Skocz do zawartości
IGNOROWANY

moduł komfortu nie przechodzi w stan uśpenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka mam taki problem: po zamknięciu samochodu włącznik świateł awaryjnych non stop mruga (moduł komfortu nie przechodzi w stan uśpienia przez co nie wyłącza pozostałych podzespołów które pobierają prąd) i rozładowuje akumulator. Czytałem już o tym na forum lecz po wykonaniu wszystkich tych czynności które zostały tam wypisane (począwszy od odłączanie każdego zamka, sprawdzenie kostek połączeniowych w drzwiach aż po czyszczenie ścieżek w zamkach). Powiedzcie co mogę jeszcze z tym poczynić nie chce jechać do elektryka i bulić niewiadomo ile.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zacznij od podpięcia VAG a i sprawdzenia jakie zapisały się błedy

Opublikowano

Zobacz czy MK nie jest zalany lub zawilgocony.

Opublikowano

nie moduł nie jest zalany alni zawilgocony jest suchy i czysty a co do błędów to jutro wrzucę

po podpięci vag'a wyrzucił mi takie błędy:

01336 - Data Bus for Comfort System

80-00 Single-Wire Operation

01331 - Shareware Version. To Decode all DTCs

80-00 Please Register/Activate

01332 - Shareware Version. To Decode all DTCs

80-00 Please Register/Activate

Po usunięciu powyrzszych błędów w oknie którym wyświetlanją się błędy pojawia się taki komunikat

"No Faults Found

or DTCs not supported by controller

or a communication error ocurred

Opublikowano

01336 - Data Bus for Comfort System

80-00 Single-Wire Operation

Hm. Informacje/dane dla Systemu Komfortu.

Skopiowałem ten Twój błąd i wyskoczyła mi strona:

http://forum.vw-passat.pl/threads/33889-b%C5%82%C4%85d-01336-Data-Bus-for-Comfort-System-Single-Wire-Operation

Piszą o problemie w łączności.

Opublikowano

Zrób skanowanie pełną wersją a nie Sharwerem gdzie Ci pokazuje tylko jeden opis błądu i to ogólny

Z tego co widzę to błąd

01331 to problem z modułem drzwi zdaje się kierowcy

01332 to samo tyle że od strony pasażera.

Zacznij od zajrzenia do gumowych przelotek i zobacz czy nie są przerwane w nich przewody i czy nie robią zwarć...

Błąd 01336 jest błędem powiązanym właśnie z którymś z zamków jeśli nie przewody w przelotkach to masz do wymiany zamki w dziwach.

W środku każdego zamka jest elektronika która czasami siada i wtedy wymiana lub czyszczenie z nalotu i mikro zwarć ale czyszczenie nie zawsze pomaga.

Opublikowano

I jeszcze jeden, chyba bardzo ciekawy post:

http://www.a4club.pl/index.php?topic=20496.0

Gość pisze, że zamek wymienił na nowy i problem zniknął.

Jeśli te linie transmisji są podciągane do zasilania przez przykładowo rezystor 47k (do +5V) z jednej strony, to jeśli z drugiej strony dojdzie jakiś nagar, dodatkowa rezystancja, domasienie, to wówczas amplituda impulsów będzie osiągać nie pełny poziom. Ten niepełny poziom to zera (0V) i jedynki (5V). Układy transmisji działają, dekodując napięcia z pewną tolerancją. Jeśli dla zera jest przyjęta wartość 0V....2.2V, a dla jedynki wartość 2.7V....5V, to jeśli napięcie na szynie komunikacyjnej będzie "siadnięte", nie będzie w stanie podnosić się przykładowo powyżej tych 2.7V, to sterownik nie ma łączności, bo przychodzą do niego same zera, a brak jest jedynek, lub nie każda jedynka wskakuje.

Sprawdzenie więc przewodów, ewentualnie sprawdzenie oscyloskopem kształtu i amplitudy impuslów na liniach transmisji.

I jeszcze na dokładkę:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/287514-analiza-bledow-i-ich-rozwiazanie/

Ludzie piszą również o zamku kierowcy i tu:

http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=42&t=31959

Opublikowano

panowie dziwna spawa samochód stoi już drugi dnień nieładowany z podłączonym akumulatorem i nadal odpala na dotyk a trójkąt dalej mruga. Jutro wymienię zamek w drzwiach kierowcy i dam znać co i jak. A i czy nie przechodzenie MK z stan uśpienia może być spowodowane wadliwym włącznikiem świateł?

zamek kierowcy wymieniony błąd nadal jest :(

Opublikowano

Koledzy mój znajomy też ma ten sam problem, mrugający trójkąt. Jedyny błąd jaki mu wyskoczył to jakiś dotyczacy nieoryginalnego radia i błąd poduszki pod silnikiem. Czy któryś z nich może być rzeczywiście przyczyną nie usypiającego MK??

Opublikowano (edytowane)

Witam panowie u mnie w b7 od niedawna pojawia się błąd w module komfortu 01336 oraz razem z nim pojawiają się jeszcze błędy 01331,01332,01333,01334 związane z drzwiami z tego co rozumiem to że magistrala can nie działa na dwuch przewodach tylko na jednym sprawdzane były kable w przelotkach drzwiowych oraz przy module komfortu bo tam niedawno było grzebane ale wszystko jest ok wszystkie podzespoły w drzwiach działają czyli głośniki, szyby, zamykanie otwieranie, itp dodam że od czasu występowania błędów alarm samochodowy przy zamykaniu auta informuje syrena o nie domkniętych drzwiach gdzie wszystkie są zamknięte oraz wszystkie lampki w suficie jak i od nóg gasna więc nie wiem o co chodzi alarm mam połączony przez can. Proszę o pomoc bo nie wiem co może być nie tak 

Edytowane przez xXPiotrekXx19
Opublikowano

Sprawdź czy w kostkach drzwi lub słupków nie są zaśniedziałe piny od wody, same przewody mogą wyglądać OK, a może być problem z oknami kostki, jeśli dostawała się woda do niej na ban są zaśniedziałe i tu może być problem.

Warto też prześledzić wiązkę w samych drzwiach bo tam też lubią kable od wody gnić.

Opublikowano
3 godziny temu, MaTeo85 napisał:

Sprawdź czy w kostkach drzwi lub słupków nie są zaśniedziałe piny od wody, same przewody mogą wyglądać OK, a może być problem z oknami kostki, jeśli dostawała się woda do niej na ban są zaśniedziałe i tu może być problem.

Warto też prześledzić wiązkę w samych drzwiach bo tam też lubią kable od wody gnić.

A czy to możliwe że akurat wszystkie 4 drzwi czy po prostu jest coś nie tak z jednymi a wywala błąd że wszystkie 4 drzwi