przemek1259 Opublikowano 17 Lutego 2015 Opublikowano 17 Lutego 2015 Witam, widziałem na allegro włączniki świateł do B6 z funkcją AUTO i bez tej funkcji, jeśli kupiłbym z funkcją AUTO, to czy po jej ustawieniu, włączały by się światła po zapłonie? Czy trzeba to jakoś inaczej zrobić? Jeśli tak, to jak? Pozdrawiam! 1
DARIO88 Opublikowano 17 Lutego 2015 Opublikowano 17 Lutego 2015 funkcja auto sprawdza sie wtedy kiedy masz czujnik zmiechrzu (swiatła zapalaja sie kiedy jest ciemno)... wydaje mi sie zeby miec automatyczne swiatła to trzeba vagiem ustawic
Robero321 Opublikowano 17 Lutego 2015 Opublikowano 17 Lutego 2015 To źle ci się wydaje Trzeba mieć odpowiedni MCE takich pytań są setki i odpowiedzi również wystarczy poszukać w odpowiednim dziale
przemek1259 Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Opublikowano 17 Lutego 2015 To źle ci się wydaje Trzeba mieć odpowiedni MCE takich pytań są setki i odpowiedzi również wystarczy poszukać w odpowiednim dziale Nie wiem co to MCE ale mniejsza z tym, krótko mówiąc, da się tak jak piszę czy nie?
siwytychy Opublikowano 17 Lutego 2015 Opublikowano 17 Lutego 2015 a da się ustawić same halogeny po zapłonie ? bo tryb skandynawski włącza chyba zwykłe światła a idzie przemodzić na same halogeny ?
nitroo Opublikowano 18 Lutego 2015 Opublikowano 18 Lutego 2015 Potrzebujesz moduł MCE w wersji HIGH, lusterko z czujnikiem zmierzchu itp. Zawsze możesz sobie zamontować jakiś automat świateł z Allegro. Kanada ma chyba halogeny z postojówkami, ale to musiałbyś sprawdzić sam.
jacek70 Opublikowano 18 Lutego 2015 Opublikowano 18 Lutego 2015 A wolno jeździć na samych halogenach? Na pewno nie.
grzes283 Opublikowano 18 Lutego 2015 Opublikowano 18 Lutego 2015 Nie musisz kupować włącznika auto mija się to z celem u Ciebie. Ustawiasz sobie kodowanie vagiem i masz auto światła, po zapłonie oczywiście. Możesz ustawić na halogeny.
jacek70 Opublikowano 18 Lutego 2015 Opublikowano 18 Lutego 2015 Więc nie rozumiem opcji halogeny po zapłonie,jaką chce u siebie kolega siwytychy.
Robero321 Opublikowano 18 Lutego 2015 Opublikowano 18 Lutego 2015 Może chce je wykorzystać jako dzienne ale to nie przejdzie
przemek1259 Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Opublikowano 18 Lutego 2015 ja chce normalne światła żeby się zapalały po przekręceniu stacyjki poprostu ... Da sie to vagiem zrobic?
jacek70 Opublikowano 18 Lutego 2015 Opublikowano 18 Lutego 2015 Da się- Opcja kodowanie Skandynawskie. ( i nie pisz o samych halogenach)
GreGoriO Opublikowano 18 Lutego 2015 Opublikowano 18 Lutego 2015 da się pod warunkiem że ma odpowiedni MCE. ale to trzeba najpierw sprawdzić VAGiem. ewentuaLNIE głowa pod kierownicę...trzeba odkręcić półkę pod kierownicą, i odczytanie numerów na obudowie modułu
przemek1259 Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Opublikowano 18 Lutego 2015 da się pod warunkiem że ma odpowiedni MCE. ale to trzeba najpierw sprawdzić VAGiem. ewentuaLNIE głowa pod kierownicę...trzeba odkręcić półkę pod kierownicą, i odczytanie numerów na obudowie modułu Możesz mi powiedzieć w co mam wejść w VAG'u, i co sprawdzić? I ewentualnie jak włączyć?
grzes283 Opublikowano 18 Lutego 2015 Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Możesz włączyć halogeny, żeby zapalały się Tobie po zapłonie. Dlaczego? A no dlatego, że jeśli wstawisz sobie jakieś dzienne w miejsce halogenów, bo przecież można takie kupić i przełożyć, to masz od razu dzienne po zapłonie. Dobre rozwiązanie, jeśli masz xenony. Wyłącznik w pozycji 0:Kodowanie w module 09:1 - Reszta świata - nic się nie świeci czyli OK2 - Finlandia - światła mijania świecą od razu po włączeniu stacyjki z tyłu i przodu czyli OK3 - USA - nic nie świeci nawet po odpaleniu auta i spuszczeniu recznego4 - Kanada - po włączeniu stacyjki świecą się światła przeciwmgłowe z przodu i z tyłu normalne czyli OK Edytowane 18 Lutego 2015 przez grzes283
Robero321 Opublikowano 18 Lutego 2015 Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Wszystko fajnie tylko czy jazda w PL na halogenach jest dozwolona raczej nie. Trafisz na służbiste który będzie trochę bardziej kumaty i dowód poleci. Na szkłach masz oznaczenia .. Na halogenach możesz jeździć jeśli w danym modelu masz taką opcję - fabrycznie przystosowane i oznaczenia na szkłach sama zmiana żarówki to zamarło Chyba że masz na myśli przełożeni całości czyli wywalenie halogenów a wsadzenie dziennych tylko co wtedy na przeglądzie kiedy nie będziesz mieć halogenów ? Edytowane 18 Lutego 2015 przez Robero321
BeyerBrown Opublikowano 18 Lutego 2015 Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Posiadanie przeciwmgłowych świateł nie jest obowiązkowe, można wywalić ori halogeny a w ich miejsce zamontować dedykowane DRL-y + kodowanie na Kanadę i będzie wciąż zgodnie z przepisami. PS. W MCE dla B6 jest dostępne ukryte kodowanie - oficjalnie jest tylko 1-4, a nieoficjalnie można wpisać również 5,6 i 7. 7-ma (nieopisana) opcja kodowania daje nam to, że w pozycji 0 przełącznika światła mijania świecą cały czas (przód i tył), a w środku przyciski są wygaszone. Dopiero przekręcenie przełącznika na tryb świateł mijania aktywuje wszystkie światełka w środku. Z opcją AUTO dzieje się to samoczynnie gdy czujnik wykryje ściemnienie Edytowane 18 Lutego 2015 przez BeyerBrown
siwytychy Opublikowano 18 Lutego 2015 Opublikowano 18 Lutego 2015 ja mam i auto i czujnik zmierzchu, pytałem tak gdyż na codzień jeżdzę halogeny + postojówki, na wieczór na xenonie, nie mam z tym problemów i doskonale zdaje sobie sprawe że tak nie można jeździć... tak jak i z prawie 100% czarnymi szybami przednimi a chciałem same halogeny, bez postojówek , tak mi się bardziej podoba
BeyerBrown Opublikowano 19 Lutego 2015 Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Raczej nie ma możliwości zakodowania modułu świateł (MCE) tak by same halogeny świeciły. W trybie kanadyjskim świecą one wraz z postojówkami. Pozostaje Tobie kupno modułu do świateł DRL i trochę rzeźby w instalacji - np. by halogeny wciąż się dało w razie czego włączyć przez okrągły wyłącznik (przekaźnikiem da się to ogarnąć). Może te lepsze urządzenia mają to w sobie już wbudowane. Edytowane 19 Lutego 2015 przez BeyerBrown
Rekomendowane odpowiedzi