Opublikowano 13 Listopada 20223 l W dniu 9.11.2022 o 14:18, Góral65 napisał(a): Jeśli masz VCDS-a klona to nic nie zrobisz, mam podobnie Q5 z 2018 obsługuje wszystkie moduły a w Q5 z 2019 w większości już nic nie zrobię Hmm, podłączyłem VAS + ODIS zaraz po starcie diagnozy wyskoczył dziwny komunikat o tym iż auto ma zabezpieczenie przed kodowaniem i prośba o otwarcie komory silnika, wykonałem zmianę start/stop w 08 HVACm następnie dla próby podłączyłem z powrotem klona, wpisałem PIN S12345 i w module 5F włączyłem tryb developera, Spróbuj wykonać zmiany w swoim Q5 z otwartą komorą silnika. Nie wiem jak działa ta zdjęcie blokady, bo do samego końca mieliśmy otwartą komorę (tylko odbezpieczoną na słupku) i nie chciało mi sie próbować ponownie ale zaskoczenie było duże
Opublikowano 13 Listopada 20223 l 41 minut temu, adamwad napisał(a): Hmm, podłączyłem VAS + ODIS zaraz po starcie diagnozy wyskoczył dziwny komunikat o tym iż auto ma zabezpieczenie przed kodowaniem i prośba o otwarcie komory silnika, wykonałem zmianę start/stop w 08 HVACm następnie dla próby podłączyłem z powrotem klona, wpisałem PIN S12345 i w module 5F włączyłem tryb developera, Spróbuj wykonać zmiany w swoim Q5 z otwartą komorą silnika. Nie wiem jak działa ta zdjęcie blokady, bo do samego końca mieliśmy otwartą komorę (tylko odbezpieczoną na słupku) i nie chciało mi sie próbować ponownie ale zaskoczenie było duże Niektóre modele maja Firewall, co oznacza, że maska musi być otwarta przed dokonywaniem zmian.
Opublikowano 14 Listopada 20223 l W dniu 12.11.2022 o 15:38, Muskel1 napisał(a): Kodwaniem nie uruchomisz QQ2. Należy załadować kontener danych do BCM1 pod QQ2. Byłem dzisiaj u gościa co ma kabel i wgrał mi to co podawałeś ale dalej oświetlenie konturowe nie działa i w opcjach jest tylko to Wgrywał na różne sposoby i drive select też miałem, ale na razie zostawił mi tak jak widać i ma dalej walczyć później. Ale chcę trochę ułatwić mu robotę i wiesz może co konkretnie dograć trzeba jak miałem standardowo QQ0, a sterownik to CG? edit: kolory działają poprawnie, ale no czegoś brakuje. Edytowane 14 Listopada 20223 l przez MarcinL
Opublikowano 15 Listopada 20223 l 18 godzin temu, MarcinL napisał(a): kolory działają poprawnie, ale no czegoś brakuje. Kodowanie i zmiana adaptacji przeprowadzone prawidłowo?
Opublikowano 15 Listopada 20223 l 10 minut temu, Muskel1 napisał(a): Kodowanie i zmiana adaptacji przeprowadzone prawidłowo? Według tego co przewinęło się juz w temacie Open VCDS the long coding (07), open the central electric (09) and activate Byte 11 Bit 3 Open the adaption (10) in the information electronic (5F) and activate the adaption channel ,,Car_Function_Adaptions_Gen2-menu_display_ambient_illumination0 Car-Function_List_BAP_Gen2-interior_light_0x08 Car_Function_Adaptions_Gen2-menu_display_ambient_illumination_over_threeshold_ high change the vallue to terminal 15 Car_Function_List_BAP_Gen2-interieur_light_0X08_msg_bus Kontur i podświetlenie klamki uruchamia się poprzez sterownik drzwi?
Opublikowano 15 Listopada 20223 l Brakuje jeszcze: Sterownik 09 długie kodowanie Bajt 10 Bit 6 aktywny (kontur) W sterownikach drzwi nic nie musi być kodowane. W 5F adaptacje Car_function_adaptions_gen2-menu_display_ambient_illumination aktywny Car_function_adaptions_gen2-menu_display_ambient_illumination_over_treshhold_high aktiwny Car-function_list_BAP_gen2-interior_light_0x08 aktywny Car-function_list_BAP_gen2-interior_light_0x08_msg_bus Zacisk 15
Opublikowano 15 Listopada 20223 l 22 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Brakuje jeszcze: Sterownik 09 długie kodowanie Bajt 10 Bit 6 aktywny (kontur) W sterownikach drzwi nic nie musi być kodowane. W 5F adaptacje Car_function_adaptions_gen2-menu_display_ambient_illumination aktywny Car_function_adaptions_gen2-menu_display_ambient_illumination_over_treshhold_high aktiwny Car-function_list_BAP_gen2-interior_light_0x08 aktywny Car-function_list_BAP_gen2-interior_light_0x08_msg_bus Zacisk 15 Ruszyło ale brakuje jeszcze podświetlenie wewnętrznej klamki
Opublikowano 15 Listopada 20223 l Wewnętrzne klamki musisz aktywować sterownikach drzwi, bo nie należą do pakietu QQ2 i są sterowane z poziomu sterowników drzwi, podobnie jak białe dolne i czerwone ostrzegawcze lampki drzwiowe.
