Opublikowano 9 Marca 201511 l Witam,Jeżdżę B6tką 1.9 TDI AVB 101KM.Niestety wyniki spalania jakie robi to auto nie do końca czynią mnie zadowolonym. O ile 5l w trasie przy przeciętnej jeździe (bez piłowania, ale i bez katowania dwumasy niskimi obrotami) w trasie to wynik w porządku, o tyle 9l po mieście daje do myślenia.Zakładam że wynika to z mało korzystnego stosunku mocy do masy (101KM przy 1563kg masy własnej) i stąd pomysł o zwiększeniu mocy.Zasadniczo raczej z uwagi na cenę modyfikacji raczej byłbym za czipem, choć zastanawia mnie też wsadzenie innej turbiny. Tutaj pojawia się kilka pytań:- jakie jeszcze modyfikacje techniczne są jeszcze potrzebne przy założeniu turbo z AVF / AWX?- czy czipowanie nie ma wpływu np na żywotność wtrysków, tudzież innych elementów układu napędowego?- co jeszcze warto wiedzieć o podnoszeniu mocy?No i najważniejsze- czy zwiększenie mocy i momentu obrotowego nie wywoła efektu odwrotnego do zamierzonego, czyli czy zużycie zmaleje, czy wręcz przeciwnie - wzrośnie?
Opublikowano 9 Marca 201511 l Mam AVF i w serii spalanie miałem takie jak twoje (6 na trasie, 8-9 miasto, dodam że to nie jest z komputera a faktyczne spalanie bo tankuje zawsze do pełna) Zrobiłem mapę na 170 Km i nic się nie zmieniło w spalaniu, za to auto o wiele lepiej się zbiera.Jeżeli zrobi to dobry tuner nie masz co się martwić o silnik i osprzęt. Edytowane 8 Marca 201610 l przez silnik
Opublikowano 9 Marca 201511 l zacznij od porzadnej diagnostyki silnika a tak w skrocie odpowiadajac na twoje pytania jezeli modyfikacja oprogramowania zrobiona jest z glowa to nie masz sie co martwic ... jezeli chodzi o wymiane turbosprezarki na AWX/AVF to potrzeban jest jeszce szybkozlaczka
Opublikowano 13 Marca 201511 l zacznij od porzadnej diagnostyki silnika jezeli modyfikacja oprogramowania zrobiona jest z glowa to nie masz sie co martwic ... Dokładnie , tu jest sedno sprawy.
Opublikowano 13 Marca 201511 l Przy rozsądnym podniesieniu i mocy nic się nie stanie. Problem jest w tym że w tej kwestii trudno się powstrzymać, i ile by nie było to zawsze będzie mało.
Opublikowano 13 Marca 201511 l Jak zrobi to prefesjonalista to będzie napewno dobrze. Grunt to wybrać odpowiedniego tunera. Auto po chipie napewno odżyje.
Opublikowano 15 Marca 201511 l Witam. Powoli przymierzam się do lekkiego podniesienia mocy tak na około 160KM. Znalazłem jakiś zakład w Jaśle http://gregor10.pl/no i w sumie mam dość blisko (ok 200km) Robił tam ktoś takie zabiegi i może coś o nim napisać bo nie chcę trafić na jakiegoś partacza Ewentualnie czy bardzo zdziera...
Opublikowano 4 Kwietnia 201511 l Witam. Arek Bielsko. Też właśnie rozmyślam nad zwiększeniem mocy w tym samym silniku. Wymiana turbiny, program i intercooler. Moje pytanie jest raczej o dobrego tunera na Śląsku lub w Małopolsce. Chcę powierzyć auto komuś kto się na tym zna, lub osobie którą Macie już sprawdzoną w tym temacie. Z góry wielkie dzięki za propozycje. Pozdrawiam czarna A4
Opublikowano 5 Kwietnia 201511 l Wiem, że są dobrzy (przynajmniej z opini na forum). Ale czy ktoś jeszcze. Chciałbym porównać możliwości jak i ceny takich modyfikacji.
