Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie ma być ładowanie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można wiedzieć jaka jest różnica między napięciem na klemach a słupkami akumulatora?

wyklepane z kciuka

Żadna , poniewarz klema jest przykręcona do słupka.Różnica jest pomiędzy altkiem a instalacją oraz altkiem a aku. Jest to spowodowane spadkiem napięcia.

Opublikowano
  • Autor

Na klemach mam 14.14 V a na słupkach jest 13.6 V nie wiem skąd jest ta róznica ale jest . Na śrubie od alternatora jest 14,30 V

Opublikowano

Wyczyść klemy i słupki. Wysmaruj wazeliną techniczną.

wyklepane z kciuka

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Na klemach mierzysz napięcie ładowania a na końcówkach biegunowych napięcie akumulatora... ot taka drobna różnica :)

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie u mnie tez mam problem z ładowaniem... a wiec tak: alternator bez obciazen 13,8 V, na aku,ulatorze 13,4V

Pod obciążeniem pełnym : na akumulator 12,5 - 12,7 (Nie przekracza 13V) Niestety napiecia pod obciązeniem na samym altku nie pamietam. Dodam że VAG COM przy pełnym obciązeniu widzi w skrajnym 12,3V. Odałem alternator do regeracji i na stole wyszło że laduje na 14 volt i regulator został ale powymieniali łozyska, pierscienie i sprzęgiełko, Wydałem 400zł i efektu brak....  Chcieli koniecznie wymieniac Akumulator bo ten wedle testera jest lipny, ale na probe podłączyc innego od siebie sie nie zgodzili bo chciał wcisnąć aku za 350-400zł.  

Rozumiem że w naszych audi może byc altek z regulatorem 14v no ale powinien je trzymac bez znaczenia na obciążenie, no odchyłka o 0,5 V jest do zrozumienia.

Sprawdzałem jak to wygląda w VW Lupo.... wiec tam ładowanie bez obciazen wynosi 14,4V a Pod obciążeniem pełnym 14,10V  i niżej nie schodzi...

Podpinałem Aku z Lupo do Audi na przewodach rozruhowych pomijajac aku z Audicy i pomiary ładowania takie same wiec wykluczam zepsuty aku.

Wstepnie obstawiam że regulator daje za niskie ładowanie a przynajmniej żle jes reguluje przy obciążeniu a drugie to cos z kablami napięciowymi pomiedzy Altkiem a akumulatorem.

Opublikowano

Regulator..

Dodatkowo ori regulatory maja kompensacje temperaturową która nie pozwala regulatorowi ładować z pełnymi 14 voltami  (jeśli jest mu bardzo gorąco ...)

do tego dojdzie Ci spadek napięcia na połałczeniach  przy alternatorze i rozruszniku i masz z 14 niecałe 13 albo i mniej.

mam to samo a regulatorów wymieniłem juz 2 sztuki i dwa alternatory i napięcie ujowe zostało mi zmienić jeszcze przewody od altka  ewentualnie zmienić regulator na podróbkę który nie ma kompensacji i dodatkowo trzyma napięcie 14 z kawałkiem a nie 14. Wtedy będzie powyżej 13 a może i ze 14

Opublikowano

Prąd lądowania 14,4 to nominał i wytyczna

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

raczej napięcie nie prąd :wink:

Opublikowano

Fajnie że nie jestem sam hehe ale wczoraj ponownie było mierzone wszystko i wyszło że alternator na zimno bez obciążenia daje 14,2V a na gorąco daje 13,8 V i trzyma nawet pod obciązeniem.

Jedyne co mnie martwi że na klemach przy pełnym nagrzaniu i pełnym możliwym obciązeniu napiecie wynosi 12,70V i jest róznica pomiedzy Altkiem rowno 1V, nie wiem czy to normalne. 

Jeszcze pytanie z innej beczki. Czy cewki zapłonowe moga padać jakos stopniowo tzn bez mrugania Checka? Bo juz pare razy mi sie zdarzyło że auto na LPG nie chciało przyspieszac w przedziale 2-3 tys rpm taka prawie że odcinka zapłonu lub szapranie? Pare razy było z Chekiem (mnruganie) i wyszło że cylinder 1, wiec włożylem stara cewke zapłonową (sprawną) i juz Checka nie bylo ale problemy z przyspieszaniem i tzw odcinką występowały. Na PB dało sie jechać ale raczej nie była to ta moc co powinna. Najbardziej obiaw występował przy wysokiej temperaturze i właczonej klimie czyli ciepło i duze obciązenie. Cewki maja 30 tysi nalatane i sa NGK a świece to Denso 16TT jednoelektrodowe, juz 3 komplet ijakos problemu nie było. Problem z LPG został wstepnie wykluczony bo brak błedow co do wtrysków i zadnych spadkow cisnien  itp nie ma bo instalacja sie w takich przypadkach przełącza na PB automatycznie, ustwienia tez sa ok bo problem nie wystepuje zawsze tylko czasem.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie, problem następujący. Jak jadę autostradą przez dłuższy czas około 150-160 km/h to od czasu do czasu pokazuje się ikonka akumulatora na desce... dosłownie na milisekunde. Problem nie istnieje jeżeli jadę w prędkościach dochodzących do 120-130 lub po mieście. Dzisiaj sprawdzałem (przez komputer) to ładowanie bez obciążenia to około 14,4. Przy obciążonym alternatorze do 90% ładowanie schodzi do 13.6. Alternator obciążony w 100% to już wartość 13.4. Jaki z tego wniosek? Początek końca alternatora?

Opublikowano

Pewnie regulator ma swoje najlepsze lata już za sobą:) Najlepiej zdemontuj go i sprawdź w jakim stanie są szczotki i czy bieżnia na wirniku  nie ma dużego progu. Ostatni też mi nie domagał regulator i wymieniłem w nim tylko szczotki-koszt 6 zł  i na razie hula .