FabianB Opublikowano 3 Maja 2023 Opublikowano 3 Maja 2023 10 godzin temu, MarcinHubert napisał(a): Pytanko mam u mnie w audi na lewarku jest lekki luz gora dół to tak ma być? A drugie pytanko to czy da się te jabłko wyciągnąć bez odkręcania i wyjmowania tej całej kasety od lewarka , jak wyciągnąć do góry mocno wystarczy wyszarpać? Nie da się ja próbowałem i się nie udało trzeba wyjąć całą kasetę. A później ją na nowo ustawić i wyregulować.
Langista Opublikowano 3 Maja 2023 Opublikowano 3 Maja 2023 Wyciągnąłeś tylko lewarek z przegubem, kaseta została w środku.
FabianB Opublikowano 4 Maja 2023 Opublikowano 4 Maja 2023 (edytowane) W zależności od skrzyni wszystko ja to próbowałem wyciągnąć do góry i nie poszło więc w skrzyni 5B jest trudniej bo czop kulisty idzie do samego dołu i nie da się tak. Tak samo tulejki też do góry nie wyciągnie bo nacięcia są w odwrotną stronę. Więc trzeba całkowicie wyjąć lewarek, a nie samą tylko osłonę zdjąć. Wstawię grafikę jak ten czop wygląda w 5B i jest dodatkowo zablokowany sworzniem. P.S Jak by ktoś za to się zabrał miło by było dla następnych zrobić jakąś foto relację. Edytowane 4 Maja 2023 przez FabianB
bazz2 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Opublikowano 7 Grudnia 2023 I jak, poradził już sobie ktoś z tym w skrzyni 5b i może się podzielić jakimiś wskazówkami?
Langista Opublikowano 7 Grudnia 2023 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Odkręcasz nakrętki 8 i śruby 9 z rysunku, wyjmujesz całość i w tedy wymieniasz co trzeba.
bazz2 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Opublikowano 9 Grudnia 2023 W jakimś innym temacie na forum znalazłem że taki zestaw będzie ok, ktoś potwierdzi? allegro.pl ALLEGRO.PL A w samej kasecie skoro będzie na wierzchu coś się wymienia? Te "gumki" po których ona się przesuwa?
Langista Opublikowano 9 Grudnia 2023 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Ori z ASO zestaw chyba kosztuje 60 zł, tu brakuje nakrętek na ten przegub. Idź do najbliższego ASO skody czy Seata, chyba że masz z VW. Kupisz tam na miejscu taki zestaw naprawczy albo napisz do @_małyTM_ i zamów u niego.
FabianB Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) W dniu 9.12.2023 o 11:02, bazz2 napisał(a): W jakimś innym temacie na forum znalazłem że taki zestaw będzie ok, ktoś potwierdzi? allegro.pl ALLEGRO.PL A w samej kasecie skoro będzie na wierzchu coś się wymienia? Te "gumki" po których ona się przesuwa? Tak tylko później jak wyciągniesz musisz jeszcze całą tą kasetę mechanizm ustawić, regulować żeby ci biegi dobrze wchodziły Szkoda że nie można tego tak wymienić jak w skrzyni 6B, jeden seger i cała procedura podmiany bez żadnej praktycznie ingerencji w kasetę trwa 5 min i po robocie Edytowane 7 Stycznia przez FabianB
kieras 1.8 turbo BEX Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Witam . Cały temat przeczytałem i szukam odpowiedzi jak wygląda wymiana tego czopu na skrzyni biegów 1.8 t bex Quattro skrzynia FUB lub DGZ. Patrzyłem ostatnio i jakiś mało miejsca jest aby odkręcić to cięgno bez odkręcenia wału. Przerabiał ktoś temat w Quattro? Da się ogarnąć bez kanału bądź podnośnika? Ile czasu trzeba poświęcić na wymianę? Jakie klucze ewentualnie są potrzebne? Dodam że przy lewarku już wymieniłem komplet (brak możliwości wrzucenia wstecznego i jedynka z oporem wchodziła). Po wymianie jest duża poprawa lecz Zauważyłem że lewarek mi pracuję przy przyśpieszaniu i wątku wyczytałem że ta guma jest za to odpowiedzialna. VID_20240115_075826.mp4
bazz2 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października https://allegro.pl/oferta/wybierak-skrzyni-zestaw-naprawczy-do-audi-a6-c5-9309623086 Zakupiłem taki zestaw naprawczy, oczywiście do skrzyni 5b pasuje z tego tylko koszyk. Do wymiany trzeba wyjąć całą kasetę, nie trzeba ściągać do tego tunelu. Wyczyściłem wszystko ze starego smaru, założyłem nowy koszyk i poprawa jest znacząca. Po regulacji położenia lewarka biegi wchodzą o wiele dokładniej. Dodatkowo wymieniłem też poduchę skrzyni bo lewarek ruszał się przód-tył po odpuszczeniu gazu. Chciałem też wymienić te gumowe tulejki w które wchodzą prowadnice kasety, był na nich luz, ale nigdzie nie mogę tego znaleźć, ma ktoś na to namiar? Numer części? Myślałem o wydrukowaniu tego na drukarce 3D ale to nie jest zwykłą guma bo w środku ma jeszcze jakiś twardy biały plastik.
pawlos23 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października (edytowane) samych tulejek nie kupisz ale możesz przełożyć z AUDI A4 B5 A6 C5 SUPERB VW PASSAT B5 8D0711026B tylko cena kosmos allegro.pl ALLEGRO.PL Edytowane 7 Października przez pawlos23
Rekomendowane odpowiedzi