TomShrek Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam! Chciałbym Wam przedstawić mój samochód. Audi A4 B8 2.0 TFSI rok produkcji:2008, 180 KM, multitronik Auto mam od roku. Samochód jest krajowy od pierwszego właściciela. Obecnie ma przejechane 120 tyś km. Przy 115 tyś rozleciała mi się skrzynia biegów (multitronik), to znaczy zaczęła szarpać. Koszt naprawy 4 tyś zł (przy okazji mogę zainteresowanym na privie polecić świetnego gościa od skrzyń automatycznych w Poznaniu). Z wyposażenia z tego co zauważyłem: - bixenon + led przód - 3 strefowa klima - kierownica wielofunkcyjna - czujnik deszczu i zmierzchu i pewnie parę innych pierdół Co na razie zrobiłem? - felgi 18 cali i opony Bridgestone Potenza 245/40 (były 16 cali, które teraz są na zimę) - dystanse H&R 20mm (na koło) tył - hamulce przód: nawiercane tarcze Zimmermann i klocki Zimmermann - znaczki s-line (gdzie się da) - sprężyny Eibach pro kit 35/30 mm - inne kratki halogenów - wkładka filtra powietrza K&N - oryginalne chromowane końcówki wydechu - zmiana siedzeń, dekorów, tapicerki boczków i paru innych pierdół na s-line (było co robić) - ledowe oświetlenie wnętrza - ledowe oświetlenie rejestracji - odmalowanie zacisków hamulcowych Plany? Tylne światła ledowe, no i na wiosnę myślę o większych felgach czyli 19 cali, tylko mam dylemat co wybrać. Interesują mnie tylko oryginały audi, chodzą mi po głowie Rotory. Mam jednak wątpliwości czy do mojego koloru auta w ogóle one pasują. Co o tym sądzicie? Myślałem nad jakimś wirusem, ale mi mechanik od skrzyń odradził przy multitroniku takie zabawy stwierdzeniem: " Jak chcesz żeby ci skrzynie rozerwało to spoko, dam ci kartę stałego klienta !", więc sobie to daruje. Co do działania samej skrzyni multitronik to dla mnie bajka, jeździ się bardzo fajnie, skoda tylko, że taka awaryjna. Mam nadzieje ze wytrzyma znowu chociaż te 100 tyś km. Pozdrawiam. Oto auto: Wnętrze: Edytowane 6 Stycznia 2015 przez TomShrek
mojeA4 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Fajne autko, brak w okolicy lewarka przycisków oznacza brak navi tak?
simplus Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Gratulacje auta A tak przy okazji… A co dokładnie Ci się podziało w tej skrzyni ? Jakie były objawy?
TomShrek Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Fajne autko, brak w okolicy lewarka przycisków oznacza brak navi tak? No niestety tak, navi nie ma. Ile bierze oleju? Nie żebyś był złośliwy .Prawie tyle co paliwa, można powiedzieć, że właściwie to mam klekotka jak Ty, bo pali olej zamiast benzyny. Tak poważnie to wciąga sporo, ale się z tym liczyłem kupując auto z tym motorem. Gratulacje auta A tak przy okazji… A co dokładnie Ci się podziało w tej skrzyni ? Jakie były objawy? Wiem, że wymienił mi ten pas, czy raczej bardziej łańcuch, jakąś jeszcze pierdołkę, ale nie pamiętam już co to było do tego coś koło 9 litrów oleju i jakieś dwa filtry. Grunt,że mam gwarancje na 2 lata bez limitu kilometrów. Objawy były takie, że auto szarpało najpierw w średnim zakresie obrotów, a po paru tygodniach trzeba było już delikatnie wciskać gaz bo telepało całą budą.
