Henx29 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam. Mam takie pytanie odnośnie wiatraka chłodnicy. Odpalam auto (zimny silnik) i od razu załącza się wiatrak chłodnicy. Po przejechaniu powiedzmy 0,5 km wiatrak się wyłącza, czy to normalne ?
Horas91 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zapewne wiatrak nie jest normalny A tak na poważnie, nie zauważyłem nic takiego u siebie...
Henx29 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2013 Dodam, że termostat bankowsko mam do wymiany. Może tu tkwi przyczyna. BTW, termostat musze kupic taki w plastikowej obudowie czy sam termostat?
benyA4 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Opublikowano 28 Grudnia 2013 tak dokladnie , gdy uszkodzony masz ktorys z czunikow temperatury silnika , komputer automatycznie zalacza wentylator. ---------- Post dopisany at 09:24 ---------- Poprzedni post napisany at 09:23 ---------- po wymianie termostatu problem powinien zniknac pamietaj tylko by nie oszczedzac na termostacie.
Henx29 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2013 tak dokladnie , gdy uszkodzony masz ktorys z czunikow temperatury silnika , komputer automatycznie zalacza wentylator.---------- Post dopisany at 09:24 ---------- Poprzedni post napisany at 09:23 ---------- po wymianie termostatu problem powinien zniknac pamietaj tylko by nie oszczedzac na termostacie. Kolego a możesz mi podpowiedzieć jakiej firmy zakupić ? No i jeszcze czy mam kupić sam termostat czy cały w tej plastikowej obudowie .. ?
pepik Opublikowano 28 Grudnia 2013 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Kup oryginalny termostat. U mnie też wiatrak się załącza jak odpalę silnik, też mam coś nie tak czy w B5 1.9 TDI tak ma być?
Henx29 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2013 Kup oryginalny termostat.U mnie też wiatrak się załącza jak odpalę silnik, też mam coś nie tak czy w B5 1.9 TDI tak ma być? Albo czujnik albo termostat, abo to i to...
bbarney_Szcz Opublikowano 28 Grudnia 2013 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Czujnik G62 do wymiany, najlepiej ASO ok 100 zł. U mnie było to samo, po wymianie czujnika wszystko wróciło do normy.
pepik Opublikowano 28 Grudnia 2013 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Kup oryginalny termostat.U mnie też wiatrak się załącza jak odpalę silnik, też mam coś nie tak czy w B5 1.9 TDI tak ma być? Albo czujnik albo termostat, abo to i to... Jesteś pewny? Termostat wymieniałem rok temu, teraz mi trzyma temp. 90 stopni i myślę, że termostat działa prawidłowo, a wiatrak włączał się tak samo przed wymianą jak i po niej zaraz po starcie silnika. Kiedyś na forum czytałem, że tak ma być
MaciekW. Opublikowano 28 Grudnia 2013 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Jeśli termostat to polecałbym ori; niestety koszt ori w ASO to kwota pod 400zł (ASO Rzeszów). Czujnik G62 to koszt 146zł (ASO Rzeszów). Ja miałem tak że jak miałem walnięty termostat to auto nagrzewało się do 90 stopni w ruchu miejskim, a po wyjechaniu poza miasto i przejechaniu nawet krótkiego odcinka z prędkością 80-90km/h wskazówka temperatury spadała do około 70 stopni. Wymiana na ori i wszystko gra. Natomiast jakiś miesiąc temu zauważyłem, że w chłodne dni dojeżdżając do skrzyżowania i zatrzymując się na czerwonym, słychać było jak wyłącza się wentylator- po h.j w chłodne dni przy normalnej jeździe miałby się włączać w trakcie jazdy wentylator Okazało się, że to właśnie pieprznięty czujnik G62- po wymianie wszystko śmiga tak jak powinno
Henx29 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2013 Ok dzięki panowie za pomoc. Po nowym roku wezmę się za to bo i tak jestem umówiony na wymianę rozrządu to za jednym strzałem to wszystko ogarnę. Jak coś to zdam relacje o przebiegu. Pozdrawiam.
enrike2 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Ja czujnik wymieniłem na ori a termostat też ori czeka na wymianę
piotrsob1 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Opublikowano 28 Grudnia 2013 A klimę koledzy mają na OFF ? Zrobiło się ciepło i przy klimie na ON, wentylator powinien się włączyć zaraz po starcie silnika
Henx29 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2013 Az zobaczą za chwilkę. Nie wpadłem na to wcześniej
Rekomendowane odpowiedzi