Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Napinacz i łańcuch rozrządu w Audi A4 B6/B7 1.8T BEX, AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam problem, w kanale 93 miałem wartość -12cf i oddałem auto do mechanika żeby przestawił rozrząd o 1 ząbek do przodu po ustawieniu teraz pokazuje mi -14cf co jest grane ? Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 778,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

no tak przestawił pewnie 

Opublikowano

No to teraz 7 w drugą ^^'

Opublikowano
45 minut temu, Wojtek95 napisał:

Panowie mam problem, w kanale 93 miałem wartość -12cf i oddałem auto do mechanika żeby przestawił rozrząd o 1 ząbek do przodu po ustawieniu teraz pokazuje mi -14cf co jest grane ? Pozdrawiam

Wywalało Ci błąd może? Jak doprowadzisz do ładu to daj znać czy będzie duża różnica w dynamice. W innym audi mam -14 i nic się nie dzieje więc jestem ciekaw czy są jakieś drastyczne zmiany po prawidłowym ustawieniu :D

Opublikowano
43 minuty temu, przem8 napisał:

Wywalało Ci błąd może? Jak doprowadzisz do ładu to daj znać czy będzie duża różnica w dynamice. W innym audi mam -14 i nic się nie dzieje więc jestem ciekaw czy są jakieś drastyczne zmiany po prawidłowym ustawieniu :D

Żadnego błędu niema i nie było wszystko się wydaje ok tylko jest tak jakby przymulone te auto a może mi sie wydaje :-) dam znać jak coś sie zmieni 

Opublikowano

nie ma reakcji na pedał gazu i to normalne takie zachowanie przy tej wartości,takie rozpędzanie na siłę:decayed:

Opublikowano

Panowie, mniej więcej jakie koszta łańcucha z napinaczem i robocizną (części dobrej marki) tak +/- ? w 2k powinno się wyrobić ?

Opublikowano
Panowie, mniej więcej jakie koszta łańcucha z napinaczem i robocizną (części dobrej marki) tak +/- ? w 2k powinno się wyrobić ?
Ja niedawno kupywalem oryginalny napinacz (2525zl), lancuch (niecale 300 chyba) to z robocizna mnie wyszlo lekko ponad 3tys.

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
9 godzin temu, kuki181993 napisał:

Ja niedawno kupywalem oryginalny napinacz (2525zl), lancuch (niecale 300 chyba) to z robocizna mnie wyszlo lekko ponad 3tys.

A teraz odpowiedz sobie sam na pytanie. Czy ta suma wystarczyłaby Tobie i jeszcze jednej osobie na... tydzień pod palmami? Jeżeli nie - to... dobrze zrobiłeś kupując i montując napinacz, jeżeli tak, to poczytaj ten wątek tak "2 lata wstecz" znajdź moje wpisy i... nierób tego więcej :)

Opublikowano
3 godziny temu, Wylye napisał:

A teraz odpowiedz sobie sam na pytanie. Czy ta suma wystarczyłaby Tobie i jeszcze jednej osobie na... tydzień pod palmami? Jeżeli nie - to... dobrze zrobiłeś kupując i montując napinacz, jeżeli tak, to poczytaj ten wątek tak "2 lata wstecz" znajdź moje wpisy i... nierób tego więcej :)

Wylye podejrzewam,że gość teraz rwie sobie włosy nie powiem skąd :facepalm:

Opublikowano
Wylye podejrzewam,że gość teraz rwie sobie włosy nie powiem skąd :facepalm:
Nie, dlaczego? :) i tak nie zaluje zakupu ale warto wiedziec na nastepny raz. To ze Ty moze bys rwal wlosy nie wiem skad to nie znaczy ze ja ;). Ja bynajmniej nie oduczulem zbyt mocno zebym mial wybierac wczasy pod palmami lub napinacz

Opublikowano

Bogatemu wszystko wolno :grin:

Opublikowano
51 minut temu, Rabbi napisał:

Bogatemu wszystko wolno :grin:

exactly-8.jpg

Opublikowano

JA wymieniłem niedawno napinacz + łańcuch FAI + rozrząd contitech przy objawach grzechotanie przy odpalaniu zimnego silnika, klekotanie jakby z tylu obudowy do tego wartość w grupie 093 -16

po wymianie napinacza i łańcucha grzechotanie przy odpalaniu zimnego silnika zniknęło, ale nadal lekko klekocze z tylu silnika

po wymienianie całego rozrządu wartość w grupie 093 mam 2 i silnik się odmulił

stary napinacz

DSC0189jp_qxxaxeq.jpg

nowy 

DSC0181jp_qxxaxsp.jpg

do tego na starym łańcuchu są jakieś znaki jakby ktoś już wcześniej tam zglądał

DSC0193jp_qxxaxsh.jpg

wymiana rozrządu i łańcucha wyniosła mnie 600zl, części 450zl rozrząd i 750zl napinacz i łańcuch

