Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zamiana z 16" na 17-18"?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Mam obecnie obnizone zawieszenie i opony 205/55/16. Zastanawiam sie nad wymiana felg z oponami na 17 albo nawet 18". Czy przy obnizonym zawieszeniu bedzie to mozliwe? Jesli tak, to jaki profil brac?

Opublikowano

A czemu miało by być niemożliwe ?

Napisz jakie masz teraz zawieszenie.

1BE czy jeszcze niżej ?

Będzie łatwiej podpowiedzieć.

Opublikowano

Sprawdź co masz we wlepce.

Jeśli masz fabrycznie obniżone powinieneś mieć kod 1BE albo 1BV.

Standardowa wysokość to 1BA.

Opublikowano

mozesz sprobowac profil 50 przy 17" na 215/50/17 nie ma duzo gorszego kompofru jak na 16"

Opublikowano

na poczatku niech sprawdzi jaki ma zawias... ja przy 1BE w a4 mam 235/45/17 i jest ok duzej roznicy niz 205/55/16 nie ma

Opublikowano

Wlepka jest w książce serwisowej jeśli posiadasz.. Również powinna być we wnęce na koło zapasowe, ostatecznie szukaj pod siedziskiem tylnej kanapy

---------- Post dopisany at 17:39 ---------- Poprzedni post napisany at 17:36 ----------

jak już znajdziesz wlepkę to oznaczenie zawieszenia masz tu gdzie na czerwono zaznaczone na zdjęciu

Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://www.bye-clan.neostrada.pl/A4K/storyline/verzaw.JPG

Opublikowano

U mnie siedzi zawiecha 1BV, opona 235/45/17 i jest dość twardo, tak jak lubie.

Opublikowano

No to masz -20mm w porównaniu do standardowego :good:

Jak już się zdecydujesz na wielkość felgi to odpalasz kalkulator i dobierasz szer/profil, aby obwód nowej opony mieścił się w tolerancji +1,5% a -2% w stosunku do rozmiaru z jakim wyjechałeś z fabryki i ogień :wink:

Zamienniki opon

Opublikowano

W ogłoszeniu napisane jest 5x112 więc rozstaw śrub pasuje do audi.

Opublikowano

Offset czyli ET45 dla szer 7J moglby byc mniejszy. Ori maja ET 38 lub 42 mm dla B6, ale tragedii nie będzie.

Opublikowano

A ma ktos z was 18"? Mam mozliwosc kupic w miare tanio, ale zastanawiam sie nad praktycznoscia 18nastek na polskich drogach.

Opublikowano
Offset czyli ET45 dla szer 7J moglby byc mniejszy. Ori maja ET 38 lub 42 mm dla B6, ale tragedii nie będzie.

tylko jak ma jazma od slina to moga nie wejsc na piaste bez dystansow

---------- Post dopisany at 14:10 ---------- Poprzedni post napisany at 14:09 ----------

A ma ktos z was 18"? Mam mozliwosc kupic w miare tanio, ale zastanawiam sie nad praktycznoscia 18nastek na polskich drogach.

ja jezdze na 18 w a6 i jest ok profil 40 trzeba troche uwazac ale da rade, w a4 mam 17 z profilem 45 i wiekszych nie zaloze

Opublikowano

18" bierz z opona 225/40, ET niby w granicach 35-45 ale optymalnie do wygladu to chyba 35-40.

Opublikowano

wrzuć jakieś foto jak to zawieszenie się prezentuje na samochodzie...

jak dla mnie...chcesz by samochód wyglądał to minimum 18'' ja po zimie taką wrzuciłem i nie żałuje choć na gwincie codziennie:decayed: 205/40 i daje rade:wink: pewnie u Ciebie będzie wygodniej jak to 1BE.

Opublikowano

mnóstwo B6-tek jeździ po polskich drogach na 18"-tkach, a nawet 19"-tkach.....

umiesz jeździć samochodem uważnie i z rozwagą? czy poprostu samochód to dla ciebie rzecz która ma cię przewoźić z punktu A do punktu B?