Opublikowano 15 Listopada 20223 l 1 minutę temu, Muskel1 napisał(a): Wewnętrzne klamki musisz aktywować sterownikach drzwi, bo nie należą do pakietu QQ2 i są sterowane z poziomu sterowników drzwi, podobnie jak białe dolne i czerwone ostrzegawcze lampki drzwiowe. Podpowiedziałbys ktora pozycja ? Niestety nie mam Podpowiedzi kodowan
Opublikowano 15 Listopada 20223 l 26 minut temu, Muskel1 napisał(a): Sterowniki drzwi, Bajt 1 Bit 3 Bardzo dziękuję, działa. A podświetlenie klamki kierowcy świeci słabiej czy coś z dioda mam? Bo wyraźniej słabiej świeci od reszty. Pokrętło na maksa jest
Opublikowano 8 Stycznia 20233 l Cześć, nie wiem czy w dobrym wątku pisze, ale mam nadzieje że tak. Czy jest możliwość zmiany prędkość od której działa lane assist? Z tego co zaobserwowałem to lane assist działa od około 60km/h.
Opublikowano 26 Stycznia 20233 l Da się jakoś przekodować spryskiwacze lamp. Tak zeby psikały 1x a nie 2x jak jest teraz przy jednym pociągnieciu manetki. Ewentualnie czy jest możliwość całkiem je dezaktywować?
Opublikowano 26 Stycznia 20233 l Deaktywować można ale miej na uwadze, że możesz nie dostać przeglądu, gdyż przy matrixach spryski muszą działać. W B 8.5 swojego czasu zmieniłem u siebie liczbę kolejnie następujących po sobie naciśnięć potrzebnych do aktywacji spryskiwaczy (z czerech na osiem). W B9 jeszcze nie próbowałem czy da radę. Edytowane 26 Stycznia 20233 l przez Muskel1
Opublikowano 17 Lutego 20233 l A4 / B9 / 2019 Kodowanie otwierania okien "z kluczyka" przez długie przyciśnięcie ... ktoś pomoże pod VCDS tutorial albo pod OBD
Opublikowano 17 Lutego 20233 l 2 godziny temu, macherstudio napisał(a): A4 / B9 / 2019 Kodowanie otwierania okien "z kluczyka" przez długie przyciśnięcie ... ktoś pomoże pod VCDS tutorial albo pod OBD Ta opcja jest normalnie fabrycznie. Być może miałeś odpinane aku i sterowniki drzwi straciły ustawienia podstawowe? Jeżeli tak, to musisz wszystkie 4 szyby (sterowniki drzwi) przyuczyć. Otwierasz szybę przyciskająć i trzymając przycisk w dolnej pozycji przez 4-5 sek. Następnie przycisk w górę i przytrzymując szybę 4-5 sek. w górnej pozycji. Gdy wszystkie 4 szyby zostaną przyuczone otwieranie i zamykanie szyb z pilota powinno działać. Edytowane 17 Lutego 20233 l przez Muskel1
Opublikowano 18 Lutego 20233 l 18 godzin temu, Muskel1 napisał(a): Ta opcja jest normalnie fabrycznie. Być może miałeś odpinane aku i sterowniki drzwi straciły ustawienia podstawowe? Jeżeli tak, to musisz wszystkie 4 szyby (sterowniki drzwi) przyuczyć. Otwierasz szybę przyciskająć i trzymając przycisk w dolnej pozycji przez 4-5 sek. Następnie przycisk w górę i przytrzymując szybę 4-5 sek. w górnej pozycji. Gdy wszystkie 4 szyby zostaną przyuczone otwieranie i zamykanie szyb z pilota powinno działać. Nie przyznam się co było powodem mojego pytania .... ... ale jednak powiem, za krótko trzymałem przycisk na pilocie ?
Opublikowano 10 Marca 20233 l Panowie próbował ktoś ogarnąć sport layout? W aplikacji carscanner jest już gotowe kodowanie dla audi a3 i tt tylko one są na innej platformie niż b9. Na ruskim forum znalazłem takie kodowanie do wyżej wymienionej aplikacji,przygotowałem je sobie krok po kroku ale brakuje mi odwagi żeby kliknąć? Co o tym myślicie? Sport Layout Activation on Audi Virtual Cockpit - mqb.pl MQB.PL Activation Guide for the Sport Layout in Audi Virtual Cockpit. You can perform the entire procedure for free using ODIS-E or... To jest kodowanie odisem i piszą że dotyczy a3 ale zegary pfk1 z tego co udało mi się ustalić to jest to samo co a4b9 Tu jest kodowanie do carscannera https://www.drive2.ru/b/637736536393130752/