Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Budowa układu wydechowego w Audi A4 B6/B7 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Tomasz_Stunt napisał:

U mnie 1.8T Quattro 

To jak z Dp i bez środkowego jest głośno, w sumie w mojej okolicy Dp to zapomnij a chcę trochę wydech przerobić , to mam taki pomysł i chciał bym poznać opinie na mój pomysł, wywalił bym środkowy wydech, wyłączył bym 2 sondę u tunera, i zamiast Dp dał bym sportowy kat np AWG to co mam zrobić z 1 sondą, w kacie nie ma otworu na nią, gdzie musiał bym wspawać gniazdo sondy, przed , na środku czy za katem, a może ja tez wyłączyć ? wydechu końcowe zostały by serii i taki wydech miał by pracować przy 200km z LPG, miało by to jakiś sens czekam  na odpowiedz :)

Ile decybeli masz teraz ?  Sportowym katem ,nie wytlumisz ,praktycznie nic układu... będzie to różnica na poziomie mąż 1 Db.

Opublikowano
23 minuty temu, bartez80 napisał:

Ile decybeli masz teraz ?  Sportowym katem ,nie wytłumisz ,praktycznie nic układu... będzie to różnica na poziomie mąż 1 Db.

O decybele mi nie chodzi tak jak o emisje spalin, już 1 razy dowód mało nie zabrany i problem na przeglądzie jak pod maskę zajrzał diagnosta, w chwili obecnej wróciłem już do full serii bo przegląd się zbliża, ale też będzie czip tuning w lato i coś muszę wymyślić   z tym wydechem  tak żeby przegląd był ok i wybiło 200 koni, i dlatego podjąłem decyzję o sportowym katalizatorze, tylko nie wiem  co mam z sondą zrobić tego chciał bym się dowiedzieć, bo jedną tuner wyłączy a co z drugą gdzie ja wpakować za katem przed katem ?  

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz_Stunt napisał:

O decybele mi nie chodzi tak jak o emisje spalin, już 1 razy dowód mało nie zabrany i problem na przeglądzie jak pod maskę zajrzał diagnosta, w chwili obecnej wróciłem już do full serii bo przegląd się zbliża, ale też będzie czip tuning w lato i coś muszę wymyślić   z tym wydechem  tak żeby przegląd był ok i wybiło 200 koni, i dlatego podjąłem decyzję o sportowym katalizatorze, tylko nie wiem  co mam z sondą zrobić tego chciał bym się dowiedzieć, bo jedną tuner wyłączy a co z drugą gdzie ja wpakować za katem przed katem ?  

Sonda przed katem musi zostać, ta za katem ,może być wyłączona...

Opublikowano
W dniu 27.01.2019 o 18:40, Tomasz_Stunt napisał:

Taki problem w Garwolinie z tym jest?

W Lublinie nie ma żadnego, czy kat jest czy go nie ma to bez różnicy. Tak samo emisji spalin nie robią.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie jakie polecacie koncowe tlumiki? Te wm da rade czy faktycznie to rdzewieje I warto zalozyc cos innego ? Do tej kwoty co wm cos ew by bylo?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, a coś takiego? https://allegro.pl/oferta/elektroniczna-przepustnica-wydechu-2-5-cala-63mm-7220027680?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Części+samochodowe&gclid=CjwKCAjwvuzkBRAhEiwA9E3FUpyfXNqKNw5-U8nO9FwsLNziptZ6oB2oiRb8miMVaI9UbaVG0xISYRoChaUQAvD_BwE

Wiocha? bo w sumie za***ista sprawa zamiast wycinania końcowych.Jak na trasie przeszkadza to zamykamy i ogień, a tam to fajne brzmienie jakby nie było końcowych. W sumie w quattro utrudnienie na dwóch wydechach, ale tak to całkiem fajny bajer chyba. Próbował ktoś?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam całą grupe na wstępie poczytałem trochę wpisów na temat budowy wydechu i teraz pytanie do was poskładałem wszystko sobie w całość czyli zaczynając od kierunku turba wejdzie DP z wyjściem na 2,75 ---> środkowy albo trójnik y pipie i dwie puchy z firmy TURBO WORKS lub zastanawiam się nad opcją tłumikiem eliptycznym firmy RM Motors ---> i na końcu aktualnie mam same końcówki bez tłumika końcowego i dylemat czy wstawiać jakieś końcowe puszki ??? jak grupa to widzi :D ?

srodkowy.png

tlumik elipsa.png

Opublikowano

W dniu 9.05.2019 o 01:03, MarceW1806 napisał:

...zastanawiam się nad opcją tłumikiem eliptycznym firmy RM Motors...

w u mnie "rm" puściły spawy ,ale miałobyć w miarę tanie rozwiązanie więc...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie zakupu do a4 b7 1.8 Q avant który układ wydechowy wybrać ? http://baq-garage.pl/produkt/uklad-wydechowy-audi-a4-b6-b7-01-07-18t/ czy http://wydechowe.pl/index.php?route=product/product&path=166_165_223_1902_1053&product_id=2033 czy polecacie jeszcze inny ?

