Skocz do zawartości
IGNOROWANY

FIS pokazuje duze spalanie ! Co jest przyczyną ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam problem , fis pokazuje mi koszmarne spalanie chwilowe to nawet 85L 35 20 itp a po przejechaniu 100km bardzo duzo 16-18L

Wracałem z niemiec , (cały czas trasa ) średnio jechałem 120-140 czasami 80 czasami 200km/h i pokazuje że na 100km wziął około 17L gdzie nie jest to możliwe bo po mieście nie weźmie nawet 10L coś jest z tym fisem , zatankowałem teraz pod sam korek i skasowałem licznik zobacze ile zrobie faktycznie km nie patrząc na fis ,, weszło 65L jeśli zrobie np. 1000km to wyjdzie spalanie 6,5L a zapewne fis pokaże 10L więcej,, prosze o pomoc lub powiedzenie mi co z tym robić.. gdzieś kiedyś słyszałem o "adaptacji fisa" czy cos takiego... mam audi a4 b8 rok 2009 2.0TDI 170ps koła 18cal szer. 245/40 dodam że czym jade szybciej tym mniej pali ;d np. jade 100km/h docisne gaz do deski i pokazuje 6.coś tam a gdy jadę równo miernie to pokazuje głupoty ,, :kwasny::kwasny: prosze o pomoc co z tym robić..

Opublikowano

Auto poza tym dobrze chodzi? Błędów nie ma żadnych? Może zrób sobie logi z przepływki

Da się ustawić korekcję FISa, ale to bardziej %, tzn. jak przekłamuje równo, a nie świruje. Nagle się to zrobiło?

Opublikowano

tak auto dobrze chodzi , tzn auto kupiłem niedawno i już tak było jak kupowałem .. ogólnie pokazuje mi spalanie 16-18L na 100km :kwasny::kwasny: 2.0TDI 170ps chyba nie jest to możliwe nawet w mieście ??

Opublikowano

Witam. Ja bym podłączył pod kompa i posprawdzał co i jak :wink: 16-18L na 100km to rzeczywiście ciut za dużo :decayed:

Opublikowano

Najpierw sprawdź ile rzeczywiście pali, czyli tankowanie do pełna, itd.

Opublikowano

no bez jaj

nie ma opcji by tyle zlopal

musisz zrobic logi - podpinaj do kompa

Opublikowano

ile litrów wchodzi do baku do b8 ?

Opublikowano

W instrukcji sprawdź, albo wygooglaj.

Opublikowano

70 litrów lub 18 galonów :wink:

Podepnij kompa bo tak mozemy sobie gdybac :whistling:

Opublikowano

65 litrów

63 litrów Facelift

Opublikowano

Ja mam podobnie . co prawda w a4 b6 ale tez mi pokazuje za duzo . nie o tyle ale tez uważam ze trochę za dużo . na fisie pokazuje mi np ze w trasie pali 7,2 a w rzeczywistości spalił 5,6 . wiem bo tankuje zawsze do pełna i sprawdzałem to juz nie raz . po prostu fis mi przekłamuje . wcześniej miałem passata b5 i tam fis wyliczał to idealnie co do dziesiątych litra .

jestem również zainteresowany tym tematem . moze faktycznie jakas adaptacje fisa trzeba zrobic ?

Opublikowano
Ja mam podobnie . co prawda w a4 b6 ale tez mi pokazuje za duzo . nie o tyle ale tez uważam ze trochę za dużo . na fisie pokazuje mi np ze w trasie pali 7,2 a w rzeczywistości spalił 5,6 . wiem bo tankuje zawsze do pełna i sprawdzałem to juz nie raz . po prostu fis mi przekłamuje . wcześniej miałem passata b5 i tam fis wyliczał to idealnie co do dziesiątych litra .

jestem również zainteresowany tym tematem . moze faktycznie jakas adaptacje fisa trzeba zrobic ?

Kolego w b6 jest sprawa bardzo prosta , vagiem w zegarach przestawia się procentowo adaptacje, wynik masz odrazu na fisie. Nie pamiętam grupy.

Opublikowano

no własnie . moze ktos podrzucic jakis link albo ktos kto to robił napisze co i jak ?

Opublikowano

Kanał dopasowania 3:

I Korekta zużycia

85 - 115% (w etapach co 5%)

Korekta: 85% 90% 95% 100% 105% 110% 115%

Wartość w kanale: 85 90 95 100 105 110 115

Opublikowano

65 litrów

63 litrów Facelift

Tez mnie to zdziwiło :wink: tu podaja ze 70 l

AUDI A4 B8 2.0 TDI 143KM dane techniczne samochodów. Moc. Pojemność zbiornika paliwa. Zużycie paliwa.

w VCDS rzeczywiscie pokazuje do oski jest 65l a QUATTRO 64 l .

Opublikowano

Witajcie , mi do baku więcej nie wchodzi jak 60L gdzie na fisie pokazuje zasięg jeszcze 40km , "60l" mówie pod sam korek nie do wystrzału dystrybutora .. I jak mówiłem wcześniej auto pokazuje za duże spalanie..Teraz gdy zrobiło się troche cieplej to pokazuje na 100km od 11L DO 13,14l :kwasny::kwasny: TO I TAK ZA DUŻO , Ostatnio zatankowałem 55L i zrobiłem 810km .. większość trasa i ogólnie mam ciężką noge.. Co powiecie ?? Rzeczywiste spalanie dużo różni się od tego z fisa.

---------- Post dopisany 26-03-2014 at 10:00 ---------- Poprzedni post napisany 22-03-2014 at 11:38 ----------

Średnie spalanie na 1400km - 14,7L :kwasny::kwasny:

---------- Post dopisany at 10:02 ---------- Poprzedni post napisany at 10:00 ----------

dodam że to średnie 14,7L to jest według FISA

Opublikowano

A faktycznie ile pali ???

Opublikowano

na 55L 810km = 6,9L dobrze mówie ?

---------- Post dopisany 01-04-2014 at 13:01 ---------- Poprzedni post napisany 28-03-2014 at 10:04 ----------

Jest ktoś z łódzkiego czy śląskiego co umie zrobić kalibracje czy adaptacje fisa w b8 ??

---------- Post dopisany 05-04-2014 at 12:47 ---------- Poprzedni post napisany 01-04-2014 at 13:01 ----------

ostatnio na 58L zrobiłem 870km . W dalszym ciągu szukam człowieka do kalibracji-adaptacji fisa..

Opublikowano

Dobrze mówisz bo mnoży się spalone litry paliwa razy 100 i dzieli się przez przejechane kilometry więc masz :

55lx100/810km = średnie spalanie 6,79 L/100km

Opublikowano

Temat z fisem i dużym spalaniem UWAŻAM ZA ZAKOŃCZONY ! ! opanowałem wczoraj sam , wystarczyło zmienić w mmi w jednostkach miary - zużycie z km/ltr na "ltr/100km" i teraz pokazuje normalne spalanie , w końcu :banan::banan:

• Pomoc techniczna 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...