Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B8 2.0 TFSI bierze olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Dev napisał(a):

Mam B8 2.0tfsi Q 220kM 8 bieg TIP z 8.2015r z przebiegiem 44000km jak Cie interesuje

Mógłbyś napisać więcej w PW żebym tu nie robił śmietnika? Chciałem do Ciebie napisać, ale nie widzę tej opcji (może brak w wersji mobilnej) 

Opublikowano

171k km CPMB nalatane zrobiłęm tym prawie 25 tyś km i na razie jest wszystko okej. na pewno sypie się odma i to z zegarkiem na ręku stuknęło 150k i się popsuła oraz pompa wysokiego ciśnienia przy głowicy lubi się zepsuć. a tak to lać mu można 95 E10 i jeździ tylko wydaje mi się że szybciej z baku paliwo ubywało przy E10

Opublikowano
3 godziny temu, dliwski napisał(a):

Mógłbyś napisać więcej w PW żebym tu nie robił śmietnika? Chciałem do Ciebie napisać, ale nie widzę tej opcji (może brak w wersji mobilnej) 

693 45 66 99 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, czy silniki montowane w Q5:

• CNCD 225KM wersja USA
  • CNCE 230KM wersja EU

posiadają wadę olejową?

Dzięki z odpowiedź!

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 3.07.2020 o 13:03, wampir napisał(a):
  1. Rozgrzać silnik - aby był ciepły, lecz nie gorący.

2. Wykręcić świece  

3. Zawartość pojemnika rozpylić przez rurkę po kolei w każdy cylinder (ok. 5 sek). Ja polecam minimum 10sek.

4. Wkręcić świece. Poczekać 10-20 min.
    Wykręcić świece. Przykryć otwory świec pochłaniającą tkaniną, aby wylatujący brud nie trafił na lakier. Obracać rozrusznikiem kilkanaście sekund.

5. Wmontować świece  na miejsce.

6. Uruchomić silnik i utrzymać lekko podwyższone obroty np do 2000 przez 15 min. W tym czasie resztki rozmiękczonego nagaru będą usuwane przez układ wydechowy.

Czynność powtarzasz dwa razy.

Potem zmiana oleju na Millers EE 5W40. 

kolego w jakich odstępach czasowych powtórzyć procedurę ? na te dwa razy ile trzeba kupić szt Xado Anticarbon ?

Opublikowano

Ja bym pojeździł z 500km

Bardzo istotne też to NOWA odma tylko z ASO co kilka lat. 

Nieważne, że silnik dobrze pracuje, te 3-4 stówki nikogo nie zbawi, a jest spokój. 

Opublikowano
W dniu 13.11.2025 o 13:03, wampir napisał(a):

bym pojeździł z 500km

Bardzo istotne też to NOWA odma tylko z ASO co kilka lat. 

Nieważne, że silnik dobrze pracuje, te 3-4 stówki nikogo nie zbawi, a jest spokój. 

Na odmie mam przejechane 25000km, będzie miala 3 lata, kurde nie wiem możliwe że może być coś walnięta? Widzę na niej znaki audi i producent hengst to byłaby Ori ? Wymieniał widocznie poprzedni właściciel 

Opublikowano

a ubywa olej? Jak ubywa to wymień, jeśli nie ubywa to jeszcze pojeździj z rok.

Opublikowano

O.3 litra na 1000km , po nowym roku wymieniam olej i będę rozruszal pierścienie xado anticarbonem.

Opublikowano

zacznij od odmy, ale tylko z ASO

Opublikowano
W dniu 16.11.2025 o 11:44, wampir napisał(a):

zacznij od odmy, ale tylko z ASO

ma ASO sklep profil na allegro?

Opublikowano

ma :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 6.07.2014 o 18:44, mcemsi napisał(a):

Motul 8100 5w30 , znikanie oliwki w tych silnikach to dla OOOO norma niestety , z litrową butelką albo dwoma w bagazniku trzeba jezdzic.

Nie musisz jeździć z olejem i odmą w bagażniku tylko moja procedurę zastosuj opisaną w tym dziale. 

Opublikowano
W dniu 16.04.2024 o 23:09, dliwski napisał(a):

Koledzy, co powiecie o motorze CPMB? W sieci zdania podzielone… bez wady czy z wadą?

To mój post z kwietnia 2024. W maju 2024 kupiłem finalnie inny egzemplarz, ale też z motorem CPMB. W tej chwili mam niecałe 230 tys. przebiegu. Olej Ravenol 5w40, wymiana co 7500 km, dolewać nie muszę - ubytek poniżej 0,5L przez cały okres od wymiany do wymiany. Przy wymianie robię płukankę LM i dodaję Ceratec.

Po 1,5 roku nie mogę złego słowa powiedzieć. 

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Raceman napisał(a):

tylko moja procedurę zastosuj

Mój tekst sprzed prawie 12 lat? Stawiam że już z nie ma po co , bo albo te silniki z lat 2008-2012 już są ponaprawiane albo zajechane i zezłomowane.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Aż się podzielę z wami moim przypadkiem 😂

pobór oleju zależny od jazdy 3–4 l / 1000 km,

sporadyczne wypadanie zapłonów

świst turbiny - czasami jest czasami nie ma 🤷 I tylko przy ~40-45% obciążenia

pęknięty kolektor wydechowy przy turbosprężarce,

sztanga wastegate pracuje z wyczuwalnym oporem (założony klips + odsunięta gruszka Na mocowaniu Żeby nie terkotala klapka

dodatnie korekty paliwowe:

LTFT około +7% podczas normalnej jazdy,

przy większym obciążeniu nawet +12 do +16%.

Na zimnym silniku nie zauważam nic bardzo niepokojącego poza sporadycznie nierówną pracą.

Silnik odpala normalnie.

Co zostało sprawdzone

pomiar kompresji około 10.05bar na wszystkich cylindrach (wiem, że pomiar nie był wykonany idealnie, ponieważ nie były odłączane wtryskiwacze),

wymieniony separator układu odmy (na dole) + PVC (testowałem różne konfiguracje cenowe od Chiny za 50zł przez wydrukowaną odme 3d (XD) aż po oryginalne = Niezbyt specjalnie odczuwałem różnicę.

Panowie, jestem ciekaw Waszego zdania i doświadczeń z podobnymi przypadkami.

Zakładam różne scenariusze, ale zanim podejmę decyzję o dalszych inwestycjach, chciałbym poznać, jak to wyglądało u osób, które faktycznie przeszły przez taki temat.

Nie zamierzam sprzedawać auta – chciałbym je doprowadzić do porządku i zrobić raz, a dobrze. Zastanawiam się tylko, jaka droga w praktyce okazała się u Was najbardziej rozsądna i opłacalna. Czy skończyło się na remoncie silnika, wymianie jednostki, czy może problem leżał w czymś, co początkowo wyglądało na dużo poważniejszą awarię?

Jeżeli macie podobne doświadczenia z CAEB lub innymi EA888 Gen.2, chętnie poczytam o przebiegu diagnostyki, faktycznej przyczynie i kosztach. Liczę na wymianę doświadczeń bardziej niż na stawianie diagnozy przez int ernet.