Opublikowano

Oba beda dobre wg mnie, w BAQ mozesz sobie dopasowac do wlasnych potrzeb (emisja spalin, klapy itd.) w Milteku chyba idzie gotowy (nie jestem pewien). Ja wybralem firme MGM motorsport, zajrzyj na ich stronke lub zadzwon i dopytaj o ceny itd. Jak dla mojej B7 krzykneli 600zl taniej niz BAQ.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wklejam dwa filmiki, z mo8ch ostatnich ,prac ,obydwa wydechy do 1,8 t ,lecz ekstremalnie różne, jeden głośny i nie spełniający norm emisji ,a drugi taki grzeczny:) 

EDIT: z telefonu za Boga nie mogę wstawić filmu ,zapodam w innym terminie :)

Edytowane przez bartez80

Opublikowano

Tłumik środkowy do 1,8T  w wersji quattro .....

20190712_164537.jpg

Opublikowano

@bartez80

twojej produkcji...na sprzedaż?

możesz wrzucić więcej fotek + cennik?

Opublikowano
31 minut temu, _małyTM_ napisał:

@bartez80

twojej produkcji...na sprzedaż?

możesz wrzucić więcej fotek + cennik?

Zapodałem fotkę , jak jabuduje zawsze, tłumik środkowy do 1,8t w quattro ,żeby ludzie sobie mogli podejrzeć.   A czy na sprzedaż... Tak sprzedaje takie ,od czasu do czasu ,większej ilości fotek nie mam ,bo po prostu, brakuje mi najzwyczajniej czasu i tak siedzę całe dnie w warsztacie :)  

Edytowane przez bartez80

Opublikowano
W dniu 9.05.2019 o 01:03, MarceW1806 napisał:

Witam całą grupe na wstępie poczytałem trochę wpisów na temat budowy wydechu i teraz pytanie do was poskładałem wszystko sobie w całość czyli zaczynając od kierunku turba wejdzie DP z wyjściem na 2,75 ---> środkowy albo trójnik y pipie i dwie puchy z firmy TURBO WORKS lub zastanawiam się nad opcją tłumikiem eliptycznym firmy RM Motors ---> i na końcu aktualnie mam same końcówki bez tłumika końcowego i dylemat czy wstawiać jakieś końcowe puszki ??? jak grupa to widzi :D ?

srodkowy.png

tlumik elipsa.png

Środkowy ,buduj sobie z oddzielnych okragłych tlumikow ,na przyklad z tych co wkleiles wyżej ,bo taka elipsa ,bedzie siedziała strasznie nosko ,w przypadku napędu quattro i będziesz często  czepiał tym tlumikiem. Na tył polecam dać jakieś tłumiki, bo głowa będzie bolała..

Edytowane przez bartez80

Opublikowano

Witajcie,

Dorzucę własne dwa grosze Na bazie wlasnych doświadczeń z budową wydechu w A4 B7 2.0 TFSI Quattro. 

Jeśli układ ma być na tłumikach przelotowych sugeruje min. 3 sztuki.

Np. walec środek i dwa końcowe.

Robiłyśmy custom na długim DP 3" praktycznie do środkowego tłumika.

Po środkowym układ ma 2,5".

Zastosowalismy tłumiki RM Motors. 

Brzmienie wyszło b.rasowe ale nie wyobrażam sobie jazdy z mniejsza ilością tłumików przelotowych.  Głośność jest do przyjecia. Między ok. 4-5 tys.obr. jest głośniej w trasie ale do wyrzymania. Oczywiście  doznania akustyczne to bardzo indywidualna sprawa.

Także 3 przelótowki lub ewentualnie 4,

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć! Przeczytałem dosłownie cały temat i mnóstwo innych na innych forach.

Ostatnio wpadł u mnie wydech przelotowy. DP 2,75" rura dalej 2,75" do środkowego Turboworksa *Y pipe w środku tłumika) dużego eliptycznego 1/2,

z turboworksa wychodzi 2x2,5" do końcowych turboworksów z nierdzewki zakończonych 100mm końcówkami (były już razem z tłumikami).

Dźwięk, jest super, na prawdę rasowy.

Ale.... problem mam w zakresie 2800 - 3500 obr. przy wciśnietym na maxa gazie na biegach 4,5,6 - jest meeega buczenie basowe w aucie które zagłusza nawet bass z radia.

Powyżej  3500 obr.  jest znowu super fajny rasowy dźwięk i taki w sam raz jeśli chodzi o głośność.

Pytanie jak wyelminować to buczenie?

Z tego co się naczytałem i zauważyłem, zazwyczaj problemów z buczeniem nie mają ludzie którzy mają środkowy na pojedyńczej rurze wlotowej i wylotowej, a potem dopiero Y pipe i końcowe.

Czy ktoś może potwierdzić moją teorię lub ma rozwiązanie na to buczenie przy 3000-3500 obr?

Pozdro!

Opublikowano

Taki problem pojawił się już w tym wątku i było też opisane rozwiązanie. ...

Opublikowano

Przeczytałem cały wątek.... i nie widziałem jednoznaczego rozwiązania i potwierdzenia że to i to pomogło, przy takim i takim przypadku.... 

Może przeoczyłem albo nie widzę, jeśli mógłbyś podać chociaż na której stronie szukać byłoby fajnie.... bo po raz drugi przekopywać się 12 stron trochę słabo....

Opublikowano

Strona 9 , posty użytkownika bongod

Był problem, rozwiązał go dopiero montaż tłumika na przedniej rurze przed ypipe, i po jednym tlumiku przelotowym za Ypipem przed koncowymi.