BlueArrow91 Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 Ok. Poczytałem i wiem, że bezpiecznik od elektryki ma swoje miejsce. Pytanie: Czy jak nie miałem elektryki do tej pory, to będę mieć to gniazdo czy musiałbym je dokładać? I czy musi być koniecznie bezpiecznik termiczny, czy mogę zastosować zwykły?
Langista Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 Będziesz musiał dokładać, pod kierownicą będą puste gniazda. Czy termiczne to trzeba by zapytać kogoś, kto w elsie jest w stanie to sprawdzić.
BlueArrow91 Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 Ok. Rozumiem, a te gniazda w których mógłbym osadzić bezpiecznik można gdzieś dostać, czy jakieś inne uniwersalne będą pasować? Jest możliwość pokazania jak dokładnie to wygląda? I jeszcze jedno: czy można pominąć całkowicie fabryczne gniazdo bezpiecznika i po prostu gdzieś na kablu go wpiąć i będzie cacy?
afroo. Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 5 minut temu, BlueArrow91 napisał: Ok. Rozumiem, a te gniazda w których mógłbym osadzić bezpiecznik można gdzieś dostać, czy jakieś inne uniwersalne będą pasować? Jest możliwość pokazania jak dokładnie to wygląda? I jeszcze jedno: czy można pominąć całkowicie fabryczne gniazdo bezpiecznika i po prostu gdzieś na kablu go wpiąć i będzie cacy? Można gdziekolwiek w dostępnym miejscu na przewodzie zasilającym. Bezpiecznik termiczny w obudowie pod kierownicą to zwyczajnie opcja, jaka wychodziła z fabryki bez sztukowania i jest to schludne i wygodne w montażu. Bezpiecznik z obudową, który pasuje w fabryczne miejsce wygląda tak:
BlueArrow91 Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 Ten bezpiecznik ma takie same wymiary i nóżki jak zwykły płytkowy?
afroo. Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 13 minut temu, BlueArrow91 napisał: jak dokładnie to wygląda?
Langista Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) 5 godzin temu, BlueArrow91 napisał: Ten bezpiecznik ma takie same wymiary i nóżki jak zwykły płytkowy? Nie, to zupełnie inny bezpiecznik. Nowe są mega drogie, używki tanioszka, a nie słyszałem jeszcze żeby taki bezpiecznik się wypalił, także używki jak najbardziej można brać, zepsuty bezpiecznik powinien być spuchnięty (jak bateria). Edytowane 3 Listopada 2020 przez Langista
BlueArrow91 Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 Chodzi mi tylko o to, czy do gniazda (takiego jak na 1 stronie tego tematu) wepnę taki bezpiecznik termiczny, czy muszę mieć jakieś inne specjalne gniazdo Zamówiłem ori bezpiecznik już (chyba z Passata, ale numer ten sam) i się zastanawiam jak go najlepiej wpiąć w instalację. Zdecydowałem się, że podepnę kabel oczkiem do głównego plusa, kawałek dalej wepnę bezpiecznik (w gniazdo standardowe dla bezpiecznika jeśli tak się da), poprowadzę do fotela kierowcy i stamtąd jakoś przerzucę plusa do pasażera Jeśli coś jest błędnego w moim planie, to proszę o sprostowanie.
Langista Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 Źle. Trzeba było kupić używkę razem z kostką pod kierownicę za 20-40 zł. Ma iść jeden plus do bezpiecznika i wychodzić z niego mają dwa na jeden i drugi fotel.
BlueArrow91 Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 Był sam bezpiecznik na sprzedaż No i nie chodzi mi o to, że wepnę się tym bezpiecznikiem do skrzynki w aucie. Chodzi mi o to, że podepnę się do głównego plusa, kawałek dalej przetnę kabel i wstawię tam gniazdo hermetyczne na bezpiecznik i do niego wepnę ten co kupiłem i z tego gniazda rozdzielę na dwa kable.
Langista Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 Nie wiem czy znajdziesz takie, w które to przypasuje ale może akurat.
