Jacek31 Opublikowano 3 Listopada 2015 Opublikowano 3 Listopada 2015 witam panowie jak rozróżnić typ silnika ? napewno mam 90 KM ale czy to jest 1Z czy AHU ? sprawdzałem naklejki ,,,,we wnęce na koło zapasowe (lecz jej tam nie ma ) na osłonie rozrządu też nie ma ,,, nigdzie nie widze żadnego opisu Różnią się jakoś wyglądem ?
Majkeltaker Opublikowano 3 Listopada 2015 Opublikowano 3 Listopada 2015 Jak silnik jest wzdłuż(czyli po otwarciu maski przed tobą jest osłona rozrządu) to masz 1z. W wersji 110 km w ten sposób montowany jest afn. Reszta silników podłużnie
jacek70 Opublikowano 3 Listopada 2015 Opublikowano 3 Listopada 2015 Poszukaj pod kanapą.Pod kanapą to ma avant. Sedan w kole.Można jeszcze po nr.vin lecz nie każdy to sprawdzi.
mantix Opublikowano 3 Listopada 2015 Opublikowano 3 Listopada 2015 Jak silnik jest wzdłuż(czyli po otwarciu maski przed tobą jest osłona rozrządu) to masz 1z. W wersji 110 km w ten sposób montowany jest afn. Reszta silników podłużnie toś chłopu wyjaśnił , on nie wie czy ma zetora czy ahu. Widziałeś w a4, któryś poprzecznie?
Hezen Opublikowano 3 Listopada 2015 Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Jacku, mój avant ma wlepkę we wnęce koła. Z tego co wiem jak wlepki nie ma w kole to trzeba szukać pod kanapą, najczęściej jest tak w sedanach. Edytowane 3 Listopada 2015 przez Hezen
Majkeltaker Opublikowano 3 Listopada 2015 Opublikowano 3 Listopada 2015 no patrz, rzeczywiście.... a myślałem że zetory i afn są tylko wkładane wzdłuż a tu audi wszystkie w a4 włożyły tak. Wybaczcie za wprowadzanie w błąd. Dzik mógłby mu bez problemu po VINie sprawdzić tylko jest ale ... bo nigdy nie wiadomo czy silnik był może wymieniany i wtedy tylko blok silnika wchodzi w grę...
Jacek31 Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Opublikowano 3 Listopada 2015 RZECZYWIŚCIE TEN SILNIK WZDŁUŻ ZAMONTOWANY TO JEST INTERESUJĄCA WIADOMOŚĆ niestety pod kanapą też brak wiadomości na ten temat
sasza Opublikowano 3 Listopada 2015 Opublikowano 3 Listopada 2015 Jak silnik jest wzdłuż(czyli po otwarciu maski przed tobą jest osłona rozrządu) to masz 1z. W wersji 110 km w ten sposób montowany jest afn. Reszta silników podłużnie Poszukaj pod kanapą. Nie znam się to się wypowiem? po chu? Dla wiadomości - pod kanapą to może mieć b6 czy b7. Pierwszej zacytowanej odpowiedzi to nawet nie skomentuje. 100% pewnosci da Ci odczytanie numerów z bloku silnika. Możesz również zerknąć po nr ecu. Jezeli będzie w plastikowej obudowie 8bit to 100% 1z. Jeżeli inaczej, po nr ecu wujek google podpowie.
Hezen Opublikowano 3 Listopada 2015 Opublikowano 3 Listopada 2015 Poszukaj pod kanapą. Nie znam się to się wypowiem? po chu? Dla wiadomości - pod kanapą to może mieć b6 czy b7. A księciunio czytał mój drugi post? chu* pykne odnośnik żebyś trafi: http://a4-klub.pl/index.php?/topic/337709-jaki-silnik/?p=4651828 Jeśli nie ma wlepki we wnęce koła, pod kanapą...to gdzie ona ku*wa jest? Jeśli chodzi o zidentyfikowanie silnika to owszem po wybitym oznaczeniu na bloku, ale wlepka się przydaje żeby sprawdzić czy ktoś przy aucie kombinował.
sasza Opublikowano 3 Listopada 2015 Opublikowano 3 Listopada 2015 Jeśli nie ma wlepki we wnęce koła, pod kanapą...to gdzie ona ku*wa jest? Poszukaj pod kanapą. trzeba szukać pod kanapą, w b5 wlepek nie było pod kanapą, chłopak tylko nasiłuje się, połamie zapinki, znajdzie 2eurocenty i zasmarkną chusteczkę ale napewno nie wlepkę
Jacek31 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Jeśli nie ma wlepki we wnęce koła, pod kanapą...to gdzie ona ku*wa jest? Poszukaj pod kanapą. trzeba szukać pod kanapą, w b5 wlepek nie było pod kanapą, chłopak tylko nasiłuje się, połamie zapinki, znajdzie 2eurocenty i zasmarkną chusteczkę ale napewno nie wlepkę już wszystko jasne mój silnik to 1Z lecz mam jeszcze jedno pytanie ,,,po kupnie Audi przy przyspieszaniu było słychać delikatny gwizd turbiny ale teraz od paru dni jest cisza ,,,,,przestała pracować ? powiedzcie co mam sprawdzić ?\ zauważyłem że przy gazowaniu ponad 2500 obr/min puchnie przewód górny intercoolera Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Jacek31
lukasz51237 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Turbina pracuje, a że przestała gwizdać, jeśli silnik dobrze ciągnie to nie ma co o tym myśleć, jedne turbawki świszczą inne są ciche. Co do węża zobacz czy nie masz tam nieszczelności? A co do silnika 1Z ma turbo wysoko widać je od razu po otwarciu maski, a AFN ma niżej trochę schowane. W ten sposób możesz poznać co masz za motor.
Jacek31 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2015 Turbina pracuje, a że przestała gwizdać, jeśli silnik dobrze ciągnie to nie ma co o tym myśleć, jedne turbawki świszczą inne są ciche. Co do węża zobacz czy nie masz tam nieszczelności? A co do silnika 1Z ma turbo wysoko widać je od razu po otwarciu maski, a AFN ma niżej trochę schowane. W ten sposób możesz poznać co masz za motor. patrzyłem na tą gruszke co steruje turbiną , i czy przy gazowaniu czy na wolnych to nie widać żeby się ruszała ,chyba powinna pracować ?
Majkeltaker Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Też tak do niedawna myślałem a okazało się że, żeby grucha się ruszała potrzebuje obciążenia, czytaj auto musi jechać.
mantix Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Tak, ma ona pracować, ale na postoju nie wytworzysz takiego ciśnienia żeby miała potrzebę pracować no wyprzedziłeś mnie Edytowane 6 Grudnia 2015 przez mantix
Jacek31 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Tak, ma ona pracować, ale na postoju nie wytworzysz takiego ciśnienia żeby miała potrzebę pracować no wyprzedziłeś mnie jutro dla pewności zdejmę wężyk od tej gruchy i strzykawką zassam powietrze , zobaczę czy wytworzy się podciśnienie (czy nie jest dziurawa membrana ) a przy okazji wymienię wszystkie wężyki podciśnieniowe bo kiepsko wyglądają Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Jacek31
mantix Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 kolego skoro masz 1z to masz sterowane ciśnieniowo
Majkeltaker Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 i strzykawką nic nie dasz rady zrobić
Rekomendowane odpowiedzi