Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do Audi A4 B6/B7 1.8T?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, BeyerBrown napisał:

Teorie teoretyków :wink:

Wiem, dlatego też piszę do Was, bo wszyscy mi tu odradzają i sam jestem w "kropce". 

1 minutę temu, przem8 napisał:

Czemu się uparles na ten 5w50? Dobry 5w40 w zupełności wystarczy nawet jak katujesz auto. Wymiany max co 10tys i bedzie dobrze. Zacznij od plukanki i obowiazkowo czyszczenie smoka dla świętego spokoju. 

Nie uparłem się, po prostu przyszedł mi do głowy, ponieważ w moim poprzednim 1.8T w A3 na takim śmigałem, byłem zadowolony. A jaki polecacie w takim razie?
Ten Castrol 5W30 aż taki zły, w końcu leje go fabryka...

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 750,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Generalnie do tego silnika leja motula albo liqui moly 5w40. Ja stosuje ten drugi od kilku lat i jest gitara. Silnik generalnie nie jest zaprojektowany pod 5w50 a leja go niektórzy po to aby ograniczyć pobór oleju

Opublikowano
37 minut temu, szymon_2304 napisał:

Bo zacząłem coś czytać na temat płukanek i przez chwilę się wystraszyłem, że czasem może zaszkodzić..

Jak już napisano -teoretyzowanie bez sensu. Lałem płukanki w auta mające potężne przebiegi i masę lat na lepikach wyjeżdżone, a zlany z nich syf był marzeniem dla kogoś malującego tak płoty.

Dla mnie tylko jedno rozwiązanie od lat -bez względu czy wiem, czy nie co było lane zanim kupiłem walę płukankę i full syntetyk. 5w40 sobie upodobałem. Optymalny jak sądzę na nasze warunki.

BTW -to, że fabryka coś robi nie znaczy, że ma to służyć Tobie, czy choćby silnikowi. Ma służyć kasie, umowom między nimi i innymi firmami(np. Castrolem), oraz możliwie częstemu korzystaniu z ich usług odpłatnie.

Kasa, statystyka, populizm.

Edytowane przez pulpecik

Opublikowano
5 godzin temu, pulpecik napisał:

Jak już napisano -teoretyzowanie bez sensu. Lałem płukanki w auta mające potężne przebiegi i masę lat na lepikach wyjeżdżone, a zlany z nich syf był marzeniem dla kogoś malującego tak płoty.

Dla mnie tylko jedno rozwiązanie od lat -bez względu czy wiem, czy nie co było lane zanim kupiłem walę płukankę i full syntetyk. 5w40 sobie upodobałem. Optymalny jak sądzę na nasze warunki.

BTW -to, że fabryka coś robi nie znaczy, że ma to służyć Tobie, czy choćby silnikowi. Ma służyć kasie, umowom między nimi i innymi firmami(np. Castrolem), oraz możliwie częstemu korzystaniu z ich usług odpłatnie.

Kasa, statystyka, populizm.

Dzięki Panowie za pomoc :) w takim razie szukam warsztatu, który to ogarnie temat w okolicach Torunia :) w swojej okolicy nikomu nie ufam :facepalm: 

Postanowione... Zatem zaleję 5W40 jak radzicie.

Opublikowano
A czy Total jest w stanie przebić te parametry:

PARAMETRY

Spec Gold 5W/40

Wygląd zewnętrzny

Olej klarowny bez zawiesin i osadów

lepkość kinematyczna w temperaturze 100 oC, mm2/s

14,5

wskaźnik lepkości

170

temperatura płynięcia, oC

-44

temperatura zapłonu, oC

236

liczba zasadowa, mg KOH/g

10,4

popiół siarczanowy, %

1,2

Odparowalność wg Noack'a, % (m/m)

8

zawartość wody, %

Nie zawiera

zawartość ciał obcych, %

Nie zawiera

??
4l kosztują niecałe 60zł a producent twierdzi, że to olej na bazie w pełni syntetycznej:hi:
http://www.specol.com.pl/main/produkt/419.html
Na 99,9999% ten olej wleci przy następnej jego wymianie. Chyba, że znajdę jakieś negatywne opinie na jego temat w necie... :whistling:

Quartz 9000 energy
Temp. Przy 40 86.3 Spec gold 89.2 tutaj akurat czym mniej tym lepiej
Temp. Przy 100 14.3
Index lepkpsci. 172
Temp płyniecia -33
temp zaplonu. 230
Tbn. 8.8

Specol jesli tyle kosztuje co piszesz to chyba najlepszy cena /jakosc

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Koledzy to co zamiast motula albo LM zalac? cos co jest ogolno dostepne w sklepach

Opublikowano

Patrz wyzej

Opublikowano

Na jakiejś stronie widziałem propozycje oleju z Shell. Mogły być? w sumie tankuje tylko na shell'u wiec by mi najbardziej odpowiadał jeśli by był ok :)

Opublikowano

Shell tez jest ok

Opublikowano

Panowie "jaki olej lepszy a jaki gorszy" to są wg mnie pytania typu "o wyższości świąt Wielkiej Nocy"

- poprawne pytanie to "jak często wymieniać olej"

- poprawna odpowiedź to od... 5tkm do max 8tkm

A co będzie jak rzadziej - jak ktoś czyta po rosyjsku zobaczy http://www.2112.ru/showthread.php/23726-Фотографии-двигателей-после-использования-различных-масел

- jak ktoś nie czyta - wciąż warto obejrzeć fotki

:) pozdro

Opublikowano

Proponuję co 3tys. :hi:

Opublikowano

A co jesli ja robie rocznie ponad 30 tys? Mam zmieniac olej 4 razy w roku?

Opublikowano
50 minut temu, Labedz napisał:

A co jesli ja robie rocznie ponad 30 tys? Mam zmieniac olej 4 razy w roku?

Nie, jeździj na longlajfach i potem płacz, że nagar w silniku i coś się zatarło. Te silniki mają taką bolączkę i olej się wymienia co 10tys max, a jak lubisz cisnąć to co 8tys. Dwa 1.8t zaraz po zakupie miały u mnie zawalony smok, jeden jeździł na aralu 5w30, a drugi na mobilu 5w40 w trybie LL. Jakoś filtrów oleju nie wymyślili do tak długich interwałów...

Opublikowano

Wymieniam co 12 tys. Po za tym 95% mojej jazdy to trasa. A to jazda w miescie to powod do skrócenia interwałów wymiany oleju. Ja po kupnie zalalem plukanke. Olej byl nawet czysty.(castrol 5w30). Myslisz ze powinienem zwalic miske i przyjrzeć sie smokowi?

Opublikowano
Teraz, Labedz napisał:

Wymieniam co 12 tys. Po za tym 95% mojej jazdy to trasa. A to jazda w miescie to powod do skrócenia interwałów wymiany oleju. Ja po kupnie zalalem plukanke. Olej byl nawet czysty.(castrol 5w30). Myslisz ze powinienem zwalic miske i przyjrzeć sie smokowi?

dla pewnosci ja bym zrobił. i u siebie zrobilem. sprawdz cisnienie oleju przxy okazji

Opublikowano

I smok wymagal czyszczenia? Przy jakim przebiegu robiles?

Opublikowano
Teraz, Labedz napisał:

I smok wymagal czyszczenia? Przy jakim przebiegu robiles?

wymagał. przy 170tys.

Opublikowano

Dokładnie, warto to zrobić dla świętego spokoju, zwłaszcza jeśli samochód był sprowadzony z zagranicy. Pierwszy raz o tym problemie dowiedziałem się od handlarza w Radomiu aby co jakiś czas czyścić smoka, a na pewno od razu po zakupie. Pewnie miał jakieś nieprzyjemności, bo ktoś zatarł silnik niedługo po zakupie :P 

Opublikowano

Wlasnie wymienilem olej. Zrobie to przy nastepnej wymianie. Plukanki pewnie nic nie dadza?

Opublikowano
4 minuty temu, Labedz napisał:

Wlasnie wymienilem olej. Zrobie to przy nastepnej wymianie. Plukanki pewnie nic nie dadza?

Ja takiego szczęścia niestety nie miałem. Płukanka tego badziewia w smoku nie ruszy