Hugo Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Ile bierze oleju? Nie żebyś był złośliwy .Prawie tyle co paliwa, można powiedzieć, że właściwie to mam klekotka jak Ty, bo pali olej zamiast benzyny. Tak poważnie to wciąga sporo, ale się z tym liczyłem kupując auto z tym motorem. Absolutnie to nie było złośliwe. Pytam, bo mam takie auto w rodzinie i wciąga 1,2l na 1000km Wymiany oleju odpadają, bo cały czas jest świeży
griga-st Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Multi zło, 2.0 tsi zło... Ja dodam ze srebrne się źle maluje
TomShrek Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Ile bierze oleju? Nie żebyś był złośliwy .Prawie tyle co paliwa, można powiedzieć, że właściwie to mam klekotka jak Ty, bo pali olej zamiast benzyny. Tak poważnie to wciąga sporo, ale się z tym liczyłem kupując auto z tym motorem. Absolutnie to nie było złośliwe. Pytam, bo mam takie auto w rodzinie i wciąga 1,2l na 1000km Wymiany oleju odpadają, bo cały czas jest świeży Podejrzewam, że też coś koło tego mi wypija, nie liczyłem dokładnie. Na razie się nie przejmuje. Jak będę musiał z przyczepką oleju jeździć i dolewać co skrzyżowanie to się pomyśli o remoncie no chyba, że wcześniej sam padnie silnik.Kopa ma, chodzi ładnie więc mam to gdzieś. Z drugiej strony nawet nie wiem komu by auto dać do remontu silnika nie licząc aso w okolicach Poznania, żeby mi to porządnie zrobili, a w aso słyszałem, że ta przyjemność to coś koło 15 tyś zł.
griga-st Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Moze z muli miales pecha. Albo pierwszy właściciel nie uważał. Dla mnie ta kombinacja jest idealna.
TomShrek Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Multi zło, 2.0 tsi zło... Ja dodam ze srebrne się źle maluje To żeś mnie pocieszył , zapomniałeś jeszcze dodać, że do tego tylko ośka, czyli znowu zło.
Gibons Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Jaki masz tam zawias ? 1BA czy 1BV ? łądnie siadło na tych eibachach.
TomShrek Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Jaki masz tam zawias ? 1BA czy 1BV ? łądnie siadło na tych eibachach. 1BA. Wcześniej wyglądał jak tarpan, te sprężyny to była konieczność. Jestem miło zaskoczony tymi sprężynami, miałem już kiedyś obniżone inne auto na sprężynach innej firmy i plomby wypadały z zębów, a na tych eibachach prawie nie ma różnicy jeżeli chodzi o wybieranie nierówności w porównaniu ze standardowymi sprężynami. Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez TomShrek
griga-st Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Multi zło, 2.0 tsi zło... Ja dodam ze srebrne się źle maluje To żeś mnie pocieszył , zapomniałeś jeszcze dodać, że do tego tylko ośka, czyli znowu zło. Jak masz na bieżąco serwisy robione, jedz do ASO i powiedz ze chcesz nowy silnik
Robert-RR Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Ładnie usiadł na Eibachach. Gdzie kupowałeś dystanse i po ile?
TomShrek Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Multi zło, 2.0 tsi zło... Ja dodam ze srebrne się źle maluje To żeś mnie pocieszył , zapomniałeś jeszcze dodać, że do tego tylko ośka, czyli znowu zło. Jak masz na bieżąco serwisy robione, jedz do ASO i powiedz ze chcesz nowy silnik Ty tak zrobiłeś ? To by było piękne jakby było tak prosto w życiu. Ładnie usiadł na Eibachach. Gdzie kupowałeś dystanse i po ile? Tu i po dokładnie tyle samo co na aukcji. http://allegro.pl/dystanse-dystans-germany-40mm-audi-a4-s4-a5-s5-b8-i4455815273.html
griga-st Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Ty tak zrobiłeś ? To by było piękne jakby było tak prosto w życiu. Ja nie żartuje, jedyny problem to tumiwisizm ASO.
TomShrek Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Ty tak zrobiłeś ? To by było piękne jakby było tak prosto w życiu. Ja nie żartuje, jedyny problem to tumiwisizm ASO. Właśnie dla tego napisałem: "To by było piękne jakby było tak prosto w życiu."
andynl Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Multi zło, 2.0 tsi zło... Ja dodam ze srebrne się źle maluje Ja też mam ten silnik i nie marudzę, raz na 8tyś doleje literek oleju i spoko, nie wiem dlaczego wasze chlaja tyle oleju. Co do skrzyni to też słyszałem że lipa Poza tym to bezawaryjności życzę
lolot Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 A ja tak pozytywnie napisze koledze.Ładne autko,szkoda że bez navi ale to se pewnie dorzucisz.Szerokości i bezawaryjnej jazdy
Hugo Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Ja też mam ten silnik i nie marudzę, raz na 8tyś doleje literek oleju i spoko, nie wiem dlaczego wasze chlaja tyle oleju.Ponieważ w połowie 2011 wprowadzili zmiany i usunęli te wady konstrukcujne.
Rekomendowane odpowiedzi