Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Wycinanie katalizatora w dieslu - czy nie będzie kopcił ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na allegro jest tego pełno. Możesz też kupić w jakimś zakładzie gdzie zajmują się tłumikami, lub w sklepie motoryzacyjnym. Ja sobie wstawiłem rurkę, a za dwa miesiące jadę na przegląd i zobaczymy co cwaniaczki powiedzą.

Opublikowano

Jeśli chodzi o wymiar to musisz kupić na rurę 55mm, a długość to 100mm z tego co pamiętam, ale zmierz jak jest u Ciebie.

Opublikowano

witam. ja wlaśnie sie zastanawiam nad wywaleniem kata z mojego 1Z 19.tdi.. mam dziwny objaw a mianowicie przy jezdzie na 3 biegu i przyspieszanie do 90 km/h przy obrotach powyzej 3200 czuje jak by auto przyspieszalo i go cofalo.. nie wiem w czym moze być problem..

Opublikowano

Ja również wywaliłem katalizator :decayed: Negatywnych objawów nie zauważyłem, nie kopci, nie jest głośniejszy, lepiej idzie z dołu no i ten świst turbiny... :kox:

Opublikowano

Witam.

Ja nie wiem czy mam katalizator czy już nie. Jak to sprawdzić? I w jakim zakładzie mogą mi go usunąć bo sam to na pewno nie dam rady tego zrobić.

Pozdrawiam

Piotrek

Opublikowano

Ja też się zastanawiam jak sprawdzić czy kat jeszcze u mnie siedzi. Muszę przeczyścić turbo bo przycina się i ciśnienie doładowania świruje, więc myślałem żeby obie rzeczy zrobić za jednym razem. Tylko że świst turbiny u mnie jest wyraźnie słyszalny, a czasami jak furka chodzi sobie na jałowym to przy rurze delikatnie słychać gwizdanie (ale o trochę niższych częstotliwościach niż świst turbo). Więc się zastanawiam czy przypadkiem ktoś nie wywalił już kata wcześniej..

pozdro.

Gość Michał
Opublikowano

Ja też się zastanawiam jak sprawdzić czy kat jeszcze u mnie siedzi. Muszę przeczyścić turbo bo przycina się i ciśnienie doładowania świruje, więc myślałem żeby obie rzeczy zrobić za jednym razem. Tylko że świst turbiny u mnie jest wyraźnie słyszalny, a czasami jak furka chodzi sobie na jałowym to przy rurze delikatnie słychać gwizdanie (ale o trochę niższych częstotliwościach niż świst turbo). Więc się zastanawiam czy przypadkiem ktoś nie wywalił już kata wcześniej..

pozdro.

jak bedziesz miał turbo na wierzchu to zajrzyj do kata, może rzeczywiscie go juz nie masz :decayed:

Opublikowano

ile kosztuje wycięcie kata u was w miescie?? pytam bo też chce wyciąć.

Opublikowano

Wiecie może gdzie w Warszawie da się wyciąć kata? Oczywiście w rozsądnej cenie. Jeśli macie jakiś dobry zaklad godny polecenia będę wdzięczny

pzdr

Opublikowano

Mnie też dopadła taka konieczność, 260 kkm, moc odchodzi... Czy ktoś może polecić jakiegoś tłumikarza w Szczecinie?

Opublikowano

: Na marginesie dodam że jak się kat przytka to robi się napór ciśnienia na wirnik turbiny od strony spalin i po krótkim czasie turbawka się wysra a wtedy koszty będą spore :blink: JEŚLI KTOŚ Z WAS WYKONYWAŁ TAKI ZABIEG NA DISLU PROSZĘ O PODPOWIEDZI!!! :mysli:

prezkonalem sie kolego na wlasnej skorze:) kat sie zapchal i turbawka do czyszczenia:) srodek kata wywalony... teraz slychac przyjemny swist z turbiny:)

Sorki ze sie wcinam ale nie rozumiem dalczego turbawka do czyszczenia .I jak to zrobic??

Opublikowano

Witam, właśnie po dłuższym namyśle usunąłem katalizator w swoim klekocie. Skutki jakie zaobserwowałem to tylko bardziej słyszalny świst turbinki i wydłużona jej żywotność :wink4:

Oto zdjęcia rurki jakiej użyłem zamiast kata wraz z kompletem uszczelek:

76a57f069e91571cmed.jpg

23687e829f28e7d2med.jpg

Opublikowano

Witam, właśnie po dłuższym namyśle usunąłem katalizator w swoim klekocie. Skutki jakie zaobserwowałem to tylko bardziej słyszalny świst turbinki i wydłużona jej żywotność :wink4:

Oto zdjęcia rurki jakiej użyłem zamiast kata wraz z kompletem uszczelek:

76a57f069e91571cmed.jpg

23687e829f28e7d2med.jpg

Kolego ty to gdzieś kupiłeś czy sam robiłeś ?? Szukam czegoś takiego najlepiej gotowego żeby podmienić ...

Opublikowano

a słuchajcie w wersji z wyjęciem kata z puszki i zaspawaniem z powrotem, jaką potrzebuję spawarkę?

transformatorowa wystarczy czy potrzebuję miga?

Opublikowano

a słuchajcie w wersji z wyjęciem kata z puszki i zaspawaniem z powrotem, jaką potrzebuję spawarkę?

transformatorowa wystarczy czy potrzebuję miga?

Kup sobie coś takiego zamiast spawarki :kox:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=793904390

taniej ci wyjdzie - za 160 ci sprzeda.

Opublikowano

Witam :hi: dopnę sie do tematu bo zastanawia mnie czy auto po wycięciu kata normalnie przejdzie przegląd?? jeśli zmierzy miernikiem wydalane spaliny to może być źle??

Opublikowano

pewnie wyjdą małe nieprawidłowości ale od 10 lat jak robię przeglądy w jakimkolwiek samochodzie nikt nigdy nie podpinał mi analizatora spalin :wink4:

Opublikowano

Witam :hi: dopnę sie do tematu bo zastanawia mnie czy auto po wycięciu kata normalnie przejdzie przegląd?? jeśli zmierzy miernikiem wydalane spaliny to może być źle??

przegląd przejdzie ponieważ w dieslu wg ustawy sprawdza się tylko stopień dymienia, a tutaj katalizator nie ma na to wpływu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...