tolek85 Opublikowano 9 Maja 2014 Opublikowano 9 Maja 2014 Siema, Mam nalatane 250 tyś i przyszedł okres wymiany rozrządu. Zakupiłem zestaw ori, składający się z paska, rolki prowadzącej i rolki napinającej (plus śruba w zestawie). Czy do tego dokupić jeszcze napinacz rolki? I czy przy wymianie, jak już będę miał rozgrzebane auto, to czy przy tym przebiegu coś jeszcze wymienić? Dodatkowo zakupiłem zestaw filtrów i świeży olej. Silnik AVF Mechanicznie na silnikach się kompletnie nie znam, dlatego proszę o sugestię, czy coś jeszcze wymieniać, czy czasem nie przekombinuję…
kkam Opublikowano 9 Maja 2014 Opublikowano 9 Maja 2014 Przy okazji sprawdz w jakim stanie jest sprzegielko na alaternatorze i wiskoza. Z jakiego rocznika masz auto, jezeli 2001-2002 to jeszcze warto wymienic napinacz hydrauliczny.(powyzej 2002 juz nie bylo tego napinacza.) Dodatkowo wymien tez pasek osprzetu. Jezeli chcesz robic kompleksowy przeglad to warto sprawdzic szczelnosc ic i przewodow podcisnienia - do rozrzadu trzeba rozebrac zderzak, wiec warto sprawdzic tez inne elementy do ktorych bedzie latwy dostep
tolek85 Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Opublikowano 9 Maja 2014 Dzięki za odpowiedź. Mam AVF z rocznika 2002, więc będę szukał również tego napinacza. Pytanie laika, czy ten napinacz = tłumik drgań? Jest on również tak nazywany, czy to coś innego jest? Alternator dwa lata temu mi się rozleciał i robiłem go kompleksowo łącznie ze sprzęgiełkiem.
A4 FAN Opublikowano 9 Maja 2014 Opublikowano 9 Maja 2014 tolek85 gdzie kupiłes ten ori zestawik? w ASO?
tolek85 Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Opublikowano 9 Maja 2014 zestaw został kupiony przez mojego znajomego. Jest ori, ale nie mogę rozpowszechniać części dalej. ---------- Post dopisany at 13:40 ---------- Poprzedni post napisany at 13:31 ---------- ---------- Post dopisany at 13:41 ---------- Poprzedni post napisany at 13:40 ---------- ---------- Post dopisany at 13:42 ---------- Poprzedni post napisany at 13:41 ----------
brodzitsu Opublikowano 9 Maja 2014 Opublikowano 9 Maja 2014 Dzięki za odpowiedź.Mam AVF z rocznika 2002, więc będę szukał również tego napinacza. Pytanie laika, czy ten napinacz = tłumik drgań? Jest on również tak nazywany, czy to coś innego jest? Alternator dwa lata temu mi się rozleciał i robiłem go kompleksowo łącznie ze sprzęgiełkiem. tak napinacz hydrauliczny rozrządu = tłumik drgań często tak powszechnie nazywany po zdięciu zderzaka (konieczne przy wymianie rozrządu w avf) nie zapomnij też o sprawdzeniu wszystkich rolek (obracając je poprostu) czy któraś nie pada (chrobocze, rzęzi) od paska wielokrokowego=paska osprzętu=paska klinowego i wymianie tegoż paska jeżeli już śmiga długo
gar.bik Opublikowano 9 Maja 2014 Opublikowano 9 Maja 2014 a pompę cieczy masz w zestawie? bo też raczej do wymiany.
Someonik Opublikowano 9 Maja 2014 Opublikowano 9 Maja 2014 na zdjęciu jest ruville ---------- Post dopisany at 17:54 ---------- Poprzedni post napisany at 17:53 ---------- tolek85 gdzie kupiłes ten ori zestawik? w ASO? zapytaj H4mm3R wiem że ma ori
majkel20 Opublikowano 29 Maja 2014 Opublikowano 29 Maja 2014 Koledzy, niedługo też mnie czeka wymiana rozrządu, więc powoli zaczynam się interesować, co bym potrzebował. U mnie raczej nie ma napinacza hydraulicznego, więc jeden problem z głowy. Chciałbym powymieniać to co by trzeba było. Na pewno pasek rozrządu, rolkę napinająca, prowadzącą, pompę wody, paski Klimy i alternatora, płyn chłodniczy i raczej sprzęgło alternatora też mam do wymiany, bo lekko mi drga napinacz paska. Czy jak już będę miał rozebrany samochód, to warto wymieniać uchwyt z rolką napinającą klimy oraz napinacz paska alternatora z tłumikiem drgań? Czy raczej jest to zbędne? (same części to ok. 500zł) czy da się to jakoś rozdzielić i kupić same rolki? Co jeszcze powymieniać?
POWER-KRIS Opublikowano 29 Maja 2014 Opublikowano 29 Maja 2014 Jak zdemontujesz to pokrecisz i będziesz wiedział w jakim stanie. A wtedy zdecydujesz. Zmień przy okazji płyn G12 i olej. Ewentualnie płyn wspomagania. Zobacz w jakim stanie łożyska alternatora i szczotki. Możesz przy okazji wywalić uszczelniacz na wale. Zdjąć mise i umyć ssak pompy i mise. Kupa syfu nie do ruszenia przy zwykłej wymianie oleju.
majkel20 Opublikowano 30 Maja 2014 Opublikowano 30 Maja 2014 No tak, tylko chciałbym miec wszystko już zakupione, a nie potem latać po sklepach i szukać potrzebnych części...
dzik Opublikowano 30 Maja 2014 Opublikowano 30 Maja 2014 Michał daj to mechanikowi do diagnozy przed robotą, będziesz wiedział na czym stoisz. W 2003 nie masz na 100% napinacza hydraulicznego także tutaj przynajmniej problem z głowy. Napinacz paska PK możesz w razie potrzeby wymienić albo rolkę albo amorek. Oszczędza wiele to zł.
majkel20 Opublikowano 30 Maja 2014 Opublikowano 30 Maja 2014 Jeśli da się kupić same rolki do napinacza klimy i alternatora to spoko, zawsze to można wymienić, znacie numery może tego?
Rekomendowane odpowiedzi