Skocz do zawartości
IGNOROWANY

1.8 ADR uszczelka pod pokrywą zaworów problem z szpilką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, audi strasznie wręcz okropnie pluła olejem, wymieniłem dziś uszczelkę pod pokrywą zaworów, wszystko ok wyczyściłem bo stara wcześniej była na sulikon ;) i pojawił się problem..

Puściła nakrętka na szpilce, teraz nakrętka się ślizga, jak ten problem rozwiązać? Kwestia tylko nakrętki czy całej szpilki?

Zamieszczam zdjęcie, która to szpileczka.

Aukcje-internetowe--darmowa-galeria-zdj----

Opublikowano

teraz jest tylko miniaturka na której nic nie widać.

Opublikowano

hmm, a z tej strony Ci waliło olejem? Ogólnie to najczęściej wali ze strony napinacza wałków rozrządu, a jeżeli chodzi o wymianę to szpilkę trzeba wykręcić.

Opublikowano

Albo zjebałeś gwint na nakrętce albo na szpilce. Co za problem sprawdzić? Na zdjęciach przecież tego nie widać.

Opublikowano

dokładnie jak kolega wyżej zobacz gdzie gwint uszkodziłeś i wymień albo szpilkę albo nakrętkę. Problemu zbyt dużego nie będzie z tym :)

Opublikowano

tak tyle wiem, że gwint zjechałem tyle, że pytam jak to zrobić aby było dobrze, jeśli na szpilce jak wymienić szpilke? sam domowymi sposobami poradze sobie czy tylko mechanik? jesli nakrętke jak ją wyciąć? czym?

Opublikowano

Jak przeciągnięta jest szpilka to ją wykręcasz. Już teraz dokładnie nie pamiętam ale robiło się to chyba w ten sposób że dajesz dwie nakrętki, kontrujesz je o siebie i wtedy da radę wykręcić szpilkę. Tak czy siak najpierw musisz wykręcić samą nakrętkę aby mieć wgląd w sytuację. Nie ma jednego sprawdzonego sposobu. Generalnie możesz starać się podważyć czymś nakrętkę tak aby prężyła do góry i jednocześnie kręcić.

Opublikowano

dziękuje za odpowiedzi udaje się do garażu kombinować, zobaczymy jaki z tego będzie efekt

---------- Post dopisany at 18:41 ---------- Poprzedni post napisany at 14:22 ----------

odkręciłem całą szpilke gwint w sumie nienadający się, ktoś o to nie zadbał, wcześniej pod uszczelka bardzo grubo było silikonu no cóż.. problem jest z szpilka nie ma jej gdzie dostać jutro będę szukał ślusarza odpowiedniego

Opublikowano

możesz dociąć z jakiejś dłuższej śrubki na wymiar,najlepiej z czarnej bo jest twardsza,tam siedzi szpilka fi5,

Opublikowano

zrób jak ci kolega wyżej poradził i będzie git :) Ja u siebie urwałem szpilkę. Dorobiłem ją ze zwykłej śruby i nie ma problemu :)

Opublikowano

Można kupić nową taką szpilkę w ASO (N 100 746 03) bądź jak koledzy radzą to śrubę M6 przyciąć na 35mm i wkręcić.

Opublikowano

sprawa załatwiona, śruba imbusowa o grubości odpowiedniej okazała się nawet lepsza od oryginalnej, docięta u tokarza odpowiednio zrobiona, założyłem, śmiga, dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam