Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Delikatna kolizja,Wjazd w tylek.Co robic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.To moj pierwszy temat na forum wiec prosze o wyrozumialosc:)

Niedawno,wracajac z zakupow mialem przykra przygode.Chlopak ruszajac za mna do skrzyzowania zagapil sie i wjechal w tyl mojej a4:( wielkich szkod nie ma tzn. porysowany zderzak tylni i dokladka, urwany zaczep platikowy pod spodem no i delikatnie wgieta tylna klapa (prawie nie widoczne) ale jest po calosci zwichrowana. Teraz czekam na kase z odszkodowania. Zastanawiam sie czy oddac to do lakiernika czy kupic uzywana klape i zderzak w kolorze i poprostu wymienic? Jak wy byscie zrobili?Prosze o porady

Opublikowano

Gdy kupisz w kolorze może się różnic odcień, lecz nie musi, najlepiej to oddać do lakiernika moim zdaniem

Opublikowano

Ja bym szukał w kolorze a za oszczędzoną kasę zrobił korektę lakieru na całej budzie :jerk:

Opublikowano
  • Autor
Ja bym szukał w kolorze a za oszczędzoną kasę zrobił korektę lakieru na całej budzie :jerk:

Dzięki za genialna radę;-) i proszę Cię...jeżeli nie masz nic konkretnego do powiedzenia to Poprostu nie wypowiadaj się

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Dzięki za genialna radę;-) i proszę Cię...jeżeli nie masz nic konkretnego do powiedzenia to Poprostu nie wypowiadaj się

no przecież Ci poradził, a ty najwyrazniej nie zrozumiałeś:facepalm:

jaki masz kolor tego auta? jak srebrny, szary to ja bym jednak szukał części w kolorze. Taniej i większe szanse że nie bedzie sie bardzo róznił odcieniem:whistling:

Opublikowano

A dlaczego ma się nie wypowiadać, pomysł jak najbardziej dobry !!!

Opublikowano

:dziura:

Opublikowano
  • Autor

Ok, może faktycznie się nie zrozumieliśmy. Jeżeli kolega poczuł się urażony to zwracam honor. Raczej nie mam potrzeby robić korekty lakieru na całym aucie , chce naprawić lub wymienić uszkodzone elementy Poprostu. Kolor lakieru LZ5W

Opublikowano

korekta lakieru to m.in. polerka, przy malowaniu, czy wymianie częsci blacharskich przydaje sie ją zrobić:wink:

Opublikowano

Strzepał sobie na widok pięknej korekty lakieru:banan::banan::banan:

Opublikowano

Sokal nie boj sie i wylaz z dziury haha:polew: pokaz zniszenia moze co?? najlepszym rozwiazaniem jest kupic graty w kolorze i pozniej dobra polerke walnac najlepiej na cale auto i nie gadaj ze nie potrzebuje bo kazdy samochod ktory nie mial przynajmniej w ciagu roku korekty lakieru az sie prosi zeby takowa zrobic ale lajk tego nie zauwazy:grin:

Opublikowano

Dochodzi kwestia czy np nie da się usunąć ręcznie tych rys np ze zderzaka , jak nie są do podkładu to oddać lakiernikowi , papierek na wode dobra polerka i przy okazji polerka za pół ceny całego auta . A jak nie to tak jak w/w kupić używki w kolorze a stare sprzedać bo zapotrzebowanie napewno będzie

Opublikowano

"...Zastanawiam sie czy oddac to do lakiernika czy kupic uzywana klape i zderzak w kolorze i poprostu wymienic? Jak wy byscie zrobili?Prosze o porady"

Proponuję wstrzymać się do wypłaty odszkodowania i wówczas zdecydować. Kryterium ekonomiczne może okazać się determinujące.

A na początek załącz proszę zdjęcia na forum, aby specjaliści mogli ocenić ew. ingerencję blacharsko - lakierniczą :)

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano
  • Autor

4uzusegu.jpg

---------- Post dopisany at 18:21 ---------- Poprzedni post napisany at 18:15 ----------

Wybaczcie ze dopiero teraz wgrywam fotki ale niestety...brak czasu...9anabany.jpg2yrypevy.jpg9uzuguhy.jpg4yre5e8y.jpg7eqytudu.jpgabahe6e3.jpge6usane2.jpg

Opublikowano

klapa do wymiany, a zderzak spokojnie wypolerujesz

Opublikowano

Pokrywa jest profilem zamkniętym + m.in. odkształcenie na przetłoczeniu - definitywnie operacja wymiany. Okładzina zderzaka - lakierowanie naprawcze. Tak powinno uszkodzenia zakwalifikować TU.

W praktyce popieram użytkownika nex.

Bez problemu kupisz pokrywę używaną.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano

TU Ci już wyceniło szkodę?

Opublikowano
  • Autor

Tak, kasę już mi wpłacili. W kosztorysie było uwzględnione to o czym pisała arielka. Klapę postaram się dobrać w kolorze, jeżeli będzie inny odcień to lakier, zderzak do lakierowania, no i dokładkę dolna też trzeba będzie kupić. Dzięki wszystkim za porady;-)

Opublikowano

Napisz ile dostałeś, będzie dla potomnych

Opublikowano

Klapa jest do uratowania jednak trzebabyło by ją polakierować.. Nie zgodzę się z tym, że tylni zderzak jest do spolerowania, raczej też do malowania. Oczywiście można też szukać czegoś w używce, byleby nie były bardziej porysowane od tych ;) Myślę (wnioskuję po zdjęciach), że za pomalowanie tych dwóch elementów + ewentualnie cieniowanie tylnych błotników zmieściłbyś się w kwocie 600-700 zł u dobrego lakiernika, oczywiście w rzeczywistości uszkodzenie może wyglądać inaczej i koszt może się różnić. Więc trzeba sobie teraz odpowiedzieć na pytanie czy warto w ogóle szukać nowych używanych części.