Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Auto Detailing - Krótkie pytanie - krótka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chcę zrobić polerkę auta, bo lakier już płacze, tysiące mini rys

polecacie jakiegoś magika z Wrocławia?

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 279,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Max Protect Ultimate Nano Coat v2 30ml

ewentualnie

CAR PRO CQUARTZ UK EDITION new 2014 + RELOAD 100ML

Dodo nie miałem w rękach więc ciężko powiedzieć

Dzięki , wypróbuje .

Opublikowano

Przed fusso coat robimy clenaerem czy wystarczy ipa?

Opublikowano

wystarczy odtłuszczenie

Opublikowano

Do aplikacji politury i wosku nada się taki sam aplikator czyli typowa gąbka? Ogólnie nakładanie wosku i politury różni się jakoś szczególnie czy też najpierw aplikatorem koliste ruchy a potem szmatką z mikrofibry spolerować?

Opublikowano

Do aplikacji politury i wosku nada się taki sam aplikator czyli typowa gąbka? Ogólnie nakładanie wosku i politury różni się jakoś szczególnie czy też najpierw aplikatorem koliste ruchy a potem szmatką z mikrofibry spolerować?

Wosk się nakłada ruchami w linii prostej, polerujesz dopiero kolistymi ruchami.

Opublikowano

Witam

Gdzie mogę się zaopatrzyć w wosk zymol carbon ?Na alledrogo nie ma i na innych sklepach też .

Opublikowano

Wosk się nakłada ruchami w linii prostej, polerujesz dopiero kolistymi ruchami.

W ogóle nie powinno wykonywać się kolistych ruchów na lakierze!

Opublikowano

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem...

Opublikowano

Dlaczego? Przecież ruchy w liniach prostych są "bezpieczniejsze" niż koliste

Opublikowano

Z jakiego powodu?

Opublikowano

Bo w przypadku ewentualnego dostania się "ciała obcego" pod fibrę i porysowania lakieru łatwiej jest usunąć zarysowanie proste niż koliste. Z resztą ja tam preferuję proste ruchy czy to przy myciu czy przy woskowaniu i dobrze mi z tym bo nie cierpię swirli :decayed:

Opublikowano

Majstry mala czy duza gabka lepiej polerowac reflektory? Do lamp wystarczy sredniej mocy pasta? :huh:

Opublikowano

Widzisz i to jest teoria lansowana od lat podobnie jak zestaw "idealny" czyli cleaner Dodo Juice Lime Prime i wosk Collinite 476 - to coś jak plotka - nie wiadomo w sumie dlaczego ale ma ogromną siłę. Z resztą takich przykładów mogę mnożyć wiele, ale wracając do tematu. Nie ma dużej niepoprawności w ruchach prostych czy wzdłużnych na lakierze. Oczywiście priorytetowa sprawa to kwestia pilnowania czystości czyli "obcych ciał" między lakierem a rzeczą którą pracujemy.

Ze swirlsami jest podobnie jak z wodą - wrzucam patyk a wychodzą kółka ;)

Woskując lepiej jest to robić ruchami okrężnymi (pomijam kwestię, że powinno to być robione powoli i delikatnie wręcz z celebracją - poza zabezpieczeniem dla mnie jest to pewnego rodzaju rytuał - tak, tak "stan wyższej pier......" obyście nigdy na niego nie weszli :) )

Poza woskiem jaki jest na padzie, nakładając ruchami kolistymi zawsze częściowo wjeżdżam na fragment już nawoskowany - pozwala to lepiej rozprowadzić wosk i uniknąć dzięki większemu poślizgowi przykrych skutków w postaci mikrozadrapań - podobnie rzecz się ma z myciem czy nakładaniem cleanera.