Opublikowano 5 Kwietnia 201511 l Witam.Powoli przymierzam się do lekkiego podniesienia mocy tak na około 160KM.Znalazłem jakiś zakład w Jaśle Chiptuning | Modyfikacje | Diagnostykano i w sumie mam dość blisko (ok 200km)Robił tam ktoś takie zabiegi i może coś o nim napisać bo nie chcę trafić na jakiegoś partaczaEwentualnie czy bardzo zdziera... Jedz do gregor10.pl to bardzo dobry tuner. Zreszta sam popatrz na strone jakie ma projeky i hamownie ktora nie zawyza wynikow tak jak prawie wszedzie indziej.
Opublikowano 6 Kwietnia 201511 l True story, jedź do Grześka dobra cena, człowiek konkretny, nie zawala terminów i profesjonalista, takiemu auto w ciemno mozna zostawiać i wiesz, że w ch*ja nie przygra
Opublikowano 6 Kwietnia 201511 l a4-klub.pl/index.php?/topic/315077-seat-leon-cupra4-19tdi-150km-bigt-gtb2260vklr-260km-470nm-by-gregor10pl/
Opublikowano 6 Kwietnia 201511 l jak ma być dobrze i bez problemów to uderzaj do gregor10 kolega piszący post wyżej Polecam!!!
Opublikowano 6 Marca 201610 l witam,podepne sie pod temat też mam AVB dłubniety na 138km,340nm,,mało,zastanawiam sie na turbo od AWX,AVF,prawy cooler,nowy program na ok 150-170KM,tłumik od 2.5 tdi-już wymieniony pytanie czy seryjne sprzęgło da rade? Spanky-przeprowadzałeś zabieg wymiany turbawki?
Opublikowano 6 Marca 201610 l witam,podepne sie pod temat też mam AVB dłubniety na 138km,340nm,,mało,zastanawiam sie na turbo od AWX,AVF,prawy cooler,nowy program na ok 150-170KM,tłumik od 2.5 tdi-już wymieniony pytanie czy seryjne sprzęgło da rade? Spanky-przeprowadzałeś zabieg wymiany turbawki?Dla swietego spokoju obij tarcze sprzegla kevlarem i spokojnie przeniesie 360-380 nm.Wymiana na turbo AWXAVF nie jest skomplikowana , i kilka takich setupow wypuscilem od siebie ;-) . Edytowane 6 Marca 201610 l przez spanky
Opublikowano 7 Marca 201610 l kurcze,troche mam km do ciebie, tuner kóry mi wirusował autko niebardzo chce sie zabrac za AVB-wydziwia żeby osiągnąć moc 150-170km radził by wymienić jeszcze wtryski,a to już większe koszty,więc szukam kogoś innego. A na seryjnych pompkach ile mozna bezpiecznie wycisnąć?i co z czujnikiem turbiny trzeba wymienić?byłbym wdzięczny za podpowiedz Edytowane 7 Marca 201610 l przez jarekggilotyna
Opublikowano 7 Marca 201610 l kurcze,troche mam km do ciebie, tuner kóry mi wirusował autko niebardzo chce sie zabrac za AVB-wydziwia żeby osiągnąć moc 150-170km radził by wymienić jeszcze wtryski,a to już większe koszty,więc szukam kogoś innego. A na seryjnych pompkach ile mozna bezpiecznie wycisnąć?i co z czujnikiem turbiny trzeba wymienić?byłbym wdzięczny za podpowiedz Spokojnie 160 PS jest do ugrania jak pompki zdrowe . Nie wiem o jakim "czujniku turbiny" piszesz , jezeli chodzi Ci o mapsensor to zostaje seryjny.
Opublikowano 7 Marca 201610 l Bóg zapłać za podpowiedz,powoli zbieram graty i będe działał,pozdrawiam
Opublikowano 9 Marca 201610 l Ja na seryjnych pompkach w avb miałem 163 ok osadzona turbina od awx. Jak już robić to po całości wsadzaj turbo brd, pompki al, i fmic i będziesz bardzo zadowolony Edytowane 14 Września 20169 l przez zadzik