mariuszolek Opublikowano 4 Września 2015 Opublikowano 4 Września 2015 Panowie, spada mi poziom płynu. Autem od kupna w lutym zrobiłem 15k km, wcześniej nic takiego się nie działo, ubywa od kilku tysięcy. Na oko pół litra na tysiąc km. Od czego zacząć szukać przyczyn?
Robero321 Opublikowano 4 Września 2015 Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) 1. Sprawdź czy w oleju nie ma płynu chłodzącego i ogólnie stan oleju silnikowego 2. Sprawdź czy w układzie chłodzenia nie przypadkiem śladu po spalinach. Nazywa się to jakoś zawartość dwutlenku węgla czy jakoś tak na nie których warsztatach mogą to sprawdzić. 3. Kiedy silnik będzie nagrzany włącz b. ciepłe powietrze - nadmuch w kabinie i sprawdź czy nie czuć płynu, smrodu ewentualnie po jakimś czasie kiedy nawiew będzie chodził sprawdź czy coś nie kapie spod samochodu - mniej więcej na wysokości tunelu środkowego (możliwe że nagrzewnica ma nieszczelność) 4. Sprawdź czy nie poci się chłodnica albo jakiś wąż od nie 5. Masz gaz więc nieszczelność może być związana z gazem parownik, węże, trójniki i tp... 6. Najważniejszy Masz ASNa czyli silnik specjalnej troski dość podatny na wywalenie uszczelki lub pęknięcie bloku. Jeśli nie masz zrobionego porządku z katalizatorami to zdarza się że ciśnienie nie ma gdzie ujść przy butowaniu bo np. katy są zawalone i wydmuc**je uszczelkę lub rozsadza gładź cylindra i remont gotowy Edytowane 4 Września 2015 przez Robero321
mariuszolek Opublikowano 30 Września 2015 Autor Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) Wielkie dzięki Robero za konkretną odpowiedź. Jak zwykle jesteś pomocny Posprawdzam wszystko jak mówisz i zdam relację. Jak tylko wyłączę klimę, coś śmierdzi z nawiewu, a nie jest to chyba smród grzybowy Natychmiast paruje szyba nad nawiewem. Filtr ok. no więc znów mój ulubiony poprzedni właściciel szwajcar się przyczynił... Wkleił czujnik temperatury wody na silikon Edytowane 30 Września 2015 przez mariuszolek
Kosa-00 Opublikowano 30 Października 2015 Opublikowano 30 Października 2015 a ja bym zaczoł od gazownika i powiedział mu żeby te kolanka plasikowe montował sobieja mam taki problem po gazie pije jak smokzero wycieku cisnienie na cylindrach sprawdzone a płynu ubywatajemnica tkwi w tym gdzie gazownik się wpioł bo na bank tam ucieka płynchyba że te silniki tak mają
mariuszolek Opublikowano 30 Października 2015 Autor Opublikowano 30 Października 2015 a ja bym zaczoł od gazownika i powiedział mu żeby te kolanka plasikowe montował sobie ja mam taki problem po gazie pije jak smok zero wycieku cisnienie na cylindrach sprawdzone a płynu ubywa tajemnica tkwi w tym gdzie gazownik się wpioł bo na bank tam ucieka płyn chyba że te silniki tak mają no mówię Kolego, ja już problem mam z głowy. Leciało przez czujnik temp. płynu
BeyerBrown Opublikowano 4 Listopada 2015 Opublikowano 4 Listopada 2015 Szwajcar pewnie płakał jak podklejał czujnik silikonem...
Kruk_89 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Opublikowano 8 Grudnia 2015 odkopuje ten grób dziś po przejechaniu 200km do pracy po zatrzymaniu sie na miejscu zobaczyłem że leci mi płyn z lewej strony chłodnicy na samym dole ale nie da sie tam nic zobaczyć jest w strasznie nie wygodnym miejscu tak samo od spodu gdysz jest osłona silnika. gdy odkręciłem korek przestało bo tak jak by ciśnienie zeszło ale zapewne po ponownym rozgrzaniu silnika znowu zacznie lecieć płynu jeszcze jest między min a max ale raczej mniej niż było
BeyerBrown Opublikowano 8 Grudnia 2015 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Lepiej, że ubywa tą drogą niż przez silnik... Co tu dużo gdybać - nieszczelność musisz załatać
Kruk_89 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Opublikowano 8 Grudnia 2015 no napewno tylko że w obcym mieście to zawsze problem u siebie to wiem do kogo jechać. dźiwne że przestało lecieć zobacze wieczorem jak sie rozgrzeje jako że posiadam zdolność artystyczne pozwoliłem sobie zrobić pewien obrazek hehe moje pytanie czy w tym miejscu zaznaczonym na czarno jest jakis powrót wody jakis wąż z tamtąd wychodzi itp? https://drive.google.com/file/d/0BxUPXm8s4K9CTzI5RDhnSXU1dnc/view?usp=sharing
mariuszolek Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2015 To na bank płyn chłodniczy? Mnie ciekło stamtąd ze zbiornika sprysków
Kruk_89 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Opublikowano 9 Grudnia 2015 niestety tak bo czerwony mam płyn chłodniczy a spryski zielony. swoją droga mi tez leci ale z prawego dziwna sytuacja tylko gdy zaleje wiecej niż pół zbiornika tak to spokój
kt65c453 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 a może masz webasto i tam zwykle ono jest
Kruk_89 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 już wszystko wiem chlodnica sie rozczelniła:( trzeba będzie druga kupić. dziś byłem u mechanika oglądał i stwierdził że padła znalazłem nówkę za 200zł z 12 miesięczną gwarancją co o tym myślicie? http://archiwum.allegro.pl/oferta/nowa-chlodnica-audi-a4-b6-b7-a6-c5-3-0-3-2-00-09-i4242642285.html
BeyerBrown Opublikowano 12 Grudnia 2015 Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Chłodnice różnią się w zależności od kodu klimatycznego umieszczonego na wlepie z kodami wyposażenia (np. 8Z5/8Z6, 8Z9) ale jako, że Polska leży w strefie o umiarkowanym klimacie to myślę, że każda będzie OK. Edytowane 17 Grudnia 2015 przez BeyerBrown
Kruk_89 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Opublikowano 16 Grudnia 2015 a może ktoś ma na sprzedaż chłodnice do ąsn manual ???
BeyerBrown Opublikowano 17 Grudnia 2015 Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) 200zł to dla Ciebie dużo za nową chłodnicę Z GWARANCJĄ?? W ASO wybuliłbyś 1000zł... Gdybyś jednak wolał używkę - szukaj o numerze 8E0121251C o wymiarach 632x450x34mm Innych do ASN-a w manualu nie ma. http://google.plwyszukaj/artOEUwMTIxMjUxQ3wxMHww.html http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-fuzzy-v1-aut-1-5-1202&search_scope=&string=8E0121251C http://allegro.pl/chlodnice-chlodnice-wody-251082?description=1&order=p&string=asn&search_scope=category-251082&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-fuzzy-v1-aut-1-5-1202 Edytowane 17 Grudnia 2015 przez BeyerBrown
Kruk_89 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Opublikowano 17 Grudnia 2015 nie duzo ale tamta to chinczyk i nie wiem czy warto ja brac
sławek85 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Opublikowano 19 Grudnia 2015 ja kupowałem do siebie nową kosztowała 400zł firmy NRF a model jej to 00053957. rok użytkuje i jest ok . zwróć uawagę jaki masz rozmiar krucców u siebie w starej pomiesz je i jak będziesz zamawiał to podaj je sprzedawcy bo u mnie dopiero 3 podeszła
Kruk_89 Opublikowano 20 Lutego 2016 Opublikowano 20 Lutego 2016 panowie pytanie ile powino być wiatraków w ASN od chłodzenia bo ja mam jeden stojąc przodem do auta to po prawej stronie lewa strona jest pusta czy to normalne? nie powinno być wiatraka i po lewej?
Rekomendowane odpowiedzi