Kolejna sprawa rodzaj cleanerów i zestawionych wosków z nimi w parze. Większość cleanerów na rynku nie jest czystym cleanerem z zasady - czyli pozostawia coś po sobie. Dla wosków naturalnych i w pewnym stopniu hybrydowych nie ma to większego znaczenia z punktu widzenia trwałości zabezpieczenia, ale dla wosków syntetycznych ma i to istotne. Oczywiście jest to zasada bardzo ogólna, która nie zawsze ma zastosowanie - jak z każdej reguły są wyjątki.

Przed woskowaniem używamy cleanera - zawsze. Warto dodać po raz kolejny IPA TO NIE CLEANER i w żaden sposób go nie zastąpi.

Woski typy Colli 476 lubią jałowy lakier, a jałowy znaczy czysty, wytrawiony. Tak więc najpierw cleaner nawet sławetny DJLM, potem oczyszczenie lakieru z jego pozostałości np. przy pomocy IPA i to kilkukrotnie i dopiero na tak przygotowany lakier kładziemy Colli 476 czy inny wosk tego rodzaju.

Dla zobrazowania sytuacji:

W sobotę odbyło się w Lublinie rozpoczęcie sezonu motoryzacyjnego - zlot dla automaniaków. Z totalnego braku czasu auto zostało dokładnie umyte, silną chemią jako pre-wash, chemiczna dekontaminacja, deironizacja, jeszcze raz mocna aktywna piana. Później na dwa wiadra mocnym szamponem z dodatkiem APC, osuszone i nawoskowane. Zabrakło cleanera z braku czasu. Efekt - dziś po kilku dniach rewelacyjny wosk Swissvax Crystal Rock wygląda przeciętnie, a dzień po woskowaniu kroplił referencyjnie.

Animal - nie odnoszę się do Ciebie personalnie w tej wypowiedzi.

Dzielę się ze wszystkimi.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, zwłaszcza Griffe za mocne wyjaśnienie. Mam jednak kolejne pytanie. Zakładając że auto jest umyte i po glince, to w jakiej kolejności używać cleanera, politury i wosku? Domyślam sie, że wosk na końcu, a cleaner na początku, ale czy politura może być bazą pod wosk? W sklepach rożnie piszą, wiec zgłupiałem.

Opublikowano

Ogólna zasada jest taka jak piszesz. Cleaner, politura i wosk. Trzeba pamiętać, że politura ma za zadanie podkręcić lakier i może się to odbyć kosztem trwałości. Stosuje się ogólnie z woskami naturalnymi i na lakiery, które nie miały korekty.

Do cleanera pad z mikrofibry, do politury w zależności jaka może być z mikrofibry lub gąbkowy, do wosku popularne słoneczko.

Jednym z lepszych jeśli nie najlepszym jest cleaner od Zymola HDC. Jest to swoista hybryda cleanera z politura dające rewelacyjne efekty. Dzięki temu mamy wtedy dwa produkty zamiast trzech.

Opublikowano

O widzisz, bardzo Ci dziękuje za rady. To sporo wyjaśnia :-) Lakier jest niestety w średnim stanie, korekta jest w planach a póki co chce niedużym kosztem wyciągnąć z niego co sie da. Stad pomysł na politure + wosk. Spróbuje tak jak mówisz :-)

Jeszcze tak w ramach podsumowania. Nie mam pianownicy, wiec planowałem zrobić to tak: oplukanie z grubsza, mycie szamponem (rękawica z mikrofibry), osuszenie, glinka, zymol HDC tak jak mówisz i na koniec wosk. Będzie ok?

Opublikowano

Tak.

Opublikowano

Spokojnie Paweł :) Ja wyraziłem jedynie moje zdanie poparte jakimś doświadczeniem - zdaję sobie sprawę, że jest ono o wiele mniejsze od Twojego dlatego wręcz cieszę się, że zrobiłeś solidny wykład i wiele rzeczy wyjaśniłeś mi oraz innym użytkownikom - chwała Ci za to. Dla mnie konstruktywna krytyka zawsze jest mile widziana :hi: