Opublikowano 29 Października 20178 l 4 minuty temu, krzysiekml napisał: norma jest -3 +6 ,-14 to na bank o 1z był przstawiony (cofnięty wałek względem wału ) Dobrze wiedzieć, bo nie mogłem uzyskać konkretnej, pewnej odpowiedzi
Opublikowano 29 Października 20178 l No to do rzeczy teraz, jaki napinacz i łańcuch ? znalazłem na allegro jakieś FEBI, oryginału raczej nie wstawię bo za droga zabawa od razu bym wymienił także rozrząd bo z tego co wyczytałem to przy wymianie łańcucha wszystko pod wymianę rozrządu jest zdemontowane a auto mam od niedawna a rozrząd jakiej marki?
Opublikowano 29 Października 20178 l ja zakładałem znajomemu napinacz Autlog łancuch febi (kibel dla jak mnie bo to pakowacz i wuj wie co bedzie w pudełku)) i rozrząd ina oraz pompa hepu ,wszystko działa i nic sie nie dzieje niepokojącego
Opublikowano 29 Października 20178 l 22 godziny temu, przem8 napisał: Jakieś inne odgłosy przy schodzeniu obrotów lub przy dodawaniu gazu? teraz się przyjrzałem temu i to jest głośniejsze przy schodzeniu z obrotów. Edytowane 29 Października 20178 l przez iddle37
Opublikowano 30 Października 20178 l Znalazłem zestaw pasek contitech, pompa wody hepu 433 zl napinacz łańcucha, łańcuch i uszczelka napinacza febi, uszczelka pokrywy elring 699 zl Będzie dobry zestaw? a ile krzykną za wymianę tego?
Opublikowano 30 Października 20178 l Jakiej firmy ten napinacz, bo po cenie to raczej zwykly chinczyk? Pasowaloby jeszcze smok olejowy przeczyscić. Myślę, że w granicach 800zl powinieneś się zmieścić.
Opublikowano 30 Października 20178 l W dniu 29.10.2017 o 10:27, krzysiekml napisał: norma jest -3 +6 ,-14 to na bank o 1z był przstawiony (cofnięty wałek względem wału ) Jesteś pewien Krzyś, że "norma" to -3 do +6? Informacje którymi ja dysponuję mówią że ta norma to od 0 do 5. Możesz podać źródło? Pytam retorycznie, bo po pierwsze sam już dawno wyłączyłem softw. napinacz i następny który zamontuję będzie bez solenoida, po wtóre chciałbym skonfrontować swoje informacje bo może są "apokryficzne" ale jak dotąd opierałem się właśnie o takie wartości. Cytuj Try with OBD analysis software to find the measurement block 093, you'll see there camshaft to crankshaft deviation. If it exceeds 8 or more degrees, your chain is clearly worn out. Normal value is 0 to 5 degrees, depending upon work precision at the last timing belt change. This is an easy check every workshop can do...?
Opublikowano 30 Października 20178 l Norma to oczywiście jak najbliżej "0", ale podglądają softa np. od awt, graniczny odchył powodujący wyświetlenie błędu to wszystko poniżej i powyżej -16 i +16, pewnie dlatego przy -14 jeszcze błędu nie było a u kolego wartość dochodzi do granicznej i bład już zawitał. Edytowane 30 Października 20178 l przez Łukasz13
Opublikowano 30 Października 20178 l 27 minut temu, Łukasz13 napisał: Norma to oczywiście jak najbliżej "0", ale podglądają softa np. od awt, graniczny odchył powodujący wyświetlenie błędu to wszystko poniżej i powyżej -16 i +16, pewnie dlatego przy -14 jeszcze błędu nie było a u kolego wartość dochodzi do granicznej i bład już zawitał. Dzięki Łukasz za opinię - jak mówiłem wcześniej mnie już "fazator" nie dotyczy - wyciąłem tę gangrenę programowo i jeżdżę z odpiętą wtyczką. Następny napinacz pójdzie kiedyś już bez "solenoida" - Za to nie z "chińskiej marchewki" tylko np od Febi A pytałem tylko w celach, że tak powiem - dydaktycznych. Pozdrawiam
Opublikowano 30 Października 20178 l 2 godziny temu, Łukasz13 napisał: Norma to oczywiście jak najbliżej "0", ale podglądają softa np. od awt, graniczny odchył powodujący wyświetlenie błędu to wszystko poniżej i powyżej -16 i +16, pewnie dlatego przy -14 jeszcze błędu nie było a u kolego wartość dochodzi do granicznej i bład już zawitał. W zagłębiach internetu wyczytałem, że wartości nawet -15 i +10 są graniczne z którymi daje sobie radę sterownik. Dotyczyło to silników v6 i v8 ale widać podobnie jest w niektórych 1.8t . Mam pytanie, czy jazda na takim rozrządzie (-14) niesie ze sobą jakieś poważne konsekwencje prócz ewentualnie pogorszonych osiągów (choć raczej niewyczuwalnych) ? Czasu nie cofnę, a możliwe, że tak jest od prawie 4 lat, bo wtedy był zmieniany rozrząd, a z rok później napinacz z łańcuchem
Opublikowano 30 Października 20178 l wszystkie 1.8 t jakie naprawiałem ,przebeigi jak i stany mechaniczne były rózne,sam też miałem i mam 1.8t (chodzi o fazatory z wtyczką ) smigają podobnie w zakresie ustawienia rozrządu -10 +5 nie generuja błędów i niby nic się nie dzieje,nie wiem gdzie jest dokładnie wartość dodatni i ujemna ,która juz generuje checka,info wygrzebałem kiedyś o tej specyfikacji dla 1.8t -3 +6 i innych dla 3.0asn,wiem jedno przestawiając rozrząd o 1z zmienia się synchro w 093 o około 9cf ,dla przykładu auto moje testowałem na ustawieniu rozrządu -9cf jechało nie wywalało checka i niby było ok. to było ospałe i reakcja na pedał gazu była sałba, ustawiając rozrząd o 1z do przodu w 093 zrobiło sie +5 i nie te auto,wcześniej wymieniając slizgi i łąncuch oraz nowy typ rozrządu
Opublikowano 30 Października 20178 l Mi się waha miedzy "-1" a "-2" Jeździ gitara. Napinacz jeszcze ori
Opublikowano 31 Października 20178 l Szukałem dwa dni i znalazłem tylko jeden napinacz który jest podpisany jakąś marką, reszta to jakieś no-name, FAI - napinacz, łańcuch i uszczelki - 723 zł https://allegro.pl/lancuch-rozrzadu-audi-a4-b5-b6-b7-passat-b5-1-8-t-i6999709866.html są jeszcze jakieś napinacze Maxgear po 400 zl ~ Zauważyłem ze ten napinacz pasuje także do B5 z tego co w opisie jest, ale w B5 jest on bez czujnika do tego rozrząd Contitech - pasek, rolki itd. HEPU - pompa https://allegro.pl/conti-rozrzad-pompa-audi-a4-b6-b7-1-8t-i6989609582.html Pytałem w dwóch warsztatach i za wymianę tego wszystkiego chcą 600 zl, cena wydaje się być atrakcyjna.
Opublikowano 31 Października 20178 l W jednym warsztacie mówili mi, że maxgear ostatnio pakuje ori napinacze ze startym logo.
Opublikowano 31 Października 20178 l 1 godzinę temu, HatefulEvil napisał: W jednym warsztacie mówili mi, że maxgear ostatnio pakuje ori napinacze ze startym logo. Uwierzyłeś w to?
Opublikowano 31 Października 20178 l Uwierzyłeś w to?Są różne teorie na ten temat, a to akurat sprawdzony Warsztat i sklep.Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 31 Października 20178 l Na napinaczu maxgear nie ma żadnych oznaczeń, nawet startych, i jest zapakowane w zwykłe pudełko bez żadnego logo itp. Przynajmniej tak było jak ja kupowałem.
Opublikowano 1 Listopada 20178 l W dniu 30.10.2017 o 16:47, przem8 napisał: W zagłębiach internetu wyczytałem, że wartości nawet -15 i +10 W podobnych "zagłębiach" ja kiedyś doczytałem (cytuję parę postów wyżej) że wskazania w bloku 93 dotyczą po 1sze tzw dewiacji pomiędzy pomiędzy zespołem wałków i wałem korbowym. Idealnie jest kiedy dewiacja ta wynosi "0" cf. (pojawia się ona w 2 przypadkach : 1szy niedokładny montaż - łańcucha, lub paska. 2gi to wyciągnięcie się łańcucha) Ponieważ wartości które znam mówią o przekroczeniu 8cf (norma 0 do 5 cf, czyli ZERO - idelanie natomiast 5cf na + lub - jest wartością graniczną. Przekroczenie 8cf świadczy o jednej z 2 w/w przyczyn. Jeżeli nastąpiła niejako "samo z siebie" to zdecydowanie przyczyna NR 2 Nie ma co dywagować. Krzysiek podał wartości poznane EMPIRYCZNIE - i chwała mu za to. Informacje do znalezienia w "zagłębiach" w tym moje - mogą być "apokryficzne" dlatego pytam czy ktoś zna "teoretyczną" poprawną wartość kanału 93 dla silnika AVJ BEX itd. Przypominam, że w zakresie wolnych obrotów (cały pakiet warunków zmiennych w wyniku fazatora podałem za rosyjskim sajtem parę stron wcześniej) fazator nie pracuje, nie ma więc wpływu na CF w kanale 93 rozgrzanego silnika. Jedyną przyczyną przekroczenia wartości granicznych cf w kanale 93 są dwie wyżej opisane przyczyny. Sam fazator zaś, jest urządzeniem całkowicie zbędnym i jak pokazują moje dotychczasowe doświadczenia - można się bez niego spokojnie obejść. Gdyby różnica w cenie (dobrych nie chińskich) części była nieznaczna - NIECH TAM. Ale przy takich różnicach jakie występują za tzw "ORI" napinacz z solenoidem - lub bez to niech koncern VAG - mówiąc kolokwialnie "włoży sobie" cały ten fazator do... wydechu. Taka jest moja opinia po 2 latach "badań"
Opublikowano 1 Listopada 20178 l Pytanie mam... Gdzie mozna wrzucic logi z vcds-a??? Vaglog.pl nie działa mi.... czy tylko mi?? Pomoze ktos?