Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[TDI PD] Wymiana uszczelki pokrywy zaworów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję jeszcze raz za informację to chyba wyczerpuje moje wątpliwości :)

A na pewno powinienem się trzymać tego, że nie jest to nowe auto i nowego już z niego nie zrobię :)

Znalazłem wałek który jak twierdzi sprzedający stan bardzo dobry wysokość krzywek 61.8 mm i pochodzi z silnika AJM z golfa IV, trudno to realnie zweryfikować ale może jednak warto skoro i tak muszę wszystko rozebrać - wtedy jedna robota a efekt może na dłużej.

Bez_tytu_u.jpg

Ponadto mam pytanie do kolegi Piotra - specyfik MILITEC1 z K2 z pewnością zastosuję tylko czy rzeczywiście dodałeś go około 150-200ml do oleju (zalecają 50ml na 1 litr oleju) wydaje się być to stosunkowo dożo a jest chyba rzadszy niż olej? Choć do tej pory jakby coś miało być nie tak to pewnie by wyszło...

Opublikowano

Ponadto mam pytanie do kolegi Piotra - specyfik MILITEC1 z K2 z pewnością zastosuję tylko czy rzeczywiście dodałeś go około 150-200ml do oleju (zalecają 50ml na 1 litr oleju) wydaje się być to stosunkowo dożo a jest chyba rzadszy niż olej? Choć do tej pory jakby coś miało być nie tak to pewnie by wyszło...

Wlewam całe pudełko 250 ml podczas wymiany oleju , reszta do maksimum to oleum :)

Znalazłem wałek który jak twierdzi sprzedający stan bardzo dobry wysokość krzywek 61.8 mm i pochodzi z silnika AJM z golfa IV, trudno to realnie zweryfikować ale może jednak warto skoro i tak muszę wszystko rozebrać - wtedy jedna robota a efekt może na dłużej.

Bez_tytu_u.jpg

Jeżeli piszesz o tym wałku ze zdjęcia to te krzywki które widać są OK, jak wszystie wyglądają tak samo to można brać :)

Edytowane przez piotrsob1

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zdecydowałem się na ten wałek (dokładnie ten ze zdjęcia), podobno rozmiar 61,8 mm mają wszystkie krzywki i sprzedający zapewnia o bardzo dobrym stanie (a sprawia wrażenie porządnego gościa). Koszt w sumie wydaje mi się, że jak najbardziej do przyjęcia 150zł a jak będzie na prawdę to zobaczymy jak przyjdzie :).

Pomalutku zbieram coraz więcej podzespołów do wymiany oby tylko gniazda pompowtryskiwaczy nie okazały się w bardzo słabym stanie.

Po wymianie wszystkich elementów zastosuję MILITEC1 dokładnie tak jak Ty :)

Zebrałem już wszystkie elementy aby wykonać robotę :) ale mam jeszcze pytanie czy kupić nowe panewki wałka rozrządu?

W sumie wałek mam używany ale jak już składać używany wałek z używanymi panewkami to mimo wszystko chyba lepiej włożyć nowe panewki.

Koszt panewek nie jest bardzo duży około 150zł (Glyko).

Opublikowano

Możesz kupić panewki wałka przed samą wymianą i mieć je w odwodzie, raczej będą potrzebne i założysz nowe, jakby się okazało że stare są ok. to oddasz do sklepu :)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Siemka.Jaki silikon polecacie,aby uszczelnić pokryw zaworów

Opublikowano

Czarny na temperaturę w każdym motoryzacyjnym sklepie nazwy nie pamiętam

Opublikowano

Tylko masa uszczelniająca ELRING DIRKO

Opublikowano

Silikon reinz.

Opublikowano

szary silikon mega grey

Opublikowano

Dobrze wyczysć starą, dokręć odpowiednim momentem - 10 Nm i w odpowiedniej kolejności... Ta uszczelka jest wielokrotnego użytku i jak się dobrze z nią obchodzi to nie ma prawa cieknąć...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Oryginalnie silikon dawali na wytłoczeniu łożysk wałka i ja również tak robie bo czasami po zdjęciu czapki ludziska wracali do mnie z pretensjami że coś im cieknie.

Opublikowano

Jakiej firmy uszczelkę polecacie?

Edytowane przez NoBody123

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Chciałem wymienić uszczelke w swoim AWX. Mam założoną pokrywe zaworów z rocznika 04 i jest ona inna od tej 00-03. Uszczelka ma wysokość ok 6mm u mnie, a w tych starszych jest to 9- 10mm i taką też proponowali mi w sklepie, bo innych nie ma...

Podrzucicie jakis numer albo informacje gdzie szukać prawidłowej uszczelki? Pozdrawiam

Opublikowano

Etka pokazuje tylko jeden nr uszczelki - 038103483D

A jaki masz nr pokrywy - 038103469AE ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 16.11.2017 o 20:49, kamil-vag napisał:

Etka pokazuje tylko jeden nr uszczelki - 038103483D

A jaki masz nr pokrywy - 038103469AE ?

Tak. Uszczelki są na 100% dwie i miałem obie jednocześnie w rękach, kiedy zmieniałem pokrywe zaworów na tę nowszą.

Kamil, jeżeli masz dostęp to sprawdź mi proszę czy pokrywa w BGW w passacie i BPW w b7 ma taki sam numer... 

Edytowane przez misiek95

Opublikowano
49 minut temu, misiek95 napisał:

sprawdź mi proszę czy pokrywa w BGW w passacie i BPW w b7 ma taki sam numer... 

BPW - 038103469AE

BRB,BKE - 038103469AE

BGW - 038103469AE

Uszczelka ta sama wszędzie: 038103483D

Z czego przy Passacie jest jeszcze wyszczególnienie, że pasuje do innych pokryw.

BGW.png

Z czego pokrywa AD i AH jest od silników montowanych poprzecznie... 

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano

Dzięki. Biore w takim razie ze sklepu jedyną która jest i skręce ją na chama. Jak sie nie uda to trudno, droga nie jest. :hi:

Opublikowano

Jestem prawie pewien, że AE. Sprawdzę i dam znać

Opublikowano

Uszczelka wymieniona. Jest wyraźnie wyższa od tej którą wymontowałem, ale udało się to skręcić. Myślę, że specjalnie robią te uszczelki wyższe, żeby skompensować odkształcenie pokrywy :)