Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd przepływomierza PILNIE! mam wyjazd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Proszę o szybką pomoc gdyż za parę dni jadę w trasę 600km a czasami wywala mi błąd 17552 na vag chodzi o masowy przepływomierz powietrza przerwa lub zwarcie na masę. Błąd ten nie pojawia się często teraz przez 3 tygodnie było ok a wczoraj i dziś się pojawił. Podczas jazdy objawia się to tym że jadę sobie autko ma normalną moc i nagle tak jak by się moc straciła i po chwili znowu ma normalnie moc i tak parę razy przeskoczy i zazwyczaj po chwili już działa ok i mogę jechać dalej normalnie. Zresetowanie auta przy tym nie pomaga. Patrzałem po przewodach przy przepływomierzu i wygląda wszystko dobrze nie wiem jak i co mogę jeszcze z tym sprawdzić będę wdzięczny za szybką pomoc

Opublikowano

Jak sprawdzałeś przewody, tylko oglądałeś? Spróbuj zdjąć gumę ze złącza i uruchom silnik. Potem poruszaj przewodami (skoro je dobrze obejrzałeś).

Opublikowano

no zdejmowałem to i ruszałem przewodem na zapalonym silniku i w tym momencie mi błąd się nie pojawił. Jest możliwe że to wina przepływomierza czy raczej na pewno coś z kablami? bo byłem u jednego mechanika i powiedział ze to wina przepływomierza bo jest brudny przeczyścił go i nic to nie dało. Chciałem dziś logi zrobić 03 08 011 i w chwili kiedy zaczynałem to błąd był i mi się nie udało wyskoczył błąd 17552 nie dało się go usunąć a wartość na 03 była troszkę ponad 500 czyli awaryjna gdy zresetowanie auta nic nie dała więc wracałem do domu i z 1 km przed domem zaskoczyło wartości w 03 normalne były tak jak powinno autko ożyło i błąd szło usunąć podczas wracania

Opublikowano

Sprawdź napięcia oraz masę na kostce ruszając przewodami.

Tutorial jak i co mierzyć jest do znalezienia na YT.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na 100% (według mnie) to wina kontaktu na kostce lub przerwa w zasilaniu. Jeśli byłby to przepływomierz robiłby to cały czas.

Czyli tak jak napisał Hezen

Opublikowano (edytowane)

Elektryk wymienił mi kostkę i sprawdził instalacje i narazie jest wszystko dobrze

Jednak błąd się pojawił dziś znowu. Co może być jeszcze nie tak ? elektryk mówił że wtyczkę wymienił na nową instalacje sprawdził i wszystkie napięcia są dobre.

Pomóżcie co jeszcze może być tego powodem, Czy może to być przepływomierz że na chwile wywala taki błąd i po chwili już wraca do normy ?

Edytowane przez gigss
Opublikowano (edytowane)

Przepływka jak pada to daje o sobie znać stałym błędem.

Jeśli elektryk sprawdził instalacje i jest w porządku, to możliwe że jednak przepływka ma swoje humory?

Nic innego mi nie przychodzi do głowy... może pododstaw przepływomierz i dowiesz się czy znowu pojawi się błąd.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Hezen
Opublikowano

jak dla mnie przepływomierz do wymiany, jak już błędy z nim wyskakiwały, wartości powietrza na kompie nijak się miały z oczekiwanymi to musi oznaczać jedno

Opublikowano

To poszukam przeplywki a jaki ona ma numer ? Bo patrzyłem i na mojej nie pisze bo ktoś jakaś nieoryginalną kiedys dał. Oraz czy warto kupić oryginalna używana ? I czy jest jakaś różnica jak jest przeplywki z Bory 1.9 90km albo z audi 110 km czy one wszystkie takie same sa ?

Opublikowano

napisz do kolegi dzika na forum, podasz mu swój vin i ci sprawdzi co i jak, jeśli dobrze kojarzę u Ciebie wystarczy kupić wkład za około 200 zł

używki nie ma sensu kupować bo nikt ci nie da gwarancji, że za 2 miesiące ona też nie zacznie odpierdzielać głupot

Opublikowano

A mógł byś podać dokładny nick bo nie mogę go znaleźć

moj vin WAUZZZ8DZYA168173

a przepływke i tak bym musiał chyba jakąś kupić w tej mam kawałek pęknięte przy miejscu gdzie się śrubę wkręca ale to mam odkąd auto kupiłem poza tym to jest jakiś zamiennik przepływki.
A powiedz mi jeszcze czy jak kupie taki wkład to normalnie wykręcam stary daje nowy podłączam i mogę potem normalnie jezdzić ?
Opublikowano

ok dzieki wielkie a powiedz mi jeszcze te same wkłady to obojętnie jakie tak zeby kostka pasowała czy muszą być też pod ten numer co tu kolega podał?

Opublikowano

są zamienniki ale osobiście wolałbym zainwestować w boscha

Opublikowano

ok dzieki wielkie a powiedz mi jeszcze te same wkłady to obojętnie jakie tak zeby kostka pasowała czy muszą być też pod ten numer co tu kolega podał?

Ja powyzej podałem Ci numer z etki przepływomierza (028906461)

nr Bosch tegp przepływomierza to 0281002216

to są numery całego przepływomierza

A numer samego wkładu to

Bosch F 00C 2G2 027

Tu masz wkład ....