Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Śmierdząca klimatyzacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Miałem odgrzybianą klimatyzacje 2 miesiące temu i dalej pojawił się śmierdzący zapach ;/ Co może być przyczyną?

Opublikowano

Sam odgrzybiales? Mozliwe,ze masz np zapchany filtr kabinowy ;)

http://audi.pacula.eu/audi-a4-b5-wymiana-filtra-kabinowego-foto-story/

Sam ostatnio mialem taki problem.Tyle,ze sam odgrzybiam sobie klime.

Zmienilem z marszu filtr kabinowy oraz uzylem tego srodka : http://www.auto-chemia.pl/galerie/a/atas-clim_427.jpg

Zdejmujesz schowek,odkrecasz 3 srubki od wiatraka i masz tunel a po lewo parownik.Walisz tam preparatu po calej tej chłodniczce.Nastepnie przed wymiana filtra w jego korytko zalewasz srodkiem,profilaktycznie tez nawal w kratki,ale głęboko.

Pozniej odpalasz auto,otwierasz drzwi,naweiew na maksa i przez 10minut zmieniaj z klimy na econ,rowniez zmieniajac temperature -albo low albo high

Tyle z mojej strony.

Opublikowano

Wszelkie ozonowanie, rozpylanie nano, mikro-cząteczek jest skuteczne w przypadku minimalnego zabrudzenia parownika oraz pod warunkiem, że jest on drożny.

1. Sprawdź drożność

2. Wykonaj to co napisał użytkownik powyżej. Podstawa to dobrze wyczyścić parownik.

Opublikowano
  • Autor

Jak dożyje to napisze relacje :) Dzięki i Pozdrawiam

Opublikowano

Jak dożyje to napisze relacje :) Dzięki i Pozdrawiam

Zapomniałem napisać, że podczas ozonowania, używania różnych "granatów" przeciw grzybom itp nie możesz w samochodzie przebywać. Mam nadzieje, że żyjesz jednak :decayed:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak jak koledzy napisali-wyjęcie schowka,sprawdzenie odpływu i bezpośrednie zadziałanie chemią na parownik.Trochę to zajmujące ale na 100% pomoże.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

ja odgrzybiałem w zakładzie i nie pomogło - śmierdziało dalej po wyłączeniu klimy. Ostatnio potraktowałem parownik i nawiewy autorskim płynem do odgrzybiana - Dokładnie roztwór wody i płynu do kibla w atomizerze :naughty: grzyby nie przetrwały takiej kuracji, smród minął, tylko przez pierwsze 3 dni zapachy iście toaletowe :jerk: Dotatkowo wyczyściłem łopatki dmuchawy klimy - musiałem użyć szczoteczki do zebów żeby to zmyć wiec nie wiem jak ozonowanie mogło by pomóc na taki syf.

Edytowane przez ayew

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ale dziś u ojca w b5 śmierdziało z klimy takim hmmm kurzem stęchlizną okropność a najgorsze jest to że powiedział że teraz nic nie będzie robić (dopiero na wiosnę ma zamiar porobić przy aucie) od czego ma zacząć żeby pozbyć się tego smrodu? :decayed:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A jak wygląda wymiana parownika na nowy? Rozumiem że zapach kurzu czy coś temu podobne chyba w głownej mierze jest spowodowane przez parownik czy się mylę ? Czy nie lepiej na nowy wimienić czy traktować go jakimiś środkami.Kolega tak zrobił ale przez chwilę było tylko dobrze a potem problem wrócił.

Opublikowano

Sam odgrzybiales? Mozliwe,ze masz np zapchany filtr kabinowy ;)

http://audi.pacula.eu/audi-a4-b5-wymiana-filtra-kabinowego-foto-story/

Sam ostatnio mialem taki problem.Tyle,ze sam odgrzybiam sobie klime.

Zmienilem z marszu filtr kabinowy oraz uzylem tego srodka : http://www.auto-chemia.pl/galerie/a/atas-clim_427.jpg

Zdejmujesz schowek,odkrecasz 3 srubki od wiatraka i masz tunel a po lewo parownik.Walisz tam preparatu po calej tej chłodniczce.Nastepnie przed wymiana filtra w jego korytko zalewasz srodkiem,profilaktycznie tez nawal w kratki,ale głęboko.

Pozniej odpalasz auto,otwierasz drzwi,naweiew na maksa i przez 10minut zmieniaj z klimy na econ,rowniez zmieniajac temperature -albo low albo high

Tyle z mojej strony.

masz mozę jakieś zdjecie jak dostac sie do tego parownika???

bo odkręciłem schowek i szukam takiego otworu co tu wszyscy pisza i nie ma tego u mnie??

podpowie ktoś jak sie dostac do parownika w a4 b5 99r???

Opublikowano

Musisz jeszcze wykręcić wentylator.

Opublikowano

Są już warsztaty specjalizujące się w czyszczeniu parowanika pod ciśnienien urządzeniem i środkami marki TUNAP. Podobno mega skuteczne, po tym co wyczytałem z opinii ludzi, którzy mieli problem z pozbyciem się smrodku . Ja jestem umówiony na taką kurację w ASO, koszt to 150zł

Opublikowano

Musisz jeszcze wykręcić wentylator.

dzięki już sie dobrałem tam

narazie przepłukałem parownik 3l wody i 2 tabletkami do zmywarki teraz jeszcze przepłukam go wodą z środkem dezynfekującym jakimś tam

u mnie jakiegoś wielkiego smrodu nie było

jedynie jak odpalałem samochód i startowała klima to czuć było octem

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Może ktoś zapodać jakieś fotki jak to wygląda?