqui moly-ten olej jest brunatny jako nowy i może to jest wyjście-olej jest zawsze ciemny bo ciemny wlewamy.

Opublikowano

Pany, boje się że przez tą dyskusję dojdzie w końcu do spotkań na ubitej ziemi :decayed:

Po prostu spuszczamy stary olej, wymieniamy filtr oleju, wlewamy nowy olej i jeździmy :hi:

Jak ktoś jest dociekliwy , to niech sobie kombinuje, to jego sprawa.

Ja od kiedy zrobiłem sobie wysysarkę , to nie odkręcałem jeszcze korka od miski oleju , bo po co :P .

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9f470db8206d72f8.html

Więcej jestem w stanie wyssać, niż zlatuje korkiem ( sprawdzone ) :)

Opublikowano

Piotr:

Nawet gdybyś miał wysysarkę taką co nawet aborcję potrafi zrobić to i tak nie wyssie wszystkiego.

Mam odsysarkę i stosuję ją z powodów poniżej sporadycznie głównie jak widzę klienta co ma korek w misce na silikonie lub tzw. pakułach.

Wiem że gdybym odkręcił korek to potem bym go nie wkręcił i dlatego nie robię tego przy wymianie oleju za przysłowiową "złotówkę".

Powody dlaczego lepiej zlewać olej?

Przykład:

Klient tak przegrzał silnik (ciecz chłodząca + olej w temp. maksymalnych przez długi czas) że aż z miski olejowej z wewnętrznej strony lakier się odszedł i połowę jego wylądowało w siatce smoka olejowego zatykając go a połowę na dnie miski wraz z fragmentami uszczelniaczy zaworowych.

Odsysanie wiem bo też tak robię niestety ma wadę - nie widzisz przez tą cienką rureczkę fi5 co tak naprawdę Ci zlatuje a energia odsysania jest na tyle mała że nie zbierze z miski syfów które opadają w najniższe miejsce czyli korek zlewu oleum.

PS. W dieslu po wymianie oleju jest normalnym zjawiskiem że po przejechaniu 2 km olej jest czarny.

Jak ktoś chce mieć taki jak w benzynie musi to robić co 2kkm.

Opublikowano

Piszesz o ekstremalnych przypadkach, w których najlepszym sposobem na zrobienie porządku w misce jest jej zdemontowanie i wysypanie zawartości :decayed:

Nie trafia do mnie , że takie zanieczyszczenia zlecą z olejem przez korek, a w ogóle to jakoś przez tyle lat co żyję, nie przypominam sobie miski olejowej , lakierowanej od strony wewnętrznej :kox:

Poza tym mamy XXI wiek i czas iść z postępem, wiem że wśród kierowców pokutuje przekonanie , że jak korek wykręcony to nic w silniku oleju nie zostało :facepalm: .

Wysysając też mam pewność że miska pusta, naczynie jest wyskalowane i wiem ile oleju wyssałem, (znam też z grubsza ilość oleum przed wyssaniem patrząc na bagnet ).

Poza tym mam pewność że serwisantowi się klucz nie omsknie, albo nie przekręci gwintu w misce , nie mówiąc już o takich pierdołach jak poprawki uszczelnienia korka , bo ciecze :P

Opublikowano

Ja sam na własnym silniku przekonalem sie że nie jestem w stanie wyssać oleju z miski-1,5l zostalo a miarka byla czysta. Już nigdy wiecej nie użyje odsysarki do wzm.oleju w tym silniku...tylko iwyłącznie korek.

Opublikowano

Czyli coś poszło nie tak Grzesiu , na prawdę nie byłeś w stanie odessać reszty ?

Może to wina wysysarki :)

Cały cywilizowany świat już dawno nie odkręca korków :whistling::decayed:

Opublikowano

W benzynowych 1.8T zdarzało się zaklejenie smoka pompy olejowej,celowym zabiegiem było profilaktyczny demontaż miski celem oczyszczenia smoka.Ja tego nie czynilem ,ale podglądałem stan smoka endoskopem po spuszczeniu oleju .