BlueArrow91 Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 Godzinę temu, Langista napisał: Nie wiem czy znajdziesz takie, w które to przypasuje ale może akurat. A czy wie Pan może jaki kod ma to ori gniazdo? Żebym w razie czego wiedział co szukać
MaTeo85 Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 ori gniazdo bezpiecznika od foteli regulowanych elektrycznie ma numer 4A0937530 - kolor czarny cena w ASO 22 zł (bez pinów) dla foteli z elektryką lędźwi 4B0937530 - kolor kremowy - cena w ASO 22 zł (bez pinów) oba mocowania dostępne w polsce w każdym ASO na zamówienie, oba są takie same, różnią się kolorem i może miejscem montażu (ale nie wydaje mi się, są jeszcze takie koloru zielonego i niebieskiego) albo szukaj na alledrogo gniazda z bezpiecznikiem
BlueArrow91 Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 (edytowane) Ok, dziękuje za informacje. Zamówiłem zieloną, bo miała dwa kable wychodzące z gniazda Z ciekawości: do czego jest zielona wtyczka, a do czego niebieska? Bo czarna i kremowa to już wiem Edytowane 6 Listopada 2020 przez BlueArrow91
BlueArrow91 Opublikowano 8 Listopada 2020 Opublikowano 8 Listopada 2020 Fotele zainstalowane i wszystko działa. Jednak w nowych fotelach po stronie pasażera brakuje maty zajętości oraz czujnika zapięcia pasów. Nie chcę rozbierać nowych foteli, żeby dołożyć matę że starego fotela. Chcę zakodować system tak, żeby poduszka w fotelu pasażera była cały czas aktywna. Którą opcję w VCDS w kodowaniu Airbag trzeba wybrać, żeby było tak jak chcę? Wiem, że 4 wartość w kodowaniu, ale nie wiem która opcja będzie właściwa. Proszę o pomoc
Gruby88 Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 Jestem w trakcie przekładki foteli na elektryka z ledzwiami I grzaniem. Ma ktoś chwilę czasu powiedzieć mi co I jak?? Najlepiej przez telefon
afroo. Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 8 minut temu, Gruby88 napisał: Jestem w trakcie przekładki foteli na elektryka z ledzwiami I grzaniem. Ma ktoś chwilę czasu powiedzieć mi co I jak?? Najlepiej przez telefon Pierwsza strona tego tematu.
bosniak_sg Opublikowano 31 Stycznia 2021 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Mam pytanie może to już było gdzieś tu wyjaśniane ale przeoczyłem. Mama zwykłe fotele full, w sensie elektryka z pamięciami, grzanie pompowanie. Chciałbym je wymienić na takie jak S line (nie musi być znaczka), czy mogę wymienić same poduszki bo stelaż jest ten sam czy musze wymienic całe fotele ze stelażem? Dlaczego pytam, bo prędzej kupie S line manualne niż elektryczne.
marpel Opublikowano 21 Lutego 2021 Opublikowano 21 Lutego 2021 Przeczytałem ten temat, uff. Upatrzyłem sobie fotele typu S-line , bo mam zwykłe. Obecnie kostka żółta 3 - przewodowa od poduszek, gniazdko czerwone z jednym pinem na którym jest masa nie wykorzystane oraz gniazdko zielone z pinami nie podłączonymi. Czy jak doprowadzę (+) gdzieś z pod kierownicy, nie wiem jeszcze dokładnie skąd, jak ktoś tu pisał a wezmę (-) z tej zielonej kostki w podłodze, to będzie działac lędźwia? Pozdrawiam
rudy86 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Obecnie zwykle fotele z pogrzewaniem. Trafil sie komplet calej elektryki z pamięcią. Nie bardzo mi na niej zalezy. Chodzi zeby poprostu chodzilo ustawianie. Jak podlacze zasilanie i mase pod fotelem to bedzie chodzic regulacja, czy w tym przypadku musi byc wszystko podlaczone i dopisane zeby ruszyl fotel?
Rekomendowane odpowiedzi