Edytowane przez iddle37

Opublikowano

Gdzie kupiłeś napinacz? A jeśli mógłbym prosić kolegę wylye o numer napinacza tego bez soneloida i czy podejdzie do bfb? Bo wygląda że padł mi sam N205 

błąd 17939- Camshaft timing Adjustment: Open circuit P1531- 004- No signal / communication- intermittent. 

Opublikowano

Ten napinacz w pudełku wygląda tak samo jak mój,( w sensie opakowanie i napinacz), wytrzymał już ponad 100 tyś km, czasami się odezwie na zimnym,ale przy takim przebiegu 

Opublikowano
W dniu 28.11.2017 o 09:27, iddle37 napisał:

JA wymieniłem niedawno napinacz + łańcuch FAI + rozrząd contitech przy objawach grzechotanie przy odpalaniu zimnego silnika, klekotanie jakby z tylu obudowy do tego wartość w grupie 093 -16

po wymianie napinacza i łańcucha grzechotanie przy odpalaniu zimnego silnika zniknęło, ale nadal lekko klekocze z tylu silnika

po wymienianie całego rozrządu wartość w grupie 093 mam 2 i silnik się odmulił

stary napinacz

DSC0189jp_qxxaxeq.jpg

nowy 

DSC0181jp_qxxaxsp.jpg

do tego na starym łańcuchu są jakieś znaki jakby ktoś już wcześniej tam zglądał

DSC0193jp_qxxaxsh.jpg

wymiana rozrządu i łańcucha wyniosła mnie 600zl, części 450zl rozrząd i 750zl napinacz i łańcuch

Firma FAI to dobry Brytyjski producent - jednak montowanie napinacza OEM z solenoidem nie jest wg mnie grą wartą świeczki. Dlaczego? piszę w tym topiku od dawna.

W dniu 28.11.2017 o 16:15, erka napisał:

Gdzie kupiłeś napinacz? A jeśli mógłbym prosić kolegę wylye o numer napinacza tego bez soneloida i czy podejdzie do bfb? Bo wygląda że padł mi sam N205 

błąd 17939- Camshaft timing Adjustment: Open circuit P1531- 004- No signal / communication- intermittent. 

NAPINACZ BEZ FAZATORA

Numery OE

AUDI:    058 109 217 B
AUTLOG:    KT7005
BUGIAD:    BSP23265
FEBI BILSTEIN:    27070
JP GROUP:    1112600400
MAXGEAR:    54-0506
OSSCA:    08386
SEAT:    058 109 217 B
SKODA:    058 109 217 B
VAICO:    V10-9865
VPM:    VPM058109217B
VW:    058 109 217 B

Po montażu, jak przeszkadza Ci świecąca kontrolka MIL (check engine) trzeba pojechać do kogoś żeby Ci wyłączył kontrolkę MIL na tę okoliczność. To w zależności od "widzi mi się" tunera będzie od 200 do 300zł

I jeszcze UWGA do @erka Z OSTATNIEJ CHWILI. Ponieważ, w wyniku rozmów na PRIV udało mi się dowiedzieć, że miał on zgięty/złamany PIN w ECU odpowiedzialny za komunikację z G40 -  proszę więc nie kojarzyć nazbyt ORTODOKSYJNIE* tej "pary" błędów ie:

17939 Camshaft timing Adjustment: Open circuit p1531 004 no signal/communication- intermittent. 16727 Camshaft position sensor G40 signal too high p0343 001 upper limit exceeded

Z samym tylko N205 a "pochylać się" również i nad  G40 Dla potomnych PINO-logia w ECU i w samym G40 jest TU

* Ross-Tech podaje że tam również należy "kopać" 

Może komuś się przyda.

Edytowane przez Wylye
uzupełnienie

Opublikowano

Napinacz w audi Kraków 874 zł.

Chyba najlepiej brać z ASO?

Autlog itp reszta zamienników po ok 300 zł więc nie wiem czy nie lepiej raz więcej zapłacić...

Opublikowano

I jeszcze pytanie, czy litera na końcu ma jakieś większe znaczenie? Musi być B? Jest też z literą D.