Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Regulacja ręcznego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tarcze i klocki z tylu wymienilem, ale uwazam ze reczny nie dziala tak jakbym chcial. Gdzie sa linki i jak je podciagnac ?

Edytowane przez sebul

Opublikowano

A przed wymianą jak działał ?

Opublikowano

Poprawcie jeśli się mylę, ale ręczny w B6 ma chyba samoregulację :eusathink:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie chcę zakładać nowego tematu to się podpinam.

Mam problem z zacinającym się tylnym zaciskiem. Ręczny nie odbija. Trzeba rozbierać zacisk? Wystarczy czyszczenie/smarowanie czy coś wymienić trzeba? Na co zwrócić uwagę przy rozbieraniu?

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

Jest prostsza metoda, wystarczy wysłać je do mnie a ja juz zrobie resztę.

Sam sobie nie poradzisz a jeszcze narobisz sobie gnoju.

Opublikowano

Masz taki zrewitalizowany zacisk żeby mi wysłać a ja odeślę swój? Tak przy okazji... wysłałeś mi przewody do skodziny?

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

Niestety nie mam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A co Wy na to?

Regulacja hamulca ręcznego

* Dzięki automatycznej regulacji hamulca tylnego koła, nie jest już konieczna dalsza regulacja hamulca ręcznego. Ponowna regulacja jest wymagana tylko w przypadku wymiany cięgien hamulca ręcznego, zacisków hamulcowych, klocków hamulcowych lub tarcz hamulcowych.
* Nożny układ hamulcowy musi być odpowietrzony i działać prawidłowo.
* Dźwignia hamulca ręcznego, cięgna hamulca ręcznego i uchwyt muszą być całkowicie zamontowane

– Ustawić pozycję dźwigni przy zaciskach hamulcowych A = 1,5 mm za pomocą szczelinomierza
– Nacisnąć silnie pedał hamulca co najmniej 3 razy.
Dla lepszej przejrzystości dźwignia hamulca ręcznego jest przedstawiona w stanie wymontowanym.

a460180.png

– Nacisnąć przycisk odblokowujący poz. -2-. (Obydwa haki zatrzaskowe muszą chwycić ucha cięgien hamulca ręcznego)
– Puścić przycisk odblokowujący
– Przynajmniej 3 razy mocno pociągnąć dźwignię ręcznego hamulca
– Dźwignia ręcznego hamulca w położeniu spoczynkowym.
– Nacisnąć przycisk odblokowujący. (Obydwa haki zatrzaskowe muszą chwycić ucha cięgien hamulca ręcznego)
– Puścić przycisk odblokowujący
– Wyjąć szczelinomierz z zacisków hamulcowych

a460181.png

– Skontrolować ustawienie dźwigni na zaciskach hamulcowych.
– Odstęp A między dźwignią a ogranicznikiem powyżej 0 i poniżej 1,5 mm

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

Ma ktos te fotki jeszcze ? :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

podepne sie pod temat ; wymienilem linke hamulcowa myslalem ze sama sie wyreguluje ale niestety recznego prawie nie ma , czy musze wymienic tez 2 linke czy szukac innej przyczyny??? zaciski odbijaja takze nie wiem o co chodzi.jesli ktos moze to rosze o pomoc

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Siema,

Ja miałem strasznie poryrane tarcze, więc w ubiegłym roku wymieniłem na nowe, do tego polecono mi klocki TRW (wcześniej były ori bosh z logo audi). Zanim się dotarły wydawało mi się zę w ogóle nie hamują ale to normalne, minęło już dużo czasu i cały czas ręczny łapie lepiej prawą stronę, lewa kuleje, hamuje ale słabiej, z resztą wydaje mi się że te TRW w ogóle są jakieś do d*u*p*y. Na przeglądzie wychodzi ok bo jest w normie, ale nie jest to żyleta. W A4 B5 jak zaciągnąłem ręczny to na suchym asfalcie mogłem zawracać.

Wcześniej było tak samo i sądziłem że jest to kwestia tarcz, teraz już sam nie wiem, może kiedyś ktoś wymienił jedną linkę i jest jakaś bardziej rozciągliwa, inna stal, hmm? :) Lub może faktycznie tłoczki lub coś z zaciskami? Miał ktoś taki problem? Nie wiem czy jest sens się za to zabierać, czy poprostu wymienić klocki na lepsze?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Dnia 1.09.2016 o 08:41, karaluch8 napisał:

https://zapodaj.net/0114ab3c5a130.jpg.html

https://zapodaj.net/59ea12395286c.jpg.html

Regulacja jest pod osłoną termiczną tłumika. Trzeba ją odkręcić (4 sruby) i cofnąć do przodu. Reszta w zdjęciach.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czołem,

Ludzie dajcie jakieś wkazówki bo już witki opadają same, linki pokazują całkiem inny mechanizm ręcznego jak i regulacji.

Dnia 13/03/2017 o 16:28, dawid318 napisał:

Nie posiadam u siebie (a4b6 1.9Q ) żadnej regulacji linki ręcznego z dołu auta, od strony tunelu mam całkiem co innego jak na zdjęciach :/

A potrzebuje zrobić regulacje linki (głównie lewe koło) bo po wymianie klocków na nowe, jest efekt zaciągniętego ręcznego po wymianie na stare klocki jest dobrze. :/

Opublikowano

To mnie zaskoczyliście tą regulacją. Myślałem, że jest automatyczna. Jestem po wymianie linek, tarcz i klocków z tyłu i ten ręczny jest bo jest ale w 5 osób na wzniesieniu mi nie trzyma samochodu. Nawet jak jadę na traiwe i chce na zakręcie zaciągnąc ręczny to sie nic nie dzieje :) Dźwignia chodzi dosyć ciężko i łapie na 4 ząbki. 

Opublikowano

Jest samoregulacja , przerabiałem to u siebie jedno koło nie bierze,  można linkę lekko napiąć pod dźwignia ręcznego dostęp od popielniczki za ręcznym lecz to i tak nic nie da bo wina lezy w zacisku.

Opublikowano
Dnia 02/07/2017 o 10:43, error32856 napisał:

wina lezy w zacisku.

Co masz na myśli kolego odnośnie zacisku? Kłania się regeneracja ?

Opublikowano

tak dokładnie regeneracja napisz do użytkownika DEV ponoć zajmuje się tym

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Pany mam problem moja stara linka pękła po czym się zacięła wymieniłem na nową wraz z tarczami i klockami ręczny w prawym kole jest ok natomiast w lewym kole po wymianie linki ręczny jest na 50% tarcza po jezdzie czyt.hamowaniu tez wyraznie zimnejsza lewa od prawej.

Po zdemontowaniu klocków  i zaciągnieciu ręcznego widać że tłoczek chodzi i wysuwa się te 1-1,5mm zaciągając dzwignię ręcznego po czym wraca na swoje miejsce - dzwignia na wieloklinie wraca do ogranicznika i odbija tak jak ma być.

Czy ten zacisk jest jakoś nieodpowiednio ustawiony czyt. może być za mało wykręcony / wysunięty tłoczek po wymianie? Myślałem że sam się odpowiednio ustawi po czasie a tu ni hu hu....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Bez obrazy z ta regeneracja, ale sam to przerabiałem i tylne zaciski lepiej kupić nowe lub np z exeo bo świeży dosyc:). Po regeneracji lubią ,,lać,,

Opublikowano
29 minut temu, a4audiiii napisał:

Po regeneracji lubią ,,lać,,

Widzę eksperta w tej materii