Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Usunięcie katalizatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Usuwał ktoś z was katalizator ? Jest w ogóle sens takiego zabiegu ? Nie ma później jakiś problemów np. check engine ?

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

może sie pojawić metaliczny dzwiek było o tym na forum

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

I turbinka też powinna być bardziej słyszalna, co do tego metalicznego dźwięku to jest do przyjęcia ? :)

Opublikowano

zależy jak dla kogo jedni to lubią inni nie

Opublikowano

dokładnie i na tym ju koniec temat wałkowany

Opublikowano

Wybaczcie za odnawianie tematu. Czytałem te 16 stron tematu, jednak mam inne pytanie. W A4 B6 są sondy, tak? I jak to wygląda z wycięciem katalizatora, zeby niczego nie uszkodzic i zeby auto nie przechodzilo w tryb awaryjny?

Opublikowano

Wybaczcie za odnawianie tematu. Czytałem te 16 stron tematu, jednak mam inne pytanie. W A4 B6 są sondy, tak? I jak to wygląda z wycięciem katalizatora, zeby niczego nie uszkodzic i zeby auto nie przechodzilo w tryb awaryjny?

zalezy . benzyna ma dwie sonty z czego jedna trzeba usunac w ecu diesel ma jedna

Opublikowano

zamiast wycinki kup sobie DP a sonde wylaczyc u tunera :)

Opublikowano

zamiast wycinki kup sobie DP a sonde wylaczyc u tunera :)

to jest diesel a nie benzyna ze ma dwie sondy

Opublikowano

Siema, podłączę się z tematem bo sedno sprawy identyczne tylko inny silnik. A więc chcę przed zrobieniem programu w 3.0 TDI usunąć katalizator (DPF-a nie ma fabrycznie) i nie wiem co z sondą za katalizatorem...na pewno będzie błąd jak wspawam rurę...ktoś mi mówił o tulejkach dystansowych wkręcanych w wydech i potem w nie sonda. Zdaje to egzamin?

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

Ja mam emulator kątowy i check się nie wyświetla póki co. Musisz liczyć się z tym, że jest to półśrodek, niektórym działa, niektórym nie, czasami check potrafi się wyświetlić po 100km lub 1000km, nie ma reguły. Przy robieniu chipa poproś o wyłączenie drugiej sondy, to jest najlepsze wyjście.

Opublikowano

Druga sonda za katem jest tylko do diagnostyki. Ewentualnie czasem może zwiększyć dawkę w celu dopalenia sadzy w kacie

Opublikowano

xsebo1, Niech mnie ktoś poprawi ale sonda druga owszem jest diagnostyczna ale nie po to żeby zwiększyć dawkę w celu dopalania sadzy bo sadzy w katalizatorze się nie dopala...raczej jakieś NOx albo inny syf.

Opublikowano

Pytanie do tych co wycinali kata w AVF/AWX.

Czy taki tłumik od Gruchota pasuje idealnie P&P

http://allegro.pl/katalizator-tlumik-audi-a4-19tdi-awx-avf-avb-i5000057424.html???

Jestem po zabiegu usunięcia. Dla mnie wszystko na plus. Ładnie słychać turbinkę przy wchodzeniu na obroty, ale tylko przy otwartym oknie. W środku może tylko delikatnie.

Lepiej się wkręca. No i najważniejsze mniej spala, bynajmniej u mnie. Wcześniej na trasie chwilowe spalenie nie schodziło poniżej 5,7-6,0 a teraz spokojnie łapię poniżej 5 2zlosc.gif

Opublikowano

Ja planuje u siebie wywalić kata, tylko nie będzie potrzebna u strumienica?

Opublikowano

żadna strumienica. można ewentualnie otworzyć puszkę i wspawać rurkę, puchę ładnie zaspawać i wygląda jak fabryka.

dla bardziej wymagających DP

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

Wycinaj będzie lux

Opublikowano (edytowane)

To nie lux tylko tanie rozwiązanie jakiegoś problemu. Nie ma się czym chwalić a w pewnych środowiskach lepiej się do tego nie przyznać.

Edytowane przez